
                                MEMORANDUM OF LAW

        DATE:            December 12, 1994

TO:              Charles G. Abdelnour, City Clerk

FROM:            City Attorney

SUBJECT:     "Duplicative" Public Comment at Regular and Special
                     Council Meetings

             By memorandum dated August 1, 1994, you asked the City
        Attorney whether the Chair of the City Council must allow a
        public comment at a meeting of the full City Council, if a member
        of the public has presented the same public comment at a previous
        Council Committee meeting.  If so, you asked whether the San
        Diego Municipal Code could be revised to eliminate or reduce
        "duplicative" public comment.
             To answer these questions, it is necessary to examine both
        the Ralph M. Brown Act, contained in Government Code sections
        54950-54962, and the Council Rules, contained in San Diego
        Municipal Code ("SDMC") section 22.0101.  Both bodies of law
        contain requirements pertaining to public comments at open
        meetings of the City Council.  These laws will be addressed
        separately below.
                       APPLICATION OF RALPH M. BROWN ACT
                         TO "DUPLICATIVE" PUBLIC COMMENT
             Under the Ralph M. Brown Act as amended April 1, 1994
        ("Act"), the public is guaranteed the right to comment at any
        regular or special meeting on any subject which will be
        considered by a legislative body before or during its
        consideration of an item.F
        The exact statutory language as pertains to regular meetings
        reads in relevant part as follows:  "Every agenda for regular
        meetings shall provide an opportunity for members of the public to
        directly address the legislative body on any item of interest to
        the public, before or during the legislative body's consideration
        of the item, that is within the subject matter jurisdiction of the
        legislative body . . . ."  The exact statutory language as pertains
        to special meetings reads in relevant part as follows:  "Every
        notice for a special meeting shall provide an opportunity for
        members of the public to directly address the legislative body



        concerning any item that has been described in the notice for the
        meeting before or during consideration of that item."  Cal. Gov't
        Code ' 54954.3(a).
 Cal. Gov't Code Section 54954.3(a).
        In addition, the public has the right at every regular meeting to
        provide comment on any matter under the legislative body's
        jurisdiction.  Cal. Gov't Code Section 54954.3(a).  In essence,
        the Act distinguishes between two types of public comment: 1)
        comment about a particular item on an agenda, and (2) comment on
        some matter that is within the jurisdiction of the legislative
        body, but not about any particular item on an agenda.  For
        purposes of this memorandum, the first type of comment will be
        called "particular comment" or "particular public comment," and
        the second type will be called "general comment" or "general
        public comment."
             There is a noteworthy exception in the Act to the right of
        "particular public comment." The exception limits the right of
        "particular public comment" on an item that has already been
        considered by a committee, if:
             (1)     that committee is composed exclusively of members
                     of the legislative body; and,
             (2)     the item was considered at a meeting that was
                     public; and,
             (3)     all interested members of the public at that prior
                     committee meeting had an opportunity to comment on
                     the item before or during the committee's
                     consideration of the item; and,
             (4)     the item has not substantially changed since the
                     committee heard the item, as determined by the
                     legislative body.
             Although the statute is not clear on this point, this
        exception apparently exists only for items that are on the agenda
        for a regular meeting, not a special meeting, of the legislative
        body.  It is also not available to limit the right of "general
        public comment."  In other words, a person could make a comment
        on some matter within the jurisdiction of the legislative body's
        subcommittee, and then turn around and make that same "general
        comment" at a meeting of the full legislative body.
             Applying the Act to "duplicative" public comments at
        meetings of the San Diego City Council, without for the moment
        considering the effect of the Council Rules, we find as follows:
        For regular Council meetings, the Council could prohibit
        "duplicative" public comment on a particular item if public
        comment were first heard on that same item at a prior Council
        Committee meeting (for example, at a meeting of the newly renamed



