
                                MEMORANDUM OF LAW


        DATE:          April 29, 1993


TO:          Licensing Unit, San Diego Police Department


FROM:          City Attorney


SUBJECT:     Police Dispatching Requirements for Alarm Calls


             This memo is in response to your request for a legal


        opinion.  You asked whether Government Code section 845 requires


        the police department to respond to alarm calls when the alarm


        user has a revoked permit, in contrast to a non-permitted alarm


        user.

                                      Issue


             May the San Diego Police Department refuse to respond to


        alarm systems when the user has a revoked permit?


                                  Short Answer


             No.  The intent of this legislation is to preclude police


        departments from intentionally ignoring a call for assistance


        because of the alarm user's failure to follow proper permitting


        requirements.


                                   Discussion


             Government Code section 845, as amended January 1, 1993,


        reads, in pertinent part:  "A police department shall not fail to


        respond to a request for service via a burglar alarm system or an


        alarm company referral service solely on the basis that a permit


        from the city has not been obtained."  Although the use of the


        word "solely" seems to imply that other grounds or a combination


        of grounds including not obtaining a permit may be the basis for


        refusing service to an alarm call, the history of the legislation


        shows that the legislature intended police departments to respond


        to alarm calls, regardless of the status of the alarm user


vis-a-vis local permitting requirements.


             The amendment was a response to the failure of the


        Riverside Police Department to respond to an alarm call because


        the user did not have a permit.  The user, a woman, was beaten


        and raped.  Police arrived only after a neighbor called.


             During the third reading in the State Assembly, the


        Riverside incident was given as background.  The purpose of the


        bill was stated as follows:  "The purpose of this measure is to


        preclude intentional dismissal of a call for assistance solely




        because of the failure of a party in distress to meet


        administrative requirements."  Given the origin and stated


        purpose of the bill, the user's permit status as revoked, versus


        not having a permit, does not appear to make a difference in the


        response requirement.


             However, because the legislature used the word "solely,"


        there may be other grounds to refuse service independent of the


        status of the permit.  For example, a long history of false


        alarms by one user may be grounds for refusal of service.


        However, the potential liability for failure to respond remains


        even with a history of false alarms.


             Therefore, it would be prudent to answer all calls until


        further judicial or legislative guidance is provided or there is


        a significant factual basis for not responding.  The status of


        the license as revoked versus not issued does not necessarily


        relieve the police department of its duty to respond to alarm


        calls.

                            JOHN W. WITT, City Attorney


                            By


                                Mary T. Nuesca


                                Deputy City Attorney
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