
                                MEMORANDUM OF LAW


        DATE:          February 25, 1994


TO:          Burch Ertle, Assistant to Zoning Administrator


                  Neighborhood Code Compliance Department


FROM:          City Attorney


SUBJECT:     Conditional Use Permit for US West Cellular


                      Transmitter at San Diego State University


             US West Cellular of California, a private corporation, has


        requested the City to acknowledge they are jurisdictionally


        exempt from the requirement to obtain a conditional use permit


        ("CUP") if they locate a cellular communication facility on the


        campus of San Diego State University.  You have asked our office


        to examine this issue and advise you accordingly.


             In general, the state is exempt from a city's zoning


        regulations.  Hall v. City of Taft, 47 Cal. 2d 177 (1956).  For


        example, the Regents of the University of California, a state


        agency, in constructing improvements primarily for educational


        purposes, is exempt from local building codes and zoning


        regulations and is also specifically exempt from payment of local


        permit and inspection fees.  Regents of the University of


        California v. City of Santa Monica, 77 Cal. App. 3d 130 (1978).


        If the property is owned by the State or a subdivision of the


        State, it does not matter whether the improvement is used by the


        State or by a lessee of the State, so long as the improvement is


        primarily for educational purposes.  In the Regents of the


        University of California case, the court ruled that the


        University could construct improvements to Regent's property


        leased to a credit union without complying with city ordinances


        requiring a building permit and zoning variance.


             The logic and holding of the court in the Regents of the


        University of California case is equally applicable to


        development issues involving San Diego State University.  San


        Diego State University is administered by the Trustees of the


        California State University, a subdivision of the State, vested


        with "full power and responsibility in the construction and


        development of any state university campus, and any buildings or


        other facilities or improvements connected with the California


        State University."  Education Code section 66606.




             Our conclusion is that if the siting of the transmitter


        facility on San Diego State's campus is primarily for educational


        purposes, the City should not require a CUP.  We suggest you


        respond to US West Cellular by asking them to provide you with a


        statement that the facility will be used primarily for


        educational purposes executed by a university official who has


        authority to make that representation on behalf of the Trustees


        of the California State University.


                            JOHN W. WITT, City Attorney


                            By


                                Richard A. Duvernay


                                Deputy City Attorney
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