
                                MEMORANDUM OF LAW


        DATE:          April 27, 1994


TO:          Lawrence B. Grissom, Retirement Administrator


FROM:          City Attorney


SUBJECT:     General Member Representative - Lifeguard Safety


                      Member Eligibility


             You have asked whether a lifeguard, a safety member in the


        City Employees' Retirement System ("Retirement System") can run


        as a candidate for one of the three seats on the Board of


        Administration ("Board") designated for "general" members.  After


        reviewing the Charter for The City of San Diego ("Charter"), the


        San Diego Municipal Code ("SDMC") and other relevant authority,


        we conclude that a lifeguard is eligible to run for one of the


        three "general" member seats on the Board.  Our analysis follows.


                                   DISCUSSION


             The composition of the Retirement System's thirteen member


        Board is set forth in Article IX, section 144, and Article X,


        section 1, subdivision 7, of the Charter.  Section 144 accounts


        for eleven of the members.  It provides in pertinent part:


                       The system shall be managed


                      by a Board of Administration which is


                      hereby created, consisting of the


                      City Manager, City Auditor and


                      Comptroller, the City Treasurer,


                      three members of the Retirement


                      System to be elected by the active


                      membership, one retired member of the


                      retirement system to be elected by


                      the retired membership, an officer of


                      a local bank, and three other


                      citizens of the City, the latter four


                      to be appointed by the Council.


                      (Emphasis added.)


             Article X of the Charter, section 1, subdivision (7),


        governing the Transfer of Police and Fire Department Employees


        into the Retirement System, accounts for the remaining two


        members.  It provides:


                       The membership of the Board




                      of Administration created by Article


                      IX of the Charter, upon the taking


                      effect of this amendment, shall be


                      increased to the extent of one


                      additional member to represent the


                      Police Department and one additional


                      member to represent the Fire


                      Department, such members to be chosen


                      by the members of the respective


                      departments.  (Emphasis added.)


             Although neither section of the Charter referenced above


        expressly defines "member" as either a "general" or a "safety"


        member, we have no doubt that with the exception of lifeguards,


        section 144 refers to "general" members and Article X refers to


        "safety" members.


             Support for our view is found in the legislative histories


        of these sections and the development of the current Retirement


        System, established by the Charter in 1931.  Membership in the


        original system was limited to public employees other than


        policemen and firemen, who were members of pension systems


        already in existence.  As such, the reference in Charter section


        144 to the three "member" positions on the Board to be elected by


        the active membership could only refer to "members" who were


        neither policemen nor firemen.  Lifeguards were such "members."


        Although safety members now, they were originally general members


        of the Retirement System.  As members, they were eligible to


        participate in the election process for one of the three


        "general" member seats on the Board.


             Turning to Article X, it is also quite apparent to us that


        the reference to "member" in this Charter provision referred only


        to safety members of the police and fire departments.  Article X,


        as enacted in 1931, governed the Police Relief and Pension Fund.


        Article XI governed the Firemen's Relief and Pension Fund.  These


        Funds were created to "continue in force and make effectual


        pensions already existing" in favor of the Police force or the


        Fire force of the City.


             On April 25, 1947, Article X was amended to combine the old


        Police and Fire Pension Funds into a system entitled "City


        Employees' Retirement System of all members of the Police and


        Fire Departments of The City of San Diego" for policemen and


        firemen who were regularly employed and members of their


        respective pension systems on June 30, 1946.  Article XI was


        simultaneously repealed.  Article X was further amended to


        provide that members of the Police Department and Fire Department


        employed after June 30, 1946, and thus ineligible to receive


        benefits under The Police and Fire Retirement System, would




        become members of and entitled to all the benefits of the City


        Employees' Retirement System under Article IX of the Charter.


             Effective May 20, 1949, Charter section 141 (in Article IX)


        was amended to recognize the reclassification of full-time


        lifeguards and the inclusion of the policemen and firemen hired


        by The City of San Diego after June 30, 1946.  Specifically, this


        amendment provided that full-time lifeguards and policemen and


        firemen other than those who were members of a pension system on


        June 30, 1946, i.e., those members of The Police and Fire


        Retirement System described in Article X, would be eligible to


        retire at age fifty with twenty years of continuous service or at


        age fifty-five with ten years of continuous service.


             On May 5, 1955, Article X was replaced by a new Article X,


        entitled "Transfer of Police and Fire Department Employees into


        the Retirement System."  New Article X provided for the transfer


        into the City Employees' Retirement System all members of the


        Police and Fire Departments who were regularly employed and


        members of their respective Pension systems on June 30, 1946.


        Concurrent with the transfer, the composition of the Board was


        increased by two seats, one to represent the fire department and


        one to represent the police department.  According to Ordinance


        No. 6501, adopted on May 10, 1955, safety members of either class


        in the Police and Fire Departments were given the right to elect


        one of their members to serve on the Board.  San Diego Municipal


        Code section 24.0902.


             Although lifeguards had been accorded safety member status


        by this date, they were not included in the election process for


        the newly created safety member seats.  Perhaps this is explained


        by the fact that their size, then and now, relative to police and


        fire, is very small.  Regardless, they are expressly excluded


        from participating in the safety member elections by virtue of


        their employment with the Parks and Recreation Department.


        Moreover, in practice, and in recognition of their previous


        general member classification, they have continued to vote for


        the general member seats despite their safety member status.  We


        find nothing legally impermissible with this historical practice.


             In light of the foregoing legislative history of the


        Charter sections governing the membership of the Retirement


        System and the composition of the Board, we are confident that


        "member," as used in Article X, refers to safety members and


        "member," as used in Charter section 144, with the exception of


        lifeguards, refers to general members.  Just as general members


        would not be eligible to participate in the election of the two


        safety member seats, safety members, other than full-time


        lifeguards, would not be able to participate in the election for


        the three general member seats.




             To hold otherwise, would create the possibility that either


        membership classification could stack the Board in its favor to


        the detriment of the other depriving that classification a voice


        on the Board.  Clearly, such possibility is in conflict with the


        obvious intent and purpose of section 144 and Article X of the


        Charter to secure a board which contains a representative cross


        section of the diverse interests necessarily involved within a


        public service retirement system.  Grimm v. City of San Diego, 94


        Cal. App. 3d 33, 39-40 (1979).


                                   CONCLUSION


             Lifeguards have always been "members" of the current


        Retirement System.  Initially, classified as "general" members,


        they have always been eligible to participate and have in fact,


        participated in the election process for the "general" member


        seats on the Board.  Their subsequent reclassification to


        "safety" member status did not alter their voting rights or


        mandate their exclusion from the "general" member election


        process.

             Although we suggest this issue be reviewed by the Board, we


        find no legal infirmities mandating the exclusion of lifeguards


        in the election process for the general member seats on the


        Board.  We seriously doubt that either the framers of the Charter


        or the electorate amending the Charter provisions governing the


        Retirement System intended to disenfranchise lifeguards from the


        opportunity to participate in the election process for "member"


        representation on the Board.


             We hope this Memorandum of Law addresses your concerns.


        Please let us know if we can provide any further assistance.


                            JOHN W. WITT, City Attorney


                            By


                                Loraine L. Etherington


                                Deputy City Attorney
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