
                                MEMORANDUM OF LAW


        DATE:          April 28, 1994


TO:          Patricia K. Hightman, Deputy Executive Director,


                      Redevelopment Program


FROM:          City Attorney


SUBJECT:     Request for Opinion Regarding Possible Conflict of


                      Interest of Developer for Mercado Commercial


                      Project


             This Memorandum of Law is in response to your request for a


        legal opinion regarding a possible conflict of interest of


        Richard Juarez, a partner in San Diego Mercado Associates


        ("SDMA"), which is the developer of the Mercado Commercial


        Project (the "Project").  The Project is located in the Barrio


        Logan Redevelopment Project area.  Mr. Juarez sits on the Board


        of Directors of the Southeastern Economic Development Corporation


        ("SEDC") which is under contract with the Agency to provide


        redevelopment services (pursuant to the California Community


        Redevelopment Law as codified in California Health and Safety


        Code section 33000 et seq.) in the southeastern part of San


        Diego.  The SEDC Board serves as an advisory body to the Agency


        and makes recommendations on redevelopment projects within SEDC's


        jurisdiction.  The Barrio Logan Redevelopment Project is outside


        of SEDC's sphere of influence.


             The Agency and SDMA are negotiating a Disposition and


        Development Agreement ("DDA") for the development of the Project.


        As you state in your memorandum, Section 602 of the draft DDA


        contains the following conflict of interest language:


                       No member, official or


                      employee of the Agency shall have any


                      personal interest, direct or indirect


                      in this Agreement nor shall any such


                      member, official or employee


                      participate in any decision relating


                      to the Agreement which affects his


                      personal interests or the interests


                      of any corporation, partnership or


                      association in which he is, directly


                      or indirectly, interested.  The




                      Developer warrants that it has not


                      paid or given, and will not pay or


                      give, any third party any money or


                      other consideration for obtaining


                      this Agreement.


             Given Mr. Juarez's position on the SEDC Board of Directors,


        your concern is whether entering into this DDA would pose a


        conflict of interest.


                                    ANALYSIS


             To determine whether Mr. Juarez would have a conflict, we


        have to analyze the situation in light of Section 602 of the


        Draft DDA, California Government Code section 1090 et seq.,


        California Government Code section 81000 et seq. (the Political


        Reform Act), and City Council Policy 000-4.  Each will be taken


        separately.


        Section 602 of the Draft DDA


                    Who is a "Member, Official or Employee"?


             Section 602 states that no "member, official or employee of


        the Agency" shall have any personal interest in the DDA or


        participate in any decisions regarding the DDA that would affect


        his or her personal interest(s).  For a conflict to arise under


        this section, it would first have to be determined if Mr. Juarez


        was a member, official or employee of the Agency.  Mr. Juarez


        sits on the Board of Directors of SEDC, which provides


        redevelopment services to the Agency pursuant to an Operating


        Agreement it has with the Agency.  SEDC is a nonprofit


        corporation with The City of San Diego being its only member.


        Article II, Section 1 of SEDC's Bylaws provides:


                       The City of San Diego shall


                      be the sole member of this


                      corporation and shall act through its


                      City Council in accordance with the


                      City Charter, the City's Municipal


                      Code and the applicable state laws.


                       The function of the member


                      shall be to elect the Board of


                      Directors and to perform such other


                      duties as the Board of Directors may


                      from time to time assign or establish


                      with the prior approval of the


                      member.


                                  No Violation


             Mr. Juarez was appointed by the City Council to sit on


        SEDC's Board according to the provisions of Article II,




        Section 1.  As the City is a separate and distinct governmental


        entity from the Agency, Mr. Juarez would not be considered a


        "member, official or employee of the Agency."  SEDC's


        relationship with the Agency is contractual.  It should also be


        noted that since the Barrio Logan Redevelopment Project is


        outside SEDC's jurisdiction, the SEDC Board would not review the


        DDA or make a recommendation to the Agency and Council regarding


        the Project.


        California Government Code section 1090 et seq.


             Section 1090 states in pertinent part:


                       Members of the Legislature,


                      state, county, district . . . and


                      city officers or employees shall not


                      be financially interested in any


                      contract made by them in their


                      official capacity, or by any body or


                      board in which they are members


                      . . . .


                       As used in this article,


                      "district" means any agency of the


                      state formed pursuant to general law


                      or special act, for the local


                      performance of governmental or


                      proprietary functions within limited


                      boundaries.


             While the term "financial interest" is not defined in the


        code, case law indicates that it is to be construed very


        liberally.  See, Thompson v. Call, 38 Cal. 3d 633, 645 (1985).


                              Who is an "Officer"?


             The first determination is whether Mr. Juarez would be


        considered an "officer" for purposes of Section 1090.  The case


        of City Council v. McKinley, 80 Cal. App. 3d 204 (1978), is


        instructive in this regard.  A landscape architect who was a


        partner in his own firm was appointed by the City Council to sit


        on the City's Park and Recreation Board.  The Park and Recreation


        Board made recommendations to the City Council regarding projects


        and improvements to the City's parks.  In holding that the


        landscape architect was an officer under Section 1090, the Court


        said:

                       The term officer, in its


                      common acceptation, is sufficiently


                      comprehensive to include all persons


                      in any public station or employment .


                      . . .


