
                            MEMORANDUM OF LAW


   DATE:     November 10, 1994


TO:      Councilmember Harry Mathis


FROM:     City Attorney


SUBJECT:     Evaluation of Potential Conflict of Interest in Asking


             City Attorney to Analyze Pending State Legislation


      By memorandum dated October 7, 1994, you have asked the


   City Attorney to review whether you have a conflict of interest in


   having previously asked the City Attorney to review draft legislation


   pending in the California legislature, specifically SB 1988 (Alquist).


   The question arose because of a recent article appearing in the Reader


   newspaper.

                            BACKGROUND FACTS


        I have learned the following either from you personally or from


   documents you have provided.  By written memorandum dated June 10, 1994,


   you asked the City Attorney to analyze SB 1988 and assess its potential


   effects on the City's earthquake resistance program and its supporting


   Earthquake Hazard Reduction Ordinance (commonly known as the URM


   Ordinance) (SDMC Section 91.8801 et seq.).  A copy of your June 10th


   memorandum and Deputy City Attorney Ann Moore's response of July 27,


   1994, are attached to this memorandum.  Contrary to allegations in the


   Reader article, you had no contact with Sacramento authorities on this


   bill and, in fact, you were unaware that the legislation had been


   amended until you read the article.


        Several years ago, you were employed as a lobbyist for an


   organization known as the Classic Building Owners and in that capacity


   you lobbied the City on its earthquake resistance program and its


   supporting ordinances.  You were last employed by them in October 1992.


   The organization ceased to exist in January 1993, eleven (11) months


   before you were sworn into office.


        Over 1000 individuals contributed to your campaign for Council


   District No. 1, of which perhaps eight (8) - ten (10) were former


   members of Classic Building Owners.


                           QUESTIONS PRESENTED


        1.  Are campaign contributions considered income for purposes of


   disqualification of an elected official under the Political Reform Act


   of 1974?

        2.  Specifically, did the fact that you received campaign




   contributions from former members of the now defunct organization known


   as the Classic Building Owners disqualify you from asking the City


   Attorney about pending state legislation that possibly affected former


   members of that organization?


        3.  Is income that a public official received from an organization


   more than twenty (20) months prior to participating in decisionmaking


   regarding the matter considered a basis for disqualification of the


   public official under the Political Reform Act of 1974?


        4.  Specifically, did the fact that you received income in October


   1992 from the now defunct Classic Building Owners organization


   disqualify you from asking the City Attorney in June 1994 about


   legislation pending before the California legislature that could affect


   former members of that organization?


        5.  Does asking the City Attorney to analyze pending state


   legislation constitute making, participating in, or influencing a


   governmental decision under the Political Reform Act of 1974?


        6.  Is merely asking the City Attorney to assess the effect of a


   particular bill on the City's earthquake resistance program and its


   supporting ordinance constitute making, participating in, or influencing


   a governmental decision within the meaning of California Government Code


   section 87100?


                    RESPONSES TO QUESTIONS PRESENTED


        1.  Contrary to assertions in the Reader article, "campaign


   contributions" are not "income" for purposes of disqualification under


   the Political Reform Act of 1974.  California Government Code Sections


   82030, 87100 and 87103.


        2.  Specifically, the fact that you received campaign contributions


   from former members of the now defunct Classic Building Owners


   organization did not and does not disqualify you from asking the City


   Attorney about pending state legislation that may have affected members


   of that organization.


        3.  Contrary to allegations in the Reader article, a public


   official's receipt of income twenty (20) months prior to making,


   participating in making, or influencing a governmental decision is not a


   basis for disqualification under the Political Reform Act of 1974.


        4.  Specifically, the fact that you received income from the


   Classic Building Owners in October 1992 did not disqualify you from


   asking the City Attorney in June 1994 about legislation pending before


   the California legislature that could affect members of that now defunct


   organization.


        5.  Merely asking the City Attorney to analyze pending state


   legislation, without more, does not constitute making, participating in


   making, or influencing a governmental decision under the Political


   Reform Act of 1974.


        6.  Merely asking the City Attorney to analyze specific


   legislation, without suggesting a desired outcome to the analysis or




   making other attempts to affect the analysis, does not constitute either


   making, participating in making, or influencing a governmental decision


   within the meaning of California Government Code section 87100.


