
                            MEMORANDUM OF LAW


   DATE:     September 6, 1995


TO:      D. Cruz Gonzalez, Risk Management Director


FROM:     City Attorney


SUBJECT:     Supplemental Pension Savings Plan Funds for Child Support


              Payments


                             QUESTION PRESENTED


        May an active City employee's Supplemental Pension Savings Plan


   ("SPSP") funds be attached by the former spouse of the employee's


   husband for child support payments arising from the marriage of the


   employee's husband and former spouse?


                              SHORT ANSWER


        No.  Earnings (which include the "savings" portion of the SPSP) of


   the non-obligor spouse are not liable for debts of this type incurred


   before the marriage.  Upon separation from City service, however, the


   pension portion of SPSP could, in limited circumstances and pursuant to


   a special hearing, be used to satisfy a judgment for child support.


                               BACKGROUND


        On July 24, 1995, Risk Management received a Notice of Delinquency


   in the amount of $534.18 purporting to attach a City employee's SPSP


   funds for arrearages of child support payments resulting from the


   marriage of the employee's husband and his former wife.  The Obligor's


   name was blank.  The Notice of Delinquency was initiated by the former


   wife.

        This is not the first such notice received by Risk Management.


   Another Notice of Delinquency in the amount of $3,200.00 was received by


   the Risk Management Department on March 28, 1994.  On the advice of the


   City Attorney, the administrator for SPSP informed the former spouse of


   the employee's husband that no funds would be dispersed pursuant to that


   Notice.  On April 25, 1994, the administrator for the SPSP plan received


   a letter from the former spouse setting forth her position and erroneous


   evaluation of the SPSP plan.  No action was requested.


        On April 27, 1994,  the City Attorney sent a letter to the former


   spouse reiterating the City Attorney's contention that SPSP assets are


   not assignable or distributable to any creditors or other claimants


   under the terms of the SPSP plan.


        On August 23, 1995, the City Attorney received a letter from the


   former spouse requesting information about the SPSP plan and "putting




   the SPSP plan on notice" that she is "claiming that 100% of any funds


   disbursable to Kathleen Aceves the employee must be paid over to her


   under Family Code sections 910 and 915 to satisfy the outstanding child


   support arrearages in this case."


        The City Attorney has reviewed the instant Notice of Delinquency,


   the SPSP plan document, revenue rulings issued by the Internal Revenue


   Service ("IRS"), the Family Code sections referenced by the former


   spouse as well as other relevant statutory and decisional authority and


   issues this Memorandum of Law.


                                ANALYSIS


   1.     Introduction


        The question in this case, regarding the attachment of SPSP funds


   for child support payments for children of an employee's spouse from a


   previous marriage raises, several preliminary issues involving community


   property and public retirement systems generally.  The pivotal issue,


   however, lies with the nature and scope of the SPSP plan itself.  Before


   addressing the merits of the question presented, we take this


   opportunity to provide a description of the SPSP plan.


   2.     The Supplemental Pension and Savings Plan


        SPSP is a tax qualified money-purchase plan with a savings


   component.  The fixed employer contributions, and earnings thereon, form


   the basis for the money-purchase plan.  The employee contributions, and


   the earnings thereon, form the basis for the savings component.  This


   type of pension and savings arrangement is permitted and recognized by


   the IRS.  Rev. Rul. 80-350, 1980-2 C.B. 133.  In 1985, the City received


   a favorable determination from the IRS on the SPSP plan.


        SPSP is a money-purchase plan because it provides a benefit based


   on the total amount of employer contributions in the employee's account.


   It is a qualified plan because the contributions are fixed and not


   geared to profits.  26 C.F.R. Section 1.401-1(b)(l)(i); Rev. Rul.


57-312, 1957-2 C.B. 255.  It is considered a "pension" plan because the


   City has an obligation under the terms of the plan to make "fixed or


   determinable" contributions irrespective of profits.  60A Am. Jur. 2D,


   Pensions and Retirement Funds Section 19 (1988).


        In essence, a money-purchase plan is the opposite of a defined


   benefit plan such as the San Diego City Employees' Retirement System.


