
                                MEMORANDUM OF LAW


        DATE:          February 22, 1994


TO:          Ella I. Paris, Senior Planner, Planning Department


FROM:          City Attorney


SUBJECT:     Did Certification by the California Coastal


                      Commission (the "Commission") of The City of San


                      Diego's Local Coastal Program ("LCP") Cause the


                      City to Become Exempt from Having to Comply with


                      the California Environmental Quality Act's ("CEQA")


                      Requirements Regarding the Preparation of


                      Environmental Impact Reports ("EIRs")?


             This Memorandum of Law is in response to your Memorandum of


        February 9, 1994 requesting an opinion from the City Attorney


        regarding compliance with CEQA in issuing Coastal Development


        Permits ("CDP").


        Issue

             The Commission, which issued CDPs prior to the City's LCP,


        is certified by the California Secretary for Resources as being


        exempt from the requirements of CEQA to prepare EIRs.  The


        question is whether the City, when it "stepped into the shoes" of


        the Commission for purposes of issuing CDPs also became exempt.


        Background


             This question arises in the context of a Regulatory Relief


        Day proposal to amend San Diego Municipal Code section 105.0201


        et seq. relating to the issuance of CDPs.  Concerns have been


        expressed by members of the general public and the City Council


        that it takes too long and costs too much to obtain a CDP.


             The matter of how the City issues CDPs and improvements to


        the current procedures is now scheduled to be heard by the


        Transportation and Land Use Committee on February 23, 1994.


        Analysis


             State CEQA Guideline 15002(a) sets out the basic purposes


        of CEQA.  Those are:


                  (1)     Inform governmental


                              decision-makers and the


                              public about the potential


                              significant environmental


                              effects of proposed




                              activities.


                  (2)     Identify the ways that


                              environmental damage can be


                              avoided or significantly


                              reduced.


                  (3)     Prevent significant,


                              avoidable damage to the


                              environment by requiring


                              changes in projects through


                              the use of alternatives or


                              mitigation measures when the


                              government agency finds the


                              changes to be feasible.


                  (4)     Disclose to the public the


                              reasons why a governmental


                              agency approved the project


                              in the manner the agency


                              chose if significant


                              environmental effects are


                              involved.


             However, the State Legislature did provide for particular


        State of California (the "State") entities to be exempt from


        certain CEQA requirements, provided the basic purposes of CEQA


        were fulfilled.  Public Resources Code section 21080.5 states:


                  (a)     When the regulatory program


                              of a state agency, board or


                              commission requires a plan or


                              other written documentation,


                              containing environmental


                              information and complying


                              with the requirements of


                              paragraph (3) of subdivision


                              (d), to be submitted in


                              support of activities listed


                              in subdivision (b), the plan


                              or other written


                              documentation may be


                              submitted in lieu of the


                              environmental impact report


                              required by this division;


                              provided, that the Secretary


                              of the Resources Agency has


                              certified the regulatory


                              program pursuant to this


                              section.  (Emphasis added.)


             Section 21080.5 gives only two exceptions as to when




        governmental entities, other than those of the State, may be


        considered for exemption.  The language in the exceptions is very


        limiting.  Subsection (i) says, "for purposes of this section,


        any county agricultural commissioner shall be considered a state


        agency." Subsection (j) reads in part, "for purposes of this


        section, any air quality management district or air pollution


        control district shall be considered a state agency."


             State CEQA Guideline 15251 lists the State agencies,


        boards, and commissions that have been certified by the Secretary


        for Resources.  Of relevance here is item (c) which states:  "The


        regulatory program of the California Coastal Commission and the


        regional coastal commissions dealing with the consideration and


        granting of coastal development permits under the California


        Coastal Act of 1976, Division 20 (commencing with Section 30000),


        of the Public Resources Code."


             As you can see there is currently no provision for the


        exemption to be "delegated" to a local jurisdiction, such as a


        city or county when their LCP is certified by the Commission.


        This appears to leave the City with two options.  The first would


        be to petition the Secretary for Resources to be certified


        pursuant to Public Resources Code section 21080.5 as a "State"


        agency for purposes of issuing CDPs.  The second option would be


        to seek an amendment to the statute allowing for certification of


        local jurisdictions with LCPs certified by the Commission.


             Please note, that in order to be certified by the Secretary


        for Resources, the City would still have to "require a plan or


        other documentation, containing environmental information and


        complying with the requirements of paragraph (3) of subdivision


        (d)" to be prepared prior to issuance of the permit.  The


        requirements of paragraph (3) of subdivision (d) are:


                  (i)     Include a description of the


                              proposed activity with


                              alternatives to the activity,


                              and mitigation measures to


                              minimize any significant


                              adverse environmental impact.


                  (ii)     Be available for a reasonable


                              time for review and comment


                              by other public agencies and


                              the general public.


                                   Conclusion


             The law does not seem to currently provide for the City to


        be exempt from certain CEQA requirements under Public Resources


        Code section 21080.5.  However, if the City believes that such


        certification would be in its best interests, it could attempt to


        be certified by the Secretary for Resources using the argument




        that the City is acting on behalf of the Commission in issuing


        CDPs under its LCP.  The City could also seek to have the


        legislation amended to allow for certification of local


        jurisdictions with certified LCPs.


             If you have any further questions or would like additional


        information, please contact me.


                            JOHN W. WITT, City Attorney


                            By


                                Allisyn L. Thomas


                                Deputy City Attorney


        ALT:lc:605X605.2(x043.2)


        cc  Steve Castaneda


            Rachel A. Hurst


        ML-94-20
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