
                            MEMORANDUM OF LAW


   DATE:     October 11, 1995


TO:      Mary Rea, Assistant Director, Risk Management Department


FROM:     City Attorney


SUBJECT:     Designation of Beneficiaries for Supplemental Pension and


              Savings Plan Funds


                           QUESTION PRESENTED


        Must a City employee designate his or her spouse as beneficiary of


   one hundred percent (100%) of his or her Supplemental Pension and


   Savings Plan ("SPSP") funds?


                              SHORT ANSWER


        No.  California community property laws require that an employee


   name a spouse as beneficiary to only the spouse's community property


   interest in the plan funds, which equals fifty percent (50%) of the


   funds.

                               BACKGROUND


        The City's SPSP currently requires an employee to designate his or


   her spouse as beneficiary of one hundred percent (100%) of the


   employee's SPSP funds.  The Risk Management Department proposes a change


   to this requirement which would allow an employee to designate someone


   other than his or her spouse as a beneficiary.  The spouse would still


   be entitled to fifty percent (50%) of the SPSP funds and one or more


   beneficiaries could share in the remaining fifty percent(50%).


        Ken Murray, Wyatt Company advisor for the SPSP, asserts such a


   distribution is prohibited by law.  He cites the Retirement Equity Act


   ("REA") of 1984 as authority for this proposition.  Specifically, Mr.


   Murray asserts that a spouse must be designated as the one hundred


   percent (100%) beneficiary and that for the City to allow employees to


   do otherwise would circumvent Internal Revenue Code requirements.  You


   have asked if Mr. Murray's interpretation of the beneficiary


   requirements for the SPSP are correct.


                                ANALYSIS


        The City's SPSP is a defined contribution plan.  As a general rule,


   such plans are governed by the Employee Retirement Income Security Act


   of 1974 ("ERISA"), 29 U.S.C. Sections 1000 through 1200.  The REA, cited


   by Mr. Murray, amended ERISA in 1984.  ERISA, by its own terms as




   defined in 29 U.S.C. Section 1003, does not apply to an employee benefit


   plan if that plan is a governmental plan as defined in 29 U.S.C. Section


   1002(32).  That section defines the term "governmental plan" as "a plan


   established or maintained for its employees by the government of the


   United States, by the government of any state or political subdivision


   thereof, or by any agency or instrumentality of any of the foregoing."


        This section makes it clear that the SPSP is not governed by the


   requirements enunciated in ERISA and the REA.  Beneficiary requirements


   are, therefore, found in the general community property laws of


   California.

        California courts have held that pension rights which are earned


   during the course of a marriage are the community property of the


   employee and his or her spouse.  French v. French, 17 Cal. 2d 775


   (1941).  The surviving spouse is entitled to fifty percent (50%) of the


   pension benefits earned by the SPSP participant spouse during the


   marriage.  However, the participant spouse has the power to designate


   someone other than his or her spouse as beneficiary of the fifty percent


   (50%) of the SPSP account which represents his or her half of the


   community property.  Patillo v. Norris, 65 Cal. App. 3d 209 (1976); Polk


   v. Polk, 228 Cal. App. 2d 763 (1964).  Thus, under current California


   community property law, a married SPSP participant is not required to


   name his or her spouse as the beneficiary of one hundred percent (100%)


   of the SPSP account.  Rather, the amount of SPSP pension funds a


   surviving spouse is entitled to is limited to the surviving spouse's


   community property interest which equals fifty percent (50%) of the


   funds.  Of course, an SPSP participant could still choose to name his or


   her spouse as full beneficiary.  Also, nothing precludes an employee


   from naming someone other than his or her spouse as beneficiary if the


   spouse waives, in writing, his or her right to a fifty percent (50%)


   share of the community property interest.


                               CONCLUSION


        The provisions of the ERISA and the REA are specifically not


   applicable to government plans.  Therefore, California community


   property law governs SPSP distributions upon death.  Under California


   law, an employee must designate the spouse as beneficiary to only that


   portion the spouse is entitled to under community property law.  That


   amount is fifty percent (50%).


                       JOHN W. WITT, City Attorney


                       By


                           Sharon A. Marshall


                           Deputy City Attorney
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