
                            MEMORANDUM OF LAW

   DATE:     November 29, 1994

TO:      Councilmember George Stevens

FROM:     City Attorney

SUBJECT:     Effect of New Legislation on Acceptance of Honoraria
              Received in Your Capacity as a Minister

        At the Rules Committee meeting on November 21, 1994, you asked the
   City Attorney John W. Witt for an opinion on the effect of new
   legislation on your ability to accept honoraria for services you render
   in your capacity as a minister.  Mr. Witt asked me to respond to your
   request.
        The new legislation you mention amends Government Code section
   89501 to prohibit local elected officials and designated employees from
   accepting gifts over $270F
        The new statute provides for a $250 gift limit in any calendar
        year, to be adjusted to make it equal to the prevailing gift
        limitation amount applicable to elected state officers in effect on
        January 1, 1995, which will be $270 until adjusted by the
        Commission.  This gift limit will be adjusted biennially.
from a single source in a calendar year and
   to prohibit them from accepting honoraria altogether.  This limitation
   on gifts and ban on honoraria had existed previously for state
   officials, but will become effective as to local elected officials when
   the new legislation takes effect on January 1, 1995.F
        The legislation was formerly Assembly Bill 1542 and was
        adopted by the government on April 7, 1994.  1994 Cal. Stat. ch.36.
        As amended, Government Code section 89501 reads:
        (a)  No local elected officeholders, elected or appointed member of
   the governing board of a special district, or designated employee of a
   local government agency shall accept any honorarium, as defined in
   subdivisions (b), (c), and (e) of Section 89502.
        (b) No local elected officeholder, elected or appointed member of
   the governing board of a special district, or designated employee of a
   local government agency shall accept any gifts, from any single source,
   which is in excess of two hundred fifty dollars ($250), in any calendar
   year, except reimbursement for actual travel expenses and reasonable
   subsistence in connection therewith.  The commission shall adjust this



   gift limitation to make it equal to the prevailing gift limitation
   amount applicable to elected state officers in effect on January 1,
   1995, and thereafter shall adjust this gift limit at the same time and
   in the same amount as the gift limit applicable to elected state
   officers is adjusted pursuant to subdivision (d) of Section 89504.
        A recent informal assistance letter from the Fair Political
   Practices Commission ("FPPC") explains very well the application of the
   new legislation.  Inf. Assist. Ltr. I-94-243 (Aug. 25, 1994).  A copy of
   that informal assistance letter is attached for your reference.  As
   noted in that letter, specifically excluded from the definition of
   "honoraria" is earned income for providing personal services, if those
   services are customarily provided in connection with a bona fide
   business, trade, or profession and if the sole or predominant activity
   of the business, trade, or profession is not making speeches.
   Government Code section 89502(c).  "Earned income" means income from
   wages, salaries, professional fees, and other amounts received or
   promised to be received as compensation for personal services rendered.
   Government Code section 82030.5; 2 Cal. Code of Regs. section 18932.  A
   non-profit entity, such as a church, is a "business" for purposes of the
   exception in Government Code section 89502(c).  2 Cal. Code of Regs.
   section 18932(b).
        Construing a statute similar to Government Code section 89501 that
   applies to state officials and employees, the FPPC recently opined to
   Senator Boatwright that one of his legislative staff members who was
   employed as an ordained minister prior to being hired by the Legislature
   could accept payment for continuing his ministry and conducting church
   services after his date of hire by the Legislature.  Priv. Adv. Ltr.
A-93-323 (Sept. 2, 1993).  A copy of that private advice letter is also
   attached.
        Based upon the above cited statutes and regulations and consistent
   with the private advice letter to Senator Boatwright, I conclude that it
   is permissible for you to receive payments for continuing your ministry
   and conducting church services while you are seated on the City Council.

                            JOHN W. WITT, City Attorney
                            By
                                Cristie C. McGuire
                                Deputy City Attorney
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