        Council Committee on Rules, Finance and Intergovernmental
        Relations), since that Committee is composed exclusively of
        members of the Council, and if:
             (1)     the item was considered by the Committee at a
                     public (open) meeting; and,
             (2)     all interested members of the public at the prior
                     Committee meeting had an opportunity to comment on
                     the item before or during the Committee's
                     consideration of the item; and,
             (3)     the item had not substantially changed since the
                     Committee heard the item, as determined by the City
                     Council.
             This option will not be available for special meetings of
        the City Council.  In practice, however, the lack of that option
        may not be a problem since special meetings are usually limited
        in scope and the issues taken up at special meetings most often
        are not heard at a prior Council Committee meeting.  This option
        will also not be available to limit "general public comment."
        Under the Act, a person is entitled to make a comment on a matter
        at a Council Committee meeting and then make that same comment at
        a meeting of the full Council, as long as the comment pertains to
        a matter within the jurisdiction of the City Council and the
        particular Council Committee.
             Despite the limitations imposed by the Act, the City
        Council is permitted to "adopt reasonable regulations" to ensure
        that the right of public comment is carried out, "including, but
        not limited to, regulations limiting the total amount of time
        allocated for public testimony on particular issues and for each
        individual speaker."  Cal. Gov't Code Section 54953.3(b).
                         APPLICATION OF COUNCIL RULES TO
                           "DUPLICATIVE" PUBLIC COMMENT
             Council Rule 8 governs "public comment" for City Council
        and Council Committee meetings.  SDMC Section 22.0101.  Rule 8(a)
        restates that portion of the Act which grants the right of public
        comment on matters of general interest to the public, but which
        are not particularized as items on the agenda.  That is, Rule
        8(a) governs "general public comments."  In addition, Rule 8(a)
        requires that this right of "general public comment" be placed on
        the agenda for regular Council meetings.  This Rule states:
        "Every agenda for a regular Council meeting shall provide a
        period on the agenda for members of the public to address the
        Council on items of interest to the public that are not on the
        agenda but are within the jurisdiction of the Council."
             Rule 8(b) restates that portion of the Act that allows a
        local government to set limits on "duplicative" public comments.



        By its own terms, this rule applies to public comments on items
        that have been listed on an agenda.  It does not refer to the
        types of "general public comments" that Rule 8(a) governs.  This
        Rule reads:  "Notwithstanding the above "Rule 8(a)), no speaker
        shall be heard on any item that has already been considered by a
        Council Committee where members of the public were permitted to
        be heard on the item unless the Council determines by majority
        vote that the item has substantially changed since committee
        consideration."
             The rest of Rule 8 and portions of Rule 9, which govern the
        procedure for debate, set forth the regulations that the City
        Council has adopted pursuant to its authority under Cal. Gov't
        Code Section 54954.3(b) about how people may make public comments
        at Council meetings.  These regulations do not address the
        question of "duplicative" public comment and, therefore, are not
        quoted in this memorandum.  A copy of these two rules, however,
        is attached for your reference.
                                   CONCLUSION
             We reviewed both state and local law to determine whether
        the Municipal Code may be amended to eliminate or reduce
        "duplicative" public comment.  The answer differs depending on
        whether the public comment is on a particular item (called
        "particular public comment") or is of a general nature (called
        "general public comment").  Council Rule 8(b) already limits
        "duplicative particular public comment" for those items where
        members of the public already had an opportunity to be heard on
        the same item at a Council Committee meeting.  This limitation
        conforms to the requirements of the Act.
             The answer differs for "general public comments."  To the
        extent that you seek to eliminate "duplicative general comment"
        entirely, we think the proposal would be prohibited by state law.
        "Duplicative general public comment," however, may be limited by
        the adoption of "reasonable regulations."  Cal. Gov't Code
        Section 54954.3(b).  We think the Council has already exercised
        its authority to limit "general public comment" by adoption of
        Council Rule 8(c), which limits any speaker to three (3) minutes
        and limits public comments on any subject to three (3) minutes.
        If you wish to propose other reasonable regulations limiting
        "general public comment," however, we will be happy to review
        them.
                                                 JOHN W. WITT, City Attorney
                                                 By
                                                     Cristie C. McGuire
                                                     Deputy City Attorney
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