
                                MEMORANDUM OF LAW

        DATE:          July 26, 1994

TO:          Gary K. Himaka, Associate Civil Engineer,
                      Metropolitan Wastewater Department

FROM:          City Attorney

SUBJECT:     Use of Dedicated Park Land for Sludge Pipeline
                      "Pigging Station" Generally Prohibited

             This is in reply to your memorandum of June 3, 1994
        concerning a proposal to locate a component facility of the
        metropolitan wastewater treatment system on dedicated park land.
        In a subsequent meeting you explained that the proposed facility
        is a sludge pipeline "pigging station" (i.e., a clean-out
        maintenance station for the pipeline) which, ideally for purposes
        of design and cost, would be situated above ground within the
        boundaries of Mission Bay Park south of Sea World Drive near the
        San Diego River floodway.  You asked whether this proposal
        presents a conflict with certain provisions of San Diego City
        Charter section 55.  Generally, the answer is yes, the proposal
        does present a legal conflict with the City Charter.
             The relevant limitation of Charter section 55 reads as
        follows:
                       All real property owned in
                      fee by the City heretofore or
                      hereafter dedicated in perpetuity by
                      ordinance of the Council or
                      by statute of the State Legislature
                      for park, recreation or cemetery
                      purposes shall not be used for any
                      but park, recreation or cemetery
                      purposes without such changed use
                      or purpose having been first
                      authorized or later ratified by a
                      vote of two-thirds of the qualified
                      electors of the City . . . .
             The effect of this provision is clear:  Dedicated park land



        may only be used for legitimate park related purposes unless a
        two-thirds vote of the electorate allows otherwise.  The attached
        memoranda (dated March 29, 1983; February 11, 1986; August 10,
        1988; January 26, 1990; and August 20, 1992) all discuss this
        Charter limitation in reply to questions similar to yours, which
        arose in various factual contexts over the years.  These provide
        background and case examples of what can and cannot be lawfully
        regarded as valid uses of dedicated public parks.
             The proposed above ground pigging station would definitely
        not be a valid use of dedicated park land.  The sludge pipeline
        and the pigging station will be components of a wastewater
        treatment system which, if visibly situated, would be nearly the
        antithesis of a legitimate park use.  This would be unlawful
        under Charter section 55 unless two-thirds of the voters approve
        of it.
              An exception may be lawfully permitted, however, if the
        station were located underground, so as to be invisible and not
        detractive from proper park uses.  See memoranda dated March 29,
        1983 and January 26, 1990.  The exception for underground
utili-ties would apply only in circumstances where facilities do not
        substantially interfere with proper use of the park.
             Your memorandum mentions that the Water Utilities
        Department has an above ground pump station in Mission Bay Park,
        but be that as it may, that fact would not render such a use
        legal, unless the pump station principally serves park purposes.
             One issue that perhaps remains is whether the site for the
        proposed pigging station is actually dedicated park land.
        Mission Bay Park was dedicated on April 24, 1962 by Ordinance No.
        8628 (New Series).  This ordinance gives the legal description of
        the dedicated lands, and you may wish to confirm with the Real
        Estate Assets Department whether the project site lies within or
        outside the park boundary.  From the explanation you gave at our
        meeting, it appears that the site likely does indeed lie within
        the park, and therefore the proposed project would be subject to
        the legal restrictions discussed here.

                            JOHN W. WITT, City Attorney
                            By
                                Frederick M. Ortlieb
                                Deputy City Attorney
        FMO:mb:263(x043.2)
        Attachments
        cc  Terri C. Williams,
            Deputy Park & Recreation Director
        ML-94-64
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