                                ANALYSIS


        The applicable law to be addressed in answering the questions


   presented is the Political Reform Act of 1974 (the "Act"), which is


   codified at California Government Code sections 81000-91015.  California


   Government Code section 87100 sets forth the test to determine whether a


   public official is required to disqualify himself or herself from


   making, participating in making, or influencing governmental decisions.


   This code section reads as follows:  "No public official at any level of


   state or local government shall make, participate in making or in any


   way attempt to use his official position to influence a governmental


   decision in which he knows or has reason to know he has a financial


   interest."  California Government Code Section 87100 (emphasis added).


        The term "financial interest" as used in Section 87100 is defined


   in relevant part in California Government Code section 87103, as


   follows:

                  An official has a financial interest


              in a decision within the meaning of Section


              87100 if it is reasonably foreseeable that


              the decision will have a material financial


              effect, distinguishable from its effect on


              the public generally, on the official or a


              member of his or her immediate family or on:


                  . . . .


                  (c) Any source of income . . .


              aggregating two hundred fifty dollars ($250)


              or more in value provided to, received by or


              promised to the public official within 12


              months prior to the time when the decision is


              made.  (Emphasis added.)


        I.  Are campaign contributions considered income?


        At the outset, it is necessary to state that the answer to the


   first four questions is based on a major assumption, namely, that asking


   the City Attorney about the effect of pending state legislation is a


   form of making, participating in making, or influencing a governmental


   decision.  I make this assumption for the sole purpose of deciding the


   first four questions.  Whether asking the City Attorney for an


   assessment of pending legislation is in fact a form of making,


   participating in making, or influencing a governmental decision is


   discussed and resolved in Section III of this memorandum.


        The first question presented is whether campaign contributions are


   considered income for purposes of disqualification under the Act.


   California Government Code sections 87100 and 87103, quoted above, set


   forth the economic interests that require disqualification.  "Income" is




   the relevant kind of economic interest raised by your questions.


        Are campaign contributions considered "income" for purposes of


   disqualification, as alleged in the Reader article in remarks attributed


   to the Fair Political Practices Commission's ("FPPC"'s) spokeswoman


   Jeanette Turvill.  The answer is "no" for the following reasons:


        1)  The term "campaign contributions" is not a type of financial


   interest specifically listed in either California Government Code


   sections 87100 or 87103 as being a basis for disqualification; and


        2)  "Campaign contributions" are specifically excluded from the


   definition of "income" under the Act.  California Government Code


   Section 82030(b)(1).


        Therefore, in answer to your second, specific question, the fact


   that you received campaign contributions from former members of the now


   defunct Classic Building Owners organization did not and does not


   disqualify you from asking the City Attorney about pending state


   legislation that may have affected members of that organization, because


   "campaign contributions" are simply not "income" under the Act.


      II.     Does income earned twenty months previously constitute


              disqualifying income?


        The third question presented is whether income received from an


   organization some twenty (20) months before a governmental decision is


   made constitutes a basis for disqualification under the Act.


        To be disqualified from participating in governmental


   decisionmaking because of having received income, a public official must


   have received that income within twelve (12) months just previous to


   making, participating in making, or influencing the governmental


   decision.  (See emphasized language in above-quoted portion of


   California Government Code section 87103(c)).  Income received more than


   twelve (12) months earlier does not count for purposes of


   disqualification.


        The fourth question presented is specific as to the effect of


   income you received from Classic Building Owners.  You were a paid


   lobbyist for the Classic Building Owners organization, and you received


   your last payment from them in October 1992.  Twenty (20) months later


   you sent a memorandum to the City Attorney asking for an assessment of


   legislation.  Were you prohibited from doing so by virtue of the income


   you received from Classic Building Owners?  The answer is "no."  The


   money you received from the Classic Building Owners in October 1992 was


   clearly not "income" for purposes of prohibiting you from asking the


   question of the City Attorney, since that money was received some twenty


   (20) months prior to asking the question.


      III.    Does Asking the City Attorney about Pending Legislation,


              Without More, Constitute Making, Participating in Making,


              or Influencing a Governmental Decision?


