
                            MEMORANDUM OF LAW

   DATE:      July 27, 1995

TO:      Lawrence B. Grissom, Retirement Administrator

FROM:     City Attorney

SUBJECT:     Service Requirements for Deferred Retirement - Mike Console

        This memorandum is in response to your inquiry about the deferred
   retirement application of Mike Console.  You have questioned Mr.
   Console's eligibility for this benefit as well as the Board's authority
   to grant it.  A background and our analysis follow.
   QUESTION PRESENTED
        Does the Retirement Board of Administration ("Board") have the
   authority to award a deferred service retirement benefit to a former
   member of the San Diego City Employees' Retirement System ("SDCERS")
   hired before December 8, 1976, but who has less than ten years of
   creditable service when he reaches the age of sixty-five?
   SHORT ANSWER
        Yes.  The Board has the authority to grant deferred service
   retirements to former members of SDCERS hired before December 8, 1976,
   who have less than ten years of creditable service when they reach the
   age of sixty-five, if they requested a deferred retirement upon
   termination.
   BACKGROUND
        Mr. Console began his service with The City of San Diego on
   September 1, 1957.  He became a general member of SDCERS on April 4,
   1958.  He subsequently terminated his City service on December 31, 1966.
   He left his contributions on account with SDCERS upon termination.
        On March 9, 1984, Mr. Console changed his beneficiary designation
   and filled out an application for a deferred retirement pursuant to San
   Diego Municipal Code ("SDMC") section 24.0206.  His signature on the
   application acknowledges that he read the explanation on the form.  The
   form stated that a member who separated from the City was eligible for a
   deferred service retirement if he or she had completed twenty years or
   more of service, or had $500.00 or more in accumulated contributions at
   the date of termination.  According to this form, if a member had twenty
   years of service or $500.00 or more in accumulated contributions, the
   member would be eligible for a deferred retirement at the age of
sixty-five, regardless of years of service.  Mr. Console had more than $500.00



   in accumulated contributions upon termination.
        The Retirement Office sent Mr. Console a letter dated March 22,
   1984, indicating that a preliminary computation of his retirement
   allowance for age sixty-five based on his eight and one-half years of
   creditable service would be $87.05 per month.
        Mr. Console turned sixty-five years old on May 23, 1995.  He is now
   requesting a deferred retirement.  You have asked whether Mr. Console is
   eligible for a deferred service retirement in light of the fact that he
   has approximately eight and one-half years of creditable service rather
   than the ten years of creditable service required under San Diego City
   Charter ("Charter") section 141.
   DISCUSSION
      A.  Legislative History of SDMC section 24.0206
        Historically, general and safety members who discontinued City
   service were allowed to take a "deferred" retirement if they had twenty
   years of service with the City or had a minimum of $500.00 of
   contributions in SDCERS at the date of termination.  As originally
   drafted and codified, SDMC section 24.0206 read as follows:
                  If the service of a member, other
              than a safety member, is discontinued other
              than by death or retirement, upon proper
              application to the Board of Administration he
              shall have returned to him all of his
              accumulated contributions, plus compound
              interest, as determined by the Board, within
              six months from the date of termination;
              provided, however, that if said employee so
              terminating his service is credited with 20
              years or more of city service, or has $500.00
              or more in accumulated contributions
              (including any additional contributions), he
              shall have the privilege of leaving all of
              said accumulated contributions (including any
              additional contributions) with the system, in
              which event the member will be entitled to
              service retirement benefits when he has met
              the age requirements, based on his service
              and salary prior to termination of his
              employment (emphasis added).
        This section was incorporated into the Municipal Code on October
   25, 1962, by Ordinance No. O-8744 N.S.
        While the legislative history regarding the creation of this
   benefit is scant, a thorough review of previous memoranda, retirement
   pamphlets and forms reveals that the City Council intended to create a
   benefit that allowed members who terminated City service with twenty or



