
                                MEMORANDUM OF LAW

        DATE:          September 24, 1993

TO:          Hedy Griffiths, Employee Benefits Manager, Risk
                      Management Department

FROM:          City Attorney

SUBJECT:     Distribution of Supplemental Pension Savings Plan
                      Upon Death

             Currently, the City's Supplemental Pension Savings Plan
        ("SPSP") requires that distributions of SPSP monies upon the
        death of an employee shall be paid to the participant's surviving
        spouse.  You have asked if this is legally permissible.
             George Ramos, Jr., a legal intern for this office, has
        prepared a response to your inquiry.  In it Mr. Ramos indicates
        that California statutes and case law make clear that a spouse's
        interest in a pension or retirement plan is limited to the
        spouse's community property interest.  We concur in this
        conclusion.  The participant may, of course, opt to make the
        spouse a 100% beneficiary but is not required by law to do so.
             The provisions of the SPSP Plan which require a spouse to
        be designated beneficiary were adopted to comply with the
        Retirement Equity Act ("REA") and the Deficit Reduction Act
        ("DEFRA").  REA and DEFRA amended the Employee Retirement Income
        Security Act ("ERISA").  As this office has frequently opined,
        (see the attached memoranda of law written by Assistant City
        Attorney John Kaheny, dated May 16, 1988 and October 15, 1985)
        SPSP, as a governmental plan, is exempt from the provisions of
        ERISA.  See 29 U.S.C. sections 1003(b)(1), 1144(a).  Since the
        City is not bound by ERISA provisions, we recommend that the SPSP
        Plan be amended to reflect the community property provisions of
        California law.
             As now written, the Plan requires a participant to make a
        beneficiary designation not required by law.  Additionally, there
        is an inherent unfairness in a provision that requires an
        employee to designate all of his or her SPSP monies to a current
        spouse especially if there has been a prior marriage.  For
        example, if an employee is divorced and has children from that
        marriage, he or she may, upon remarriage, choose to designate the



        children of the previous marriage as beneficiaries of his or her
        community property share of the SPSP proceeds.  Using the same
        scenario, under California community property law, where an
        employee remarries all monies accrued in the SPSP Plan prior to
        the current marriage are the employee's alone.  Only those monies
        accrued during the life of the current marriage are subject to
        community property division.
             Prior to January 1, 1985, the SPSP Plan allowed an employee
        to designate a beneficiary of his or her choosing.  We believe
        this is legally appropriate.  As a practical matter, most
        employees will continue to designate his or her spouse as
        beneficiary.  In those instances where the employee names another
        individual as beneficiary, the spouse will still receive his or
        her community property share of the monies.
             If you have further questions, please call me.

                            JOHN W. WITT, City Attorney
                            By
                                Sharon A. Marshall
                                Deputy City Attorney
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