
                                MEMORANDUM OF LAW


        DATE:          July 2, 1993


TO:          D. Cruz Gonzalez, Risk Management Director


FROM:          City Attorney


SUBJECT:     Dependent Health Coverage


                                      Issue


             You have requested a legal opinion regarding whether


        prepaid dependent health insurance premiums must be refunded when


        an employee retires and payment for dependent health insurance


        premiums are picked up by deductions from the former employees


        retirement benefits.


                                    Analysis


             Specifically, a City employee retired effective January 5,


        1993.  However, because health insurance premiums are prepaid,


        the employee's and his dependent's coverage were paid through the


        end of February.  Nevertheless, the retirement system deducted


        health premiums for the employee and his dependent from his


        January 1993 benefit check.  The employee had, therefore, paid


        double premiums for the month of February and is asking that Risk


        Management refund his prepaid premiums for the month of February.


             The Flexible Benefits Plan summary indicates that health


        benefit coverage ceases at the end of the month in which an


        individual leaves City employment.  Pursuant to the plan rules,


        the employee's City benefits ended on the last day of January.


        Voluntary termination of employment, including retirement, is a


        qualifying event for purposes of the Consolidated Omnibus Budget


        Reconciliation Act ("COBRA").  Under COBRA rules, the City must


        offer health care coverage to a former employee and his or her


        dependents for at least eighteen (18) months after a qualifying


        event.  Certain events may extend COBRA coverage up to a maximum


        of thirty-six (36) months.  In this case, COBRA regulations are


        not an issue because the employee opted to enter the retiree


        health care system.  However, when an employee retires and opts


        to use COBRA benefits, the issue of double premium payments again


        arises because current City policy requires a former City


        employee to pay COBRA benefits immediately, even if he or she


        still has a prepaid premium and even though the COBRA coverage is


        with the same provider.




             California Insurance Code section 481 addresses the issue


        of prepaid premiums and provides in pertinent part:


                  Section 481.    Return of premium;


                                      Cancellation or


                                      rescission


                       (a)  Unless the insurance


                      contract otherwise provides, a person


                      insured is entitled to a return of


                      premium if the policy is canceled,


                      rejected, surrendered, or rescinded,


                      as follows:


                       (1)  To the whole premium, if


                      the insurer has not been exposed to


                      any risk of loss.


                       (2)  Where the insurance is


                      made for a definite period of time


                      and the insured surrenders his


                      policy, to such proportion of the


                      premium as corresponds with the


                      unexpired time, after deducting from


                      the whole premium any claim for loss


                      or damage under the policy which has


                      previously accrued.  The provisions


                      of Section 482 apply only to the


                      expired time.


        The language of the statute clearly indicates that an insured is


        entitled to a refund of unused premiums upon cancellation of an


        insurance policy.  Exceptions to the refund of premiums are


        statutorily allowed for specific types of insurance, such as life


        insurance, where premiums are not designed to cover a


        predetermined period of time as are automobile and health


        insurance policies.


             However, this section of the California Insurance Code


        conflicts with the Internal Revenue Service ("IRS") regulations


        which govern the City's cafeteria plan.  IRS regulation section


        1.125-1 question and answer 8 states:


                  Q-8:  What requirements apply to


                      participants' elections under a


                      cafeteria plan?


                  A-8:  A plan is not a cafeteria plan


                      unless the plan requires that


                      participants make elections among the


                      benefits offered under the plan.  A


                      plan may provide that elections may


                      be made at any time.  However,


                      benefit elections under a cafeteria




                      plan should be made in accordance


                      with certain guidelines (see Q&A-15)


                      in order for participants to qualify


                      for the protections of the section


                      125 exception to the constructive


                      receipt rules.


                  An election will not be deemed to


                      have been made if, after a


                      participant has elected and begun to


                      receive a benefit under the plan, the


                      participant is permitted to revoke


                      the election, even if the revocation


                      relates only to that portion of the


                      benefit that has not yet been


                      provided to the participant.  For


                      example, a plan that permits a


                      participant to revoke his election of


                      coverage under a dependent care


                      assistance program or of coverage


                      under an accident or health plan


                      after the period of coverage has


                      commenced will not be a cafeteria


                      plan.  However, a cafeteria plan may


                      permit a participant to revoke a


                      benefit election after the period of


                      coverage has commenced and to make a


                      new election with respect to the


                      remainder of the period of coverage


                      if both the revocation and new


                      election are on account of and


                      consistent with a change in family


                      status (e.g., marriage, divorce,


                      death of spouse or child, birth or


                      adoption of child, and termination of


                      employment of spouse).  (Emphasis


                      added.)


                                   Conclusion


             Pursuant to the regulation once an individual has made an


        election, that election may not be changed, absent a change in


        family status, until the next open enrollment period.  To allow


        an individual a refund of a prepaid premium would essentially be


        a change in elections from dependent health care to a cash


        option.  Failure on the part of the City to adhere to the


        provision precluding election changes could jeopardize the tax


        qualified status of the City's cafeteria plan.  Refunds of unused


        premiums should, therefore, not be made.




                            JOHN W. WITT, City Attorney


                            By


                                Sharon A. Marshall


                                Deputy City Attorney
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