   Instead of having a benefit formula fixed with contributions to be


   determined, the money-purchase plan has fixed contributions with


   benefits to be determined.  Having a fixed rate of contributions allows


   an actuary to determine what the eventual benefits would be.  As such,


   the IRS regards the money-purchase plan as providing "definitely


   determinable benefits," a qualification requirement for pension benefits


   generally.

        According to Article III, Section 3.02 of the SPSP plan document,


   the City is required to contribute an amount which equals one hundred


   percent (100%) of the mandatory and voluntary contributions made by the




   employees in the plan.  These contributions are paid on a bi-weekly


   basis to the trustee.  Article VI, Section 6.02 of the SPSP plan


   document provides further that while employed, employees may not, for


   any reason, withdraw any portion of the employer mandatory or voluntary


   contributions, including any earnings thereon.


        SPSP, however, has a savings component based on the employee


   contributions to the plan.  In this regard, the IRS has ruled that an


   otherwise qualifying pension plan may also provide for the receipt of


   voluntary nondeductible employee contributions of up to ten percent


   (10%) of their compensation.  Rev. Rul. 80-350, 1980-2 C.B. 133.  The


   fact that employees are also required to make mandatory contributions


   will not adversely affect the plan's qualification so long as the


   voluntary employee contributions are kept to the ten percent (19%)


   limit.  Rev. Rul. 70-658, 1970-2


   C.B. 86.

        The voluntary employee contributions permitted by the SPSP plan


   document are well within this ten percent (10%) limit.  According to


   Article III, Section 3.01, of the SPSP plan document, employees are


   required to contribute an amount equal to three percent (3%) of their


   compensation.  In addition, employees may contribute an additional


   amount up to four percent (4=%) of their compensation.  These


   contributions are deducted from the employee's bi-weekly compensation.


        While employed, and with certain restrictions, employees may


   withdraw all or a part of their employee contributions, including


   earnings thereon.  The right of withdrawal is limited to the employee.


   Spouses of employees have no withdrawal rights.  The fact that the


   employee is permitted to withdraw all or a portion of the employee


   contributions, including earnings thereon, will not alter the overall


   characterization of the plan or jeopardize its tax qualified status.


   Rev. Rul. 69-277, 1969-1 C.B. 116; Rev. Rul. 60-323, 1960-2 C.B. 148.


        Finally, Article XIV, Section 14.02 of the SPSP plan document


   provides for the non-alienation of benefits.  Pursuant to this


   provision, the benefits are not "assignable or distributable to any


   creditor or other claimant of such participant."


   3.     The savings portion of the SPSP is not liable for a child support


      debt arising from the marriage of an employee's husband and his


      former wife.


        Generally speaking, a child or spousal support obligation of a


   married person that does not arise out of the marriage shall be treated


   as a debt incurred before the marriage.  California Family Code section


   915.  In addition, it is also well settled that the community estate is


   liable for a debt incurred by either spouse before or during marriage


   unless there is an express statutory exception.  California Family Code


   section 910.


        The "earnings" of a married person are an express exception to this


   general rule.  In this regard, California Family Code section 911




   expressly provides:


                  (a)  The earnings of a married person


              during marriage are not liable for a debt


              incurred by the person's spouse before


              marriage.  After the earnings of the married


              person are paid, they remain not liable so


              long as they are held in a deposit account in


              which the person's spouse has no right of


              withdrawal and are uncommingled with other


              property in the community estate, except


              property insignificant in amount.


                  (b)  As used in this section:


                  (1)  "Deposit account" has the


              meaning prescribed in Section 9105 of the


              Commercial Code.


                  (2)  "Earnings" means compensation


              for personal services performed, whether as


              an employee or otherwise.


        In the present case, the employee contributions in the savings


   component of SPSP plan are clearly "earnings," and therefore not liable


   for the child support debt incurred by the employee's husband as the


   result of his former marriage.  In support of this conclusion we note


   that the employee contributions to SPSP are deducted from the employee's


   biweekly compensation, thus satisfying the definition of "earnings"


   referenced in Family Code section 911 (b)(2).


