
                            MEMORANDUM OF LAW


   DATE:     August 21, 1995


TO:      Helen L. Heim, Deputy Environmental Service Director


FROM:     City Attorney


SUBJECT:     Private Hauling of Recyclable


        In a memorandum dated June 13, 1995, you asked our office what


   sections in the San Diego Municipal Code ("SDMC") apply to a private


   hauler of either commercial or residential recyclables.  Specifically,


   the Environmental Services Department ("ESD") has received requests for


   approval for the operations of private curbside recycling programs.


   This approval is required by the Department of Conservation before a


   private company or individual can receive payments from California


   Redemption Value ("CRV") containers collected pursuant to the program.


        Three questions were asked of our office:


        QUESTION NO. 1:  Does the SDMC apply to privately operated curbside


   recycling program which utilizes one collection vehicle?


        QUESTION NO. 2:  Does the SDMC apply to privately operated curbside


   recycling program which utilizes two or more collection vehicles?


        QUESTION NO. 3:  Does the SDMC apply to commercial recyclable


   haulers?

        The following is our response to each question.


                        ANSWER TO QUESTION NO. 1


   PRIVATELY OPERATED CURBSIDE RECYCLING PROGRAM - ONE COLLECTION


VEHICLE.

        Public Resource Code ("PRC") section 40059(a)(1)(2) provides in


   part,

        Notwithstanding any other provision of law, each county city,


      district, or other local government agency may determine all


      of the following:


             (1)  Aspects of solid waste handling which are of


      local concern, including, but not limited to, frequency of


      collection, means of collection and transportation, level of


      services, charges and fees, and nature, location, and extent


      of providing solid waste handling services.


             (2)  Whether the services solid waste handling are


      to be provided by means of nonexclusive franchise, contract,


      license, permit.  (Emphasis added.)


        PRC section 40195 defines "solid waste handling" as the




   "collection, transportation, storage, transfer, or processing of solid


   waste."  "Processing" is, in turn, defined as "the reduction,


   separation, recovery, conversion, or recycling of solid waste."  (See


   PRC section 40177.)  Consequently, solid waste handling includes the


   recycling of solid waste.  (See Waste Management of the Desert, Inc. v.


   Palm Springs Recycling Center, Inc., 7 Cal. 4th 478, 488 (1994).


        The City has the authority to regulate solid waste handling


   pursuant to a license.  The issue is which section(s) in the SDMC, if


   any, apply to a privately operated curbside recycling program which


   constitutes a solid waste handling service.


        In SDMC section 66.0102(a), it defines refuse as including,


   "'residential refuse,' 'nonresidential refuse,' and 'recyclable waste


   material' ...."  Recyclable waste material is defined in SDMC 66.0102(i)


   as "discarded materials such as, but not limited to, newspapers, glass


   and metal cans, which are or can be separated from other garbage or


   refuse for the purpose of recycling."  (Emphasis added.)


        In applying the definition of recyclable waste material to the


   materials collected by a private curbside recycling program, the


   materials would fall within the definition if they are discarded.  In


   Waste Management of the Desert, Inc. v. Palm Springs Recycling Center,


   Inc., 7 Cal. 4th at 486, the Supreme Court addressed what constitutes


   the discarding of material by stating, "property that is sold for


   value - for example, recyclable,  a recyclable - is not 'discarded'


   under any traditional understanding of the term.  'Discard' means 'to


   throw away.'"


        The proposed curbside recycling programs require citizens to pay


   for the recycling service.  The residences participating in the program


   are not selling the recycling waste material for value.  They are


   discarding the recycling waste material.  This material would fall under


   the definition of "refuse" as defined in SDMC section 66.0102(a) and


   would be subject to all applicable statutes governing the collection,


   transportation, and disposal of refuse.  If the recycling materials were


   sold for value then the sections governing the licensing requirements


   for the collection, transportation, and disposal of refuse would not


   apply.

        In SDMC section 66.0107(a), it provides,


        No person shall collect, transport, or dispose of refuse


      within the City of San Diego without a current, unrevoked


      license issued by the City Manager.  No vehicle shall be used


      in the collection, transportation, and disposal of refuse


      within the City of San Diego unless it carries a current,


      unrevoked tag or decal issued by the City Manager.


   A license is required for the operation of a private curbside recycling


   program.  The license costs $150.  (SDMC section 66.0112.)  In addition,


   insurance would be required for the operation of a private curbside


   recycling program, (SDMC section 66.0115) as well as a cash or surety




   bond of $10,000 would be required of a licensee.  (SDMC section


   66.0116.)

        SDMC section 66.0108(i) requires all license applications shall


   include "facts demonstrating that the applicant owns or has the


   legally enforceable right to use at least two collection vehicles, the


   bodies of which are closed, leakproof, and constructed for the purpose


   of refuse collection, transportation and disposal."  The private


   curbside recycling corporation or individual must either own or have the


   legally enforceable right to use at least two collection vehicles.


   Failure to meet this requirement would constitute an incomplete


   application and the City Manager would have the discretion to accept or


   reject the application.  (See SDMC section 66.0117.)


        SDMC sections do apply to a private curbside recycling program that


   utilizes one collection vehicle.  As a matter of fact, the City Manger


   has the authority to determine whether the particular curbside recycling


   program should be licensed.  The pertinent issue isn't the number of


   collection vehicles utilized, however, but how the recycling material


   would be classified.  The answer to that question centers on whether the


   material is being "discarded."


        Based upon the above analysis, the operation of a private curbside


   recycling program would require compliance with all applicable SDMC


   sections pertaining to the licensing requirements for the collection,


   transportation, and disposal of refuse.  This analysis would not apply


   to a curbside recycling program that pays for the recycling waste


   material collected.


                        ANSWER TO QUESTION NO. 2


   PRIVATELY OPERATED CURBSIDE RECYCLING PROGRAM - TWO COLLECTION


VEHICLES.

        Analysis is same as above except that the license application would


   be complete as it relates to SDMC section 66.0108(i).


                        ANSWER TO QUESTION NO. 3


   COMMERCIAL RECYCLING HAULER


        Analysis is the same as above.  The definition of "refuse" in the


   SDMC includes "nonresidential refuse."  (See SDMC section 66.0102(a).


   There is no language within the licensing requirements in the SDMC that


   would require a commercial recycling hauler to be treated differently


   than a private curbside recycling hauler.


   HAULERS ACTING AS AGENTS


        Risk Management expressed concern that sending a letter of approval


   to the operators of a recycling service for the purposes of the CRV


   redemption would create a agent relationship with the hauler.  Attached


   is a memorandum of law ("MOL") written by Deputy City Attorney Sharon


   Marshall.  Based upon the MOL, it would appear that the additional


   insurance of $500,0000 for comprehensive general liability coverage, as


   suggested by the Risk Management Department, would be necessary to


   adequately protect the City.




        Don't hesitate to call if I can be of further assistance.


                            JOHN W. WITT, City Attorney


                            By


                                Elmer L. Heap, Jr.


                                Deputy City Attorney


   ELH:smm:454.7x454.5:(x043.2)


   Attachment


   cc     Richard Hays, Director of Environmental Services


        Robert Epler, Assistant Director of Environmental Services


        Kip Sturdevan, Recycling Program Manager


   ML-95-59