                       It is apparent now there are




                      two requirements for a public office;


                      first, a tenure of office which is


                      not transient, occasional, or


                      incidental but is of such nature that


                      the office itself is an entity in


                      which incumbents succeed one another


                      and which does not cease to exist


                      with the termination of incumbency


                      and, second, the delegation to the


                      officer of some portion of the


                      sovereign functions of government


                      either legislative, executive, or


                      judicial.


             McKinley, at 210 (citation omitted).


             The Court determined that since the Park and Recreation


        Board had the authority to "investigate and advise the Council in


        its legislative role on the matters of development of parks and


        recreation within the city," that its members were "officers"


        under Section 1090.  See, McKinley, at 211.


             Utilizing the two requirements outlined in McKinley, it


        does appear that Mr. Juarez would be an "officer" under Section


        1090.  SEDC's Articles of Incorporation make it quite clear that


        the Agency has delegated certain powers and authority regarding


        redevelopment activities.  The Articles of Incorporation state in


        Article II that the purposes of the corporation include:


                  b.     Redevelopment services which


                              can, under California law, be


                              done by contract with the


                              Redevelopment Agency of The


                              City of San Diego.


                  c.     Economic development and


                              revitalization activities


                              which will upgrade the


                              Southeast Community by


                              initiating industrial and


                              commercial development to


                              create jobs primarily in the


                              community and increase


                              community pride.


                  d.     Effectuate the City's General


                              Plan and Community Plans as


                              they affect the Southeast San


                              Diego Community and policies


                              by the Redevelopment Agency


                              and the San Diego City


                              Council.




                  e.     Negotiate and make


                              recommendations to the


                              Redevelopment Agency with


                              regard to property ownership,


                              development, and financial


                              activity . . . .


                  f.     Make recommendations


                              concerning redevelopment


                              plans and project areas and


                              implementation strategies.


             Regarding the requirement that "officers" serve terms that


        are "not transient, occasional, or incidental," the Bylaws


        contain provisions for appointment of Board members, who serve


        terms of three years.  See Article III, Section 3 of the Bylaws.


                       Participation in Making a Contract


             The next step in this inquiry is whether Mr. Juarez


        participated in the making of a contract in his official


        capacity, i.e. that of a SEDC Board member.  The DDA concerns a


        redevelopment project area outside of SEDC's geographical


        jurisdiction.  The SEDC Board will not review the DDA in one of


        its Board meetings, nor will it be making a recommendation to the


        Agency or the City regarding the project.


                                  No Violation


             Even though Mr. Juarez would be considered an officer under


        Section 1090, he did not participate in the making of a contract


        in his official capacity, as the DDA involves a project that


        would not be reviewed by the SEDC Board, as it is outside the


        geographical area administered by SEDC.


        The Political Reform Act (the "Act")


                           Who is a "Public Official"?


             Government Code section 87100 holds:


                       No public official at any


                      level of state or local government


                      shall make, participate in making or


                      in any way attempt to use his


                      official position to influence a


                      governmental decision in which he


                      knows or has reason to know he has a


                      financial interest.


             As in the case of Government Code section 1090, Mr. Juarez


        would be considered a public official.  The Fair Political


        Practices Commission (the "FPPC") has held that the Act applies


        to members of all boards, commissions, or committees with


        decision making authority.  C.C.R., tit. 2, Section 18700(a)(1).


        A board, commission, or committee has decision making authority


        when:



             1.     It may make a final governmental decision.  C.C.R.,


                      tit. 2, Section 18700(a)(1)(A);


             2.     It may compel or prevent the making of a


                      governmental decision by its action or inaction.


                      C.C.R., tit. 2, Section 18799(a)(1)(B); or


             3.     Its recommendations are routinely and regularly


                      followed.  C.C.R., tit. 2, Section 18700(a)(1)(C).


             SEDC is, by contract, an arm of the Agency.  It oversees


        all redevelopment activities in the Southeastern portion of the


        City, which includes project planning, land acquisition,


        negotiations, and coordinating "activities and appearances before


        City bodies, agencies, departments and commissions, and Federal


        or State agencies and commissions, as may be necessary."  See


        Section 2.01(e) of the Operating Agreement between the Agency and


        SEDC.  The Board of Directors reviews all projects and


        agreements, and advises the Agency on them prior to the Agency


        making a final determination.  Clearly then, Board members would


        be required to follow the Act's provisions.


                    Participation in the Making of a Contract


             As stated above in the analysis of Government Code


        section 1090, Mr. Juarez did not utilize his official position in


        the making of the DDA.


                                  No Violation


              There does not appear to be any violation of the Act by


        Mr. Juarez in his participation in the Project.


        Council Policy 000-4


             Council Policy 000-4 holds in pertinent part:


                       No . . . appointee . . . of


                      The City of San Diego shall engage in


                      any business or transaction or shall


                      have a financial or other personal


                      interest, direct or indirect, which


                      is incompatible with the proper


                      discharge of his official duties or


                      would tend to impair his independence


                      or judgment or action in the


                      performance of such duties.


             As Mr. Juarez is a Council appointee, this policy would


        pertain to him.  However, it would be up to him to determine if


        participation in the Project was "incompatible with the proper


        discharge of his official duties" as a SEDC Board member.  Please


        note, that this is a policy, not law, and does not have any legal


        force and effect.


                                   Conclusion


             From the above analysis, it does not appear that Mr. Juarez


        has any legal conflict of interest with his participation in the




        Project.  If you have any further questions, please feel free to


        contact me.


                            JOHN W. WITT, City Attorney


                            By


                                Allisyn L. Thomas


                                Deputy City Attorney
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