   more years of service or $500.00 in contributions, to leave their
   contributions on account and to receive a deferred retirement once they
   reached age sixty-five.  With age sixty-five deferred retirements, the
   member received a prorated benefit based on his or her years of service.
   The use of age sixty-five was not without precedent.  Prior to 1991, the
   Charter contained a provision for mandatory retirement at age
sixty-five.  In fact, service retirements for active employees at age
sixty-five were routinely granted with less than ten years of service until
   1991 when the mandatory retirement age was eliminated.
        Deferred service retirements at age sixty-five with less than ten
   years of service, however, were of a more limited duration.  Such
   retirements were discontinued on December 8, 1976, when SDMC section
   24.0206 was amended to eliminate them.  As amended, only those members
   who terminated with ten years or more of City service were allowed to
   leave their contributions with SDCERS in order to receive a deferred
   service retirement when the age requirements were met.  This amendment
   applied to all employees hired on or after December 8, 1976.
        SDMC section 24.0206 was amended again in 1983 as a housekeeping
   measure to clarify eligible service as "continuous service."  In 1990,
   it was last amended to allow members with less than ten years of
   continuous service to leave contributions with SDCERS for the specific
   purpose of future participation in SDCERS if later reemployed with the
   City.  This amendment made it clear that members terminating service,
   but with less than ten years of service, had the right to leave their
   contributions in SDCERS only for the purpose of earning additional
   service credit if later reemployed by the City.
      B.  Application of SDMC section 24.0206
        You have asked whether the Board has the authority to award
   deferred service retirement benefits to former members of SDCERS who
   have less than ten years of creditable service when they reach the age
   of sixty-five.  We believe they do.
        The issue of retirement at age sixty-five with less than ten years
   of service is not new.  We concluded in a Memorandum of Law dated August
   6, 1956, attached, that this practice did not offend the Charter because
   the ten year vesting requirement and the mandatory retirement age could
   be harmonized by allowing active employees to retire at age sixty-five
   with a prorated benefit if they had less than ten years of service.  We
   reaffirmed this opinion in subsequent legal opinions dated August 1,
   1971; November 7, 1991; and, March 9, 1992.
        Since the mandatory retirement age of sixty-five was later repealed
   by the electorate on February 19, 1991, we also concluded, as more fully
   discussed in our earlier opinions and pursuant to the authority of Betts
   v. Board of Administration, 21 Cal. 3d 859, 866 (1978), that the
   opportunity to retire at age sixty-five with fewer than ten years of
   service would be available to those members who were hired before



   February 19, 1991.
        In Betts, the court articulates a theory of vested rights for
   public employee pensions.  "A public employee's pension constitutes an
   element of compensation, and a vested contractual right to pension
   benefits accrues upon acceptance of employment.  Such a pension right
   may not be destroyed, once vested, without impairing a contractual
   obligation of the employing public entity."  Betts, 21 Cal. 3d at 860.
   In addition, ""t)he employee does not obtain prior to retirement, any
   absolute right to fixed or specific benefits, but only to a 'substantial
   or reasonable pension.'"  Id.
        The same analysis applies to the question you pose.  The first
   issue we face is whether SDMC section 24.0206, in its original version,
   conflicted with Charter section 141.  It did not.  Charter section 141
   clearly mandates a ten year service vesting requirement for employees.
   SDMC section 24.0206, as it was originally drafted, applied only to
   members who discontinued City service.  It did not have a minimum
   service requirement for vesting purposes.  Instead, SDMC section 24.0206
   allowed members who left City service and who left their contributions
   in the System to draw service retirement benefits when they met the age
   requirement, regardless of years of service.  The original version of
   SDMC section 24.0206 is consistent with the Charter. The Charter sets
   minimum vesting requirements for employees, not for members who left
   City service.  Longstanding rules of statutory construction support our
   conclusion.
        Generally speaking, "the city charter represents the supreme law of
   the city, subject only to conflicting provisions in the state and
   federal constitutions, or to preemptive state or federal law.  The
   charter supersedes all municipal laws, ordinances, rules or regulations
   that are inconsistent with its provisions."  2 McQuillin, The Law of
   Municipal Corporations 841 (3d ed. 1988).
        Specifically, article XI, section 5, subdivision (b) of the state
   constitution gives full power to charter cities to provide for the
   compensation of their employees.  In this context, ""i)t is clear that
   provisions for pensions relate to compensation and are municipal affairs
   within the meaning of the Constitution."  (Citation omitted.)  Grim v.
   City of San Diego, 94 Cal. App. 3d 33, 37 (1979).
        With respect to our Charter, the Court of Appeals has held:
             The Charter operates not as a grant of power,
              but as an instrument of limitation and
              restriction on the exercise of power over all
              municipal affairs which the city is assumed
              to possess; and the enumeration of powers
              does not constitute an exclusion or
              limitation.  "Citations.) . . .  All rules of
              statutory construction as applied to charter



