
                            MEMORANDUM OF LAW

   DATE:     September 29, 1994

TO:      Mary Rea, Assistant Risk Management Director

FROM:     City Attorney

SUBJECT:     Changes in Flexible Benefits Elections

                           Question Presented
        You have asked whether an employee whose union affiliation changes,
   either through a change in employment status or resignation from the
   union, may in the middle of a plan year change his or her flexible
   benefits election.
                              Short Answer
        An employee whose union affiliation changes because he or she
   promotes or transfers may make a new benefit election in the middle of
   the plan year.  However, should an employee voluntarily resign from his
   or her union, the Internal Revenue Code does not allow changes to be
   made.
                               Background
        Cafeteria plans such as the City's flexible benefits plan are
   governed by 26 U.S.C. Section 125.  The specific guidelines for
   cafeteria plans are found in 26 C.F.R. Sections 1.125.1 and 1.125.2.  A
   cafeteria plan must require that participants make an election of the
   benefits they want for the plan year and once made, the election may not
   be revoked.  Under the City's plan, elections are made during open
   enrollment, prior to the start of the new fiscal year.
        As part of the City's flexible benefits plan, employees in certain
   classifications have benefits available to them through their labor
   organizations.  These benefits are in addition to City sponsored
   benefits available to other City employees.  Each union sponsors a
   health plan and some unions also sponsor dental and/or vision plans.  To
   obtain union sponsored health benefits, an employee need only be a
   member of a classification represented by the union.  Dental and/or
   vision care sometimes requires that an employee be a dues paying member
   of the union to avail himself or herself of the union sponsored plan.
        Pursuant to the dictates of Section 1.125.1, Risk Management has
   refused to allow benefit changes in mid-year due to a change in union
   status.  Employees who become ineligible for their chosen benefits then
   forfeit the premiums for the remainder of the year.



                                Analysis
        26 C.F.R. Section 1.125.1, question and answer (q&a) 8 provides:
             An election will not be deemed to have been
              made if, after a participant has elected and
              begun to receive a benefit under the plan,
              the participant is permitted to revoke the
              election, even if the revocation relates only
              to that portion of the benefit that has not
              yet been provided to the participant. . . .
              However, a cafeteria plan may permit a
              participant to revoke a benefit election
              after the period of coverage has commenced
              and to make a new election with respect to
              the remainder of the period of coverage if
              both the revocation and new election are on
              account of and consistent with a change in
              family status (e.g., marriage, divorce, death
              of spouse or child, birth or adoption of
              child, and termination of employment of
              spouse).
        However, subsequent regulations outline additional instances in
   which benefit elections may change in mid-year.  Specifically
   Section 1.125.2 q&a 6 states changes may be made under the following
   circumstances:
        1.     When there are significant cost changes
        2.     When there are significant coverage changes
        3.     If there is a change in family status
        4.     If there is a separation from service
        5.     When there is a cessation of required contributions
        In reviewing the circumstances that would permit a benefit change,
   the exception that would apply to a change in union status is found at
   Section 1.125.2 q&a 6(b)(2).  It provides:
                  (2)     Coverage changes.  If the
              coverage under a health plan provided by an
              independent, third-party provider is
              significantly curtailed or ceases during a
              period of coverage, a cafeteria plan may
              permit all affected participants to revoke
              their elections of the health plan, and, in
              lieu thereof, to receive on a prospective
              basis coverage under another health plan with
              similar coverage.
        From the facts as presented, it would appear that (b)(2) would
   apply.  Clearly ineligible union status would result in a loss of
   coverage triggering the provision of the regulation that allows a



   benefit change.  However, implicit in the language of the regulation is
   the understanding that the changes occur without any action by the
   employee.  Thus, because the loss of coverage occurs in one instance
   voluntarily and in the other instance involuntarily, the outcome in the
   two scenarios is different.
        In the first instance, when a transfer or promotion results in a
   change in union status, new elections may be made because the coverage
   "is significantly curtailed or ceases" through no voluntary act by the
   employee.  An employee should not be expected to refuse a transfer or
   promotion to maintain his or her  health benefits.  However, when union
   affiliation ceases because an employee resigns from the union there has
   been no forced loss of coverage.  The employee may not make election
   changes under these circumstances.  The remaining premium payments are
   forfeited because to allow the employee to receive the remaining
   premiums in cash would be the same as allowing a change in the benefit
   election.  Such action could jeopardize the plan's tax qualified status.
                               Conclusion
        26 CFR Section 1.125.2 q&a 6 provides for benefit changes when
   there is a loss of coverage.  Therefore, employees who lose coverage
   through promotion or transfer may make election changes.  Employees who
   voluntarily choose to discontinue converge may not make benefit changes
   and must forfeit their remaining premiums.
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