        The fifth question presented is whether asking the City Attorney to


   analyze a particular bill pending before the state legislature




   constitutes making, participating in making, or influencing a


   governmental decision under the Act.


        The phrases "makes a governmental decision"  and "participates in


   making a governmental decision" as used in California Government Code


   section 87100, quoted above, are defined in subsections 18700(b) and (c)


   of 2 California Code of Regulations.  A copy of these subsections is


   attached for your reference.  It is clear that merely asking the City


   Attorney to analyze particular legislation does not rise to the level of


   either making or participating in the making of a governmental decision


   as defined in either of these regulations.


        The more difficult question is whether asking the City Attorney to


   analyze specific legislation constitutes "influencing a governmental


   decision."  Another FPPC regulation defines this phrase.  2 Cal. Code of


   Regs. Section 18700.1.  A copy of this regulation is again attached for


   your reference.F


        The phrase "influence a government decision" is not defined


        in the statute or regulations.  The dictionary defines the word


        "influence" to mean "(1) To produce an effect on by imperceptible


        or intangible means; sway (2) To affect the nature, development, or


        condition of; modify."  The American Heritage Dictionary of the


        English Language (3d ed. 1992), p. 926.  This definition


        corresponds to the definition of "influencing legislative or


        administrative action," which is a phrase used in the portion of


        the Political Reform Act that governs lobbyists.  See Cal. Gov't


        Code '' 82032, 82037, 82039 and 86100 - 86300.


        Under this regulation, the rules for determining whether an


   official is attempting to influence governmental decisionmaking differ


   depending on whether the governmental decision is one involving the


   official's own agency (or one under its appointment powers or its


   budgetary control) or another agency outside of the official's control.


   If the official's own agency is involved, the official will not be found


   to have influenced or attempted to influence the governmental decision


   unless the contact with a member, officer, employee or consultant of the


   same agency 1) was made for the purpose of influencing the decision;


   and, 2) was made on behalf of a business entity, client, or customer.  2


   Cal. Code of Regs. Section 18700.1(a).  If another agency is involved,


   the official will not be found to have influenced or attempted to


   influence the governmental decision unless the contact with a member,


   officer, employee or consultant of the other agency 1) was made for the


   purpose of influencing the decision; and, 2) the official acted or


   purported to act on behalf of his or her own agency.  2 Cal. Code of


   Regs. Section 18700.1(c).  Under either portion of this regulation,


   merely asking the City Attorney of one's own agency to analyze pending


   legislation of another agency simply does not constitute "influencing"


   or "attempting to influence" a governmental decision.  Even more


   important, the City was not involved in any decision pertaining to the




   pending legislation.


        The last question posed is whether your memorandum asking the City


   Attorney to analyze specific legislation pending before the state


   legislature constituted making, participating in making or influencing a


   governmental decision under the Act.  I reviewed your memorandum of June


   10, 1994, a copy of which is attached to this memorandum.   It simply


   asks the City Attorney to analyze SB 1988 and assess its potential


   effects on the City's earthquake resistance program and its supporting


   ordinance.  Your memorandum does not suggest a desired outcome and does


   not attempt to sway the City Attorney to adopt any particular point of


   view.  There is no evidence to suggest that you asked the question on


   someone else's behalf.  Therefore, you did not attempt to influence a


   decision that the City or its City Attorney was making within the


   meaning of 2 Cal. Code of Regs. section 18700.1(a).  You also informed


   me that you had no contact whatsoever with state officials on SB 1988.


   Therefore, you did not attempt to influence a governmental decision of


   another agency within the meaning of 2 Cal. Code of Regs. section


   18700.1(c).


        In summary answer to your sixth question, merely asking the City


   Attorney to analyze specific legislation, without suggesting a desired


   outcome to the analysis or making other attempts to affect the analysis,


   does not constitute making, participating in making, or influencing a


   governmental decision within the meaning of California Government Code


   section 87100 and 2 California Code of Regulations sections 18700(b) and


   (c), and 18700.1(a) and (c).


                       JOHN W. WITT, City Attorney


                       By


                           Cristie C. McGuire


                           Deputy City Attorney


   CCM:js:jrl:011(x043.2)


   Attachments


   ML-94-88


