
                            MEMORANDUM OF LAW

   DATE:     August 29, 1994

TO:      Susan C. Hamilton, Assistant Metropolitan Wastewater
              Department Director

FROM:     City Attorney

SUBJECT:     Tentative Map Condition for Reclaimed Water Use

        By means of a recent memo, you asked a series of questions
   framed from Ordinance No. O-17327 (New Series) regarding water
   reclamation.  This ordinance was designed inter alia to facilitate the
   use of reclaimed water where available, and where appropriate to require
   the integration of facilities designed to accommodate the use of
   reclaimed water in certain development water service areas.
        To this end, conditions to require a reclaimed water distribution
   system for irrigation have been inserted into approximately 250
   tentative maps.  However, you correctly point out that the delivery of
   reclaimed water is in a state of flux.  While reclaimed water was widely
   embraced in 1989, the modified Consumers' Alternative now envisions one
   (1) northern reclaimed water facility and the department is currently
   exploring the feasibility of utilizing a program of water repurification
   by which reclaimed water will, if permitted by the State Department of
   Health Services, be introduced directly into potable water reservoirs
   and distributed directly through the existing conventional distribution
   system.
        In the face of these potential developments, you ask a series of
   questions principally focused on the advisability and legal exposure of
   continuing to impose dual irrigation conditions on tentative maps.
   Specifically you ask:
        1.     Does the City have an obligation to provide reclaimed water
              to those projects which have constructed the required
              facilities pursuant to conditions of approval?
        2.     What are the consequences if we do not provide reclaimed
              water to these parcels?
        3.     Should future projects located within questionable service
              areas (areas which could potentially be excluded from
              reclaimed water service) continue to be conditioned for
re-claimed water use?
        4.     As an alternative to requiring the construction



              of the reclaimed water system at the time of
              project development, would it be feasible to require the
              project proponent to deposit cash      or post a bond for
              future retrofitting, which would be done only if and when
              reclaimed water becomes available?  Or, since future
              retrofitting would be more expensive, could the project
              proponent be given the options of constructing
              the potentially required facilities at the time
              of development or depositing cash or a bond for   future
              retrofitting?
        5.     If we do not condition certain otherwise
              qualifying projects for reclaimed water due to
              their location in a questionable service area,
              and then reclaimed water does become available at a future
              date, may we then require the property owners to retrofit
              their water systems?
        We shall answer these questions seriatim after an initial
   observation.  Unquestionably the City of San Diego has plenary authority
   to maximize the beneficial use of water and to minimize the unreasonable
   use of water.  California Constitution, article 10, section 2; San Diego
   City Charter section 3; and San Diego Municipal Code section 67.01 et
   seq.  Moreover we are mindful of California's "big thirst" ("State
   Report warns that demands for water may make shortages common by the
   year 2020."  Los Angeles Times, December 2, 1993, page A-3).  With such
   a broad mandate, the City of San Diego has wide latitude in how
   to implement this mandate.  One such tool is to restrict the use of
   potable water for irrigation, which is precisely the current thrust of
   the condition placed on tentative maps, sample wording of which follows:
             All common areas and/or open spaces that require irrigation
              shall be irrigated with reclaimed water as specified in
              City Council Ordinance             O-17327.  The developer
              shall design and install a reclaimed water distribution
              system within the subdivision in accordance with "Rules and
              Regulations for Reclaimed Water Use and Distribution
              within the City of San Diego."  The irrigation system shall
              initially be supplied from the potable water system  until
              reclaimed water is available.  The system shall be designed
              to allow the conversion from potable to reclaimed water
              service and avoid any cross connections between
              the two systems.  If you have any questions concerning this
              condition, contact Cesar Lopez of the Metropolitan
              Wastewater Department, at           235-1959.
        Such conditions are arrived at in accordance with the ordinance
   which, before imposition of such conditions, requires the preparation of
   a water reclamation master plan and the designation of reclaimed water



   service areas.
             Section 64.0806  Water Reclamation Master Plan
               (a)  GENERAL:  Upon adoption of this ordinance, the City
              shall prepare and adopt a Water Reclamation Master Plan to
              define, encourage, and develop the use of reclaimed water
              within its boundaries.  The Master Plan shall be updated
              every five years.  The Master Plan may be one or more
              documents covering specific portions of the planning area.
               (b)  CONTENTS OF THE RECLAMATION MASTER PLAN:  The Master
              Plan shall include, but not be limited to, the following:

                    (1)  PLANTS AND FACILITIES.  Evaluation
              of the location and size of present and future reclamation
              treatment plants, distribution pipelines, pump stations,
              reservoirs, and other related facilities, including cost
              estimates and potential financing methods.
                   (2)  RECLAIMED WATER SERVICE AREAS.  A
              designation, based on the criteria set forth in
              Section 64.0802 and the information derived from Sections
              64.0806(b)(1) and (b)(2) of the areas within the City that
              can or may in the future use reclaimed water in lieu of
              potable water. Reclaimed water uses can include, but are
              not  limited to, the irrigation of greenbelt and
              agricultural areas, filling of artificial
              lakes, and appropriate industrial and commercial uses
              . . . .
           San Diego Municipal Code section 64.0806
         It is only after such a plan and designated service areas that the
   ordinance provides for the implementation of conditions.
             (d)  DEVELOPMENT AND WATER SERVICE APPROVALS:
                  (1)  CONDITIONS.  Upon application by a
              developer, owner or water customer (herein
re-ferred to as "applicant") for a tentative map,
              subdivision map, land use permit, or other
              development project as defined by Government
              Code section 65928, the City Manager shall review the
              Master Plan and make a preliminary determination
              whether the current or proposed use of the subject
              property requires it to be serviced with reclaimed
              water or to include facilities designed to
              accommodate the use of reclaimed water in the future,
              due to its location within an existing or proposed
              re-claimed water service area.  Based upon such
              determination, a permit for such use may be required
              as a condition of approval of any such application,