              provisions "citations) are subordinate to
              this controlling principle . . . .  A
              construction in favor of the exercise of the
              power and against the existence of any
              limitation or restriction thereon which is
              not expressly stated in the charter is
              clearly indicated . . . .  Thus in construing
              the city's charter a restriction on the
              exercise of municipal power may not be
              implied.  "Citations.)
        Id. at 38.
        In approaching the task of construing Charter section 141, in light
   of SDMC section 24.0206, we are further guided by additional principles
   of statutory construction.  They include:
             "E)ffect should be given, if possible, to
              every section, paragraph, sentence, clause
              and word in the instrument and related laws
              . . . .  When the words used are explicit,
              they are to govern . . . .  Words must be
              interpreted in the sense in which they are
              ordinarily used and understood, unless some
              other interpretation is clearly indicated by
              the charter.
        2 McQuillin, The Law of Municipal Corporations 916 (3d ed. 1988).
        The Charter sets minimum vesting requirements for employees.  It
   does not set vesting requirements for former employees and former
   members of SDCERS.  Based on the above principles, the vesting
   requirements for employees set forth in the Charter should not be
   considered a limitation of the Council's authority to set different, or
   no, vesting requirements for members who terminate City service.
   Construing the Charter and SDMC section 24.0206 together, giving effect
   to each, leads to our conclusion that deferred retirements at age
sixty-five with less than ten years of service are legal.
        While legal under the Charter, the practice of allowing deferred
   retirements at age sixty-five with less than ten years of service was
   discontinued on December 8, 1976.  Based on the theory of vested rights,
   former members hired before December 8, 1976, who requested a deferred
   retirement upon termination, are eligible to receive a deferred
   retirement at age sixty-five with less than ten years of service.
        Therefore, members who were hired on or after December 8, 1976, are
   not entitled to a deferred retirement at age sixty-five with less than
   ten years of service.  The only group entitled to this benefit based on
   the law in effect prior to their termination, is former members who were
   hired prior to December 8, 1976, and who requested a deferred retirement
   upon termination.  This group has a vested right to this benefit.  This



   group has been identified.  It is finite.  It is diminishing.
        Based on the above, we find the previous practice of deferring
   retirement benefits for members who leave City service with less than
   ten years of service and more than $500.00 in contributions, to be legal
   under the Charter.  However, this practice was questioned and ultimately
   discontinued on December 8, 1976.  In light of these changes to the
   Charter and the SDMC, only a small group of former members are entitled
   to retire at age sixty-five with less than ten years of service.
   CONCLUSION
        SDMC section 24.0206 previously allowed a general member who
   discontinued City service to receive a deferred retirement at age
sixty-five regardless of years of service as long as the terminated member had
   $500.00 or more of contributions on account with SDCERS. This benefit
   was subsequently eliminated on December 8, 1976.  Notwithstanding this
   change, former members of SDCERS who were hired prior to December 8,
   1976, and who requested a deferred retirement upon termination, have a
   vested right to a deferred retirement at age sixty-five with less than
   ten years of service.  Accordingly, the Board has the authority to award
   such retirements.  As such, Mr. Console's request for a deferred
   retirement should be granted.

                            JOHN W. WITT, City Attorney
                            By
                                Jennifer K. Hooper
                                Deputy City Attorney
   JKH:jrl:352(x043.2)
   Attachments
   ML-95-50


