
                            MEMORANDUM OF LAW

   DATE:     April 14, 1995

TO:      Kris Michell, Director of Community Outreach,
              Mayor's Office

FROM:     City Attorney

SUBJECT:     Letter Regarding Children's Summit

        On a priority basis, you asked for our review of a proposed letter
   to be sent to approximately 800 community leaders to discuss the
   Children's Summit on April 27, 1995.  Because of the size of this
   distribution and attendance by elected officials, you asked our review
   of potential problems.  In keeping with your priority request, our brief
   comments follow:
   1.     Mass Mailings
        Generally California Government Code section 89001 prohibits mass
   mailings (at least 200 copies of a document mailed in one calendar
   month).  However, the California Fair Political Practices Commission
   ("FPPC") has adopted a comprehensive regulation governing the
   interpretation and implementation of this restriction.  The regulation
   at 2 California Code of Regulations 18901(b)(9) permits announcements of
   public meetings directly related to the elected officer's governmental
   duties.  However, such announcement may not contain the elected
   officer's photograph or signature.  2 C.C.R. Section 18901(b)(9)(B).
   The draft letter that you provided clearly relates to the general
   welfare of San Diego children and hence is within the Mayor's duties and
   does not contain a photo-graph or signature.  Hence we find it meets all
   the restrictions of the regulation.
   2.   The Brown Act
        The Ralph M. Brown Act (California Government Code section 54950 et
   seq.) governs the noticing and conduct of public meetings.  Yet the
   requirements of the Act do not govern conferences or similar gatherings,
   open to the public, involving discussions of issues of general interest.
   Section 54952.2(e)(2).  Members of the legislative body, however, may
   not discuss among themselves specified business other than that of the
   specified program, i.e., children's welfare issues.  Hence we find the
   conference of April 27, 1995 does not fall within the ambit of the Brown
   Act.
        I trust this gives you express direction within the confines of



   your time priority.

                       JOHN W. WITT, City Attorney
                       By
                           Ted Bromfield
                           Chief Deputy City Attorney
   TB:mb:072(x043.2)
   cc  John M. Kaheny,
       Assistant City Attorney
   ML-95-28


