
                            MEMORANDUM OF LAW


   DATE:     October 9, 1995


TO:      Staajabu Heshimu, Management Assistant, City Manager's


             Office


FROM:     City Attorney


SUBJECT:     Committee Powers


                           QUESTION PRESENTED


        May a subcommittee of an advisory board convene public hearings on


   issues which affect the entire board?


                              SHORT ANSWER


        No.  A subcommittee of a board is not empowered to conduct business


   for the board absent an express grant of authority.


                               BACKGROUND


        The Citizen's Review Board on Police Practices ("CRB") was


   established by charter amendment pursuant to a vote of the people.  It


   was established in 1989.  The CRB is empowered to review and evaluate


   investigations conducted by the San Diego Police Department Internal


   Affairs ("IA") Division which arise from citizen complaints against


   named officers.  The CRB has no independent investigatory powers, nor


   does it have the power to subpena witnesses.


        The CRB has a number of standing committees.  The Policy Committee


   is one such committee.  Currently, the issue of whether the CRB should


   seek support for a charter amendment which would give the CRB subpena


   and investigatory powers is being researched by the Policy Committee.  A


   proposal has been made that the committee conduct public forums and seek


   public input on these issues.  The full CRB has not been advised of this


   proposal, nor has approval of the full board been sought.  You have


   asked if the committee may conduct public hearings on issues which


   impact the full CRB without obtaining prior CRB approval.


                                ANALYSIS


        Advisory boards and commissions are established generally under the


   auspices of San Diego City Charter ("Charter") section 43.  Most boards


   and commissions are then specifically established by the City Council


   through an ordinance.  The CRB, however, because it was established by a


   vote of the people, is established under Charter section 43(d).  This


   Charter section outlines the CRB's rights and responsibilities.  No




   provision in this Charter section allows committees to function


   independently from the full CRB.


        The bylaws of the CRB, as amended and approved by the City Manager


   in 1992, provide that subcommittees may be established by the board as


   appropriate in Section 3.8(K).  However, this bylaw provision allows for


   subcommittees generally and no specific committees are named.  Robert's


   Rules of Order, Newly Revised, section 49, at 481 (9th ed. 1990),


   provides that standing committees lack independent powers.  An exception


   to the general rule is made when:


             A subcommittee is constituted by name (a)


              by a specific provision of the bylaws or (b)


              by a resolution which is in effect a special


              rule of order and therefore requires notice


              and a two-thirds vote for adoption, if any of


              the following conditions are to apply-that


              is:

             *     if the committee is to have standing


                      authority to act for the society on matters


                      of a certain class without specific


                      instructions from the assembly . . . .


        Robert's Rules of Order at 481.


        Although the Policy Committee is a standing committee, it has not


   been specifically named in the bylaws, nor granted any authority to act


   on behalf of the full CRB.  It does not, therefore, meet the


   requirements set forth in Robert's Rules of Order.  Absent this specific


   grant of authority, the committee cannot act without first seeking


   approval from the full CRB.


                               CONCLUSION


        The CRB has not sought managerial approval for an amendment to the


   bylaws to name the Policy Committee in the bylaws as a committee


   specifically empowered to act on behalf of the CRB.  Absent such action,


   the committee must seek approval from the full CRB before undertaking


   the conduct of public hearings on behalf of the CRB.


                            JOHN W. WITT, City Attorney


                            By


                                Sharon A. Marshall


                                Deputy City Attorney
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