        In addition, we note that the employer and employee contributions


   to SPSP are held in trust in separate accounts to which the employee's


   spouse has no independent right of access, or withdrawal.  As such, the


   employee contributions remain protected as long as they remain in SPSP.


   The protection is available upon withdrawal as well, however, so long as


   the employee places the withdrawn employee contributions in another


   "'deposit account' in which the person's spouse has no right of


   withdrawal and are uncommingled with other property in the community


   estate."  California Family Code section 911.


   4.  The pension portion of SPSP, upon severance of the employment


      relationship, may be available to satisfy a child support debt


      arising from the marriage of an employee's husband and his former


      wife.

        Generally speaking, public retirement benefits are exempt from


   attachment or execution of money judgments.  California Code of Civil


   Procedure section 704.110.  This rule is not absolute.  Judgments for


   child or spousal support, however, are accorded special treatment.


   California Code of Civil Procedure section 703.070.


        According to section 703.070, a court, upon noticed motion of the


   judgment creditor, may determine the extent to which the exempt property


   may nevertheless be applied to the satisfaction of the judgment.  This




   section provides further:


                  In making this determination, the


              court shall take into account the needs of


              the judgment creditor, the needs of the


              judgment debtor and all of the persons the


              judgment debtor is required to support, and


              all other relevant circumstances.  The court


              shall effectuate its determination by an


              order specifying the extent to which the


              otherwise exempt property is to be applied to


              the satisfaction of the judgment.


        The timing of this motion, however, appears to be conditioned upon


   the availability of the exempt asset.  According to California Code of


   Civil Procedure section 704.110(c), where an exempt asset becomes


   payable to a person and is sought to be applied to the satisfaction of a


   judgment, the amount is exempt only to the extent determined by the


   court pursuant to the hearing procedure described in section 703.070


   above.

        In the present case, the employer contributions to the SPSP are the


   pension portion of plan.  These funds are not available to the employee,


   for any purpose, until the employee severs the employment relationship.


   This is an absolute prohibition.  The tax qualified status of the plan


   is dependent upon the continued maintenance of this requirement.  Thus,


   even though there is a community interest in these monies, they are not


   available for distribution until the employee retires from or terminates


   City service.


        As such, any hearing on the use of this exempt asset prior to the


   time in which these monies could become payable to the employee is


   premature.  Only upon termination or severance of the employment


   relationship could the court consider this exempt community asset by


   conducting the hearing envisioned by section 703.070.  Until then, the


   employer contributions, including any earnings thereon, are not subject


   to attachment for the child support arrearages set forth in the instant


   Notice of Delinquency.


   5.  The joinder is unnecessary and should be removed.


        Before closing, we turn briefly to the issue of the joinder placed


   on the SPSP in 1993 pursuant to Family Code section 2060.  In our view


   the joinder is unnecessary and should be removed.  According to Family


   Code section 5103, "an order for the payment of child, family, or


   spousal support may be enforced against an employee benefit plan


   regardless of whether the plan has been joined as a party to the


   proceeding in which the support order was obtained."


        If the joinder remains on the SPSP account, however, we find that


   it impacts the distribution of the pension portion (employer


   contributions and earnings thereon) only.  To the extent that employee


   funds are available for withdrawal, any request by the employee for




   their withdrawal should be processed in the normal course.


                               CONCLUSION


        Under California law, a child support obligation of a married


   person that does not arise from the marriage shall be treated as a debt


   incurred before the marriage. Importantly, a non-obligor spouse's


   earnings are exempt from liability for debts incurred before the


   marriage.

        Thus, while SPSP funds may be community property for some purposes,


   the employee contributions for active employees, constituting the


   savings component for the SPSP, are considered earnings and therefore


   not subject to attachment for child support obligations arising outside


   the marriage.


        The same is true for the pension portion of the SPSP.  Until the


   employment relationship is severed, the employer contributions


   constituting the money purchase pension plan are not due and payable to


   the employee.  They cannot be the subject of an attachment now.  Any


   hearing required by law to consider this otherwise exempt asset must


   wait until these monies become available to the employee.


                       JOHN W. WITT, City Attorney


                       By


                           Loraine E. Chapin


                           Deputy City Attorney
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