              in addition to any other conditions of approval or
              service.
           San Diego Municipal Code section 64.0807(d)(1)
        Within this framework, we answer your questions as follows:
        1.     DOES THE CITY HAVE AN OBLIGATION TO PROVIDE RECLAIMED WATER
              TO THOSE PROJECTS WHICH HAVE CONSTRUCTED THE REQUIRED
              FACILITIES PURSUANT TO CONDITIONS OF APPROVAL?
        No.  The condition of the subdivision map expressly provides for
   conversion from potable to reclaimed water service only when "available"
   and expressly allows the use of potable water to be used until such
   time.  Given the condition and the forward looking language of the
   ordinance ("may in the future use reclaimed water," Section
   64.0806(b)(2)), we find no affirmative promise or commitment that the
   City has an obligation to provide reclaimed water.
        2.     WHAT ARE THE CONSEQUENCES IF WE DO NOT PROVIDE
              RECLAIMED WATER TO THESE PARCELS?
        The consequences of not providing reclaimed water would be, of
   course, the continued use of potable water.  Construing this question to
   extend to compensation or other remediation, we do not believe any such
   award would be justified since, as stated above, neither the ordinance
   nor the condition is an express promise or obligation of delivering
   reclaimed water.
        3.     SHOULD FUTURE PROJECTS LOCATED WITHIN QUESTIONABLE SERVICE
              AREAS (AREAS WHICH COULD POTENTIALLY BE EXCLUDED FROM
              RECLAIMED WATER SERVICE) CONTINUE TO BE CONDITIONED FOR
              RECLAIMED WATER USE?
        The imposition of the condition to require dual piping for
   irrigation should be imposed only in reclaimed water service areas as
   detailed in the Reclaimed Water Master Plan.  San Diego Municipal Code
   sections 64.0806(b)(2); 64.0807(d)(1).  Moreover  the Master Plan "shall
   be updated every five years."  Section 64.0806(a).  Given this mandatory
   language (the use of the word "shall"), future projects should be
   conditioned only where they are located within such a reclaimed water
   service area.  Hence revisions of size, location and distribution of
   reclaimed water must be based on the forecast of reclaimed water
   availability as evidenced in a revised master plan.
        4.     AS AN ALTERNATIVE TO REQUIRING THE CONSTRUCTION
              OF THE RECLAIMED WATER SYSTEM AT THE TIME OF
              PROJECT DEVELOPMENT, WOULD IT BE FEASIBLE TO
              REQUIRE THE PROJECT PROPONENT TO DEPOSIT CASH
              OR POST A BOND FOR FUTURE RETROFITTING, WHICH WOULD BE DONE
              ONLY IF AND WHEN RECLAIMED WATER BECOMES AVAILABLE?  OR,
              SINCE FUTURE RETROFITTING WOULD BE MORE EXPENSIVE, COULD
              THE PROJECT PROPONENT BE GIVEN THE OPTIONS OF CONSTRUCTING
              THE POTENTIALLY REQUIRED FACILITIES AT THE TIME



              OF DEVELOPMENT OR DEPOSITING CASH OR A BOND FOR
              FUTURE RETROFITTING?
        San Diego Municipal Code section 64.0807(d)(1) gives the
   City Manager broad discretion in imposing a water reclamation condition.
   Indeed even if the project is within a reclaimed water service area, the
   section reads permissibly rather than mandatorily ("a permit for such
   use may be required . . . ." emphasis added).  Hence by giving such
   permissive discretion to the City Manager to even impose the condition,
   the nature of the condition is certainly within the Manager's
   discretion.  Hence we think the Manager is free to fashion the condition
   as either actual construction or other reasonable alternatives
   to construction such as a deposit or other means of guaranteeing
   performance.
         5.     IF WE DO NOT CONDITION CERTAIN OTHERWISE
              QUALIFYING PROJECTS FOR RECLAIMED WATER
              DUE TO THEIR LOCATION IN A QUESTIONABLE
              SERVICE AREA, AND THEN RECLAIMED WATER
              DOES BECOME AVAILABLE AT A FUTURE DATE,
              MAY WE THEN REQUIRE THE PROPERTY OWNERS
              TO RETROFIT THEIR WATER SYSTEMS?
        Reclamation conditions that are not imposed at the  time
   of subdivision approval may not be retroactively imposed.  California
   Government Code section 66474.2.  In determining whether to approve or
   disapprove a tentative map, the agency must apply only the ordinances,
   standards and policies in effect on the date on which the tentative map
   is complete.   Daniel Curtin, California Land Use and Planning Law 85
   (1994   Ed.).
         I trust this is responsive to your five (5) questions and gives
   you sufficient guidance in implementing the water reclamation
   conditions.

                          JOHN W. WITT, City Attorney
                          By
                             Ted Bromfield
                             Chief Deputy City Attorney
   TB:mb:(x043.2)
   ML-94-70


