
                                MEMORANDUM OF LAW

        DATE:          June 14, 1994

TO:          Bruce Herring, Deputy City Manager

FROM:          City Attorney

SUBJECT:     Workers' Compensation Industrial Medical Services
                      Contract

             By letter dated June 7, 1994, Ann Smith, attorney for the
        Municipal Employees Association ("MEA"), states that the City is
        prohibited from entering into a contract with a Health Care
        Organization ("HCO") unless authorized to do so by mutual
        agreement between MEA and the City.  Ms. Smith cites Labor Code
        section 4600.3(b) as authority for this assertion.  You have
        asked if this is a correct interpretation of the statute.
             For simplicity, this memorandum will refer only to MEA,
        however, it should be noted that the provisions of all Labor Code
        sections referred to in this memorandum are applicable to all
        four of the City's recognized bargaining units.  The section
        cited by Ms. Smith was added to the Labor Code in 1993 as part of
        Assembly Bill ("A.B.") 110 (Peace).  It is but one small part of
        an exhaustive workers' compensation reform package.  Pursuant to
        Labor Code section 4600.3, an HCO is a health care service plan
        certified by the Commissioner of Corporations to provide
        industrial medical services.  An HCO is subject to requirements
        and limitations defined in detail throughout A.B. 110.  To the
        extent that the City elects to contract services with an HCO, Ms.
        Smith's assertion is correct, the City must meet and confer on
        the selection.
             Additionally, if the City chooses to contract with an HCO,
        two HCOs must be made available to employees.  The selection
        requirement allows employees some flexibility because the
        provisions of Labor Code section 4600.3 grant the City extended
        periods of control over the treatment process.  Currently,
        pursuant to Labor Code section 4600, employees may select their
        own medical provider after thirty (30) days of treatment by the
        City provider.  Use of an HCO allows the City to retain the
        services of its selected provider for periods ranging from ninety
        (90) to three hundred and sixty five (365) days.  Under the HCO



        plan, employees may select their own physician only at the end of
        the City controlled treatment period.
             However, Labor Code section 4600.3(b) cannot be read in a
        vacuum.  Labor Code section 4600.3(f) provides:  "Nothing in this
        section or Section 4600.5 shall be construed to prohibit a
self-insured employer, a group of self-insured employers, or insurer
        from engaging in any activities permitted by Section 4600."
        Thus, an employer is not compelled to utilize an HCO.  Pursuant
        to the statute, the employer may, at its option, continue to
        provide industrial medical services under the provisions of Labor
        Code section 4600.  This statute provides, in pertinent part,
        that the employer is responsible for:
                       Medical, surgical,
                      chiropractic, and hospital treatment,
                      including nursing, medicines, medical
                      and surgical supplies, crutches, and
                      apparatus, including artificial
                      members, which is reasonably required
                      to cure or relieve from the effects
                      of the injury shall be provided by
                      the employer.  In the case of his or
                      her neglect or refusal seasonably to
                      do so, the employer is liable for the
                      reasonable expense incurred by or on
                      behalf of the employee in providing
                      treatment.  After 30 days from the
                      date the injury is reported, the
                      employee may be treated by a
                      physician of his or her own choice or
                      at a facility of his or her own
                      choice within a reasonable geographic
                      area.
             As noted previously, the provisions of Labor Code section
        4600 give the employer less control over the treatment process.
        The employee may opt to select his or her medical provider after
        only thirty (30) days.  Because the individual employee is given
        significant control over his or her treatment, the meet and
        confer provision of Labor Code section 4600.3 is not found in
        Labor Code section 4600.
             The City has elected to continue to provide industrial
        medical services under the auspices of Labor Code section 4600.
        However, even if the City elected to use an HCO, it could not do
        so at this time as no HCOs have yet been certified by the
        Commissioner of Corporations.  The Workers' Compensation Health
        Care Provider Organization Act, Labor Code sections 5150 et seq.,



        (also part of A.B. 110) which details the requirements necessary
        for an organization to become a certified HCO provides:
                  Section 5210.   Operative date and
                                      implementation of
                                      part
                       This part shall become
                      operative August 1, 1994.  However,
                      this part shall not be implemented
                      unless the Legislature appropriates
                      money to the Department of
                      Corporations for costs related to the
                      department's initial duties in
                      authorizing workers' compensation
                      health care provider organizations.F
                      (Added by Stats. 1993, c. 121 (A.B. 110), ' 54, eff. Jul
                      1993.)
             No monies have yet been appropriated by the Legislature
        thus no HCOs have yet been certified.  At this point, it is not
        certain when, or if, monies will be appropriated.  However, until
        the appropriation is made, the HCO option of Labor Code section
        4600.3 is not available to employers.
                                   CONCLUSION
             The City is not bound by the interpretations of Labor Code
        section 4600.3 as argued by the MEA.  The provisions of that
        section cannot become effective until the certification process
        becomes operative.  As noted above, this will not occur until
        August 1, 1994.  Additionally, after August 1, 1994, there is no
        indication as to when the certification process will actually
        begin or how long it will take to become viable.  Thus, no meet
        and confer process is mandated at this time.  Finally, even after
        the provisions of Labor Code section 4600.3 are fully
        operational, the City may still elect to provide industrial
        medical services under the provisions of Labor Code section 4600.
        Should the City opt to continue industrial medical services under
        Labor Code section 4600, the meet and confer provision of Labor
        Code section 4600.3 is not applicable to the provider selection
        process.
             If you have any further questions, please give me a call.

                            JOHN W. WITT, City Attorney
                            By
                                Sharon A. Marshall
                                Deputy City Attorney
        SAM:mrh:341.1(x043.2)
        cc  D. Cruz Gonzalez
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