
                            MEMORANDUM OF LAW

   DATE:     January 24, 1995

TO:      Sergeant Bob O'Donnell, Police Department

FROM:     City Attorney

SUBJECT:     Authority to Deny Free Police Services Under Special Events
              Ordinance (SDMC Section 22.0207(d)(5))

                             Question Presented
        By memorandum dated September 14, 1994, you asked for an
   interpretation of San Diego Municipal Code ("SDMC") section
   22.0207(d)(5), pertaining to the City Manager's authority to provide
   free police services for certain special events.  Specifically, you ask
   whether the City Manager, or his delegate the Police Chief, may deny an
   organization a request for a waiver of up to $3,000.00 in City fees for
   police services, if that organization does not provide a "tangible
   benefit to the community."
                               Background
        The question arises in part because the Special Events Unit of the
   Police Department ("Unit") has been directed to review its operating
   procedures and consider ways to reduce costs.  It also arises in part
   because a citizen has questioned whether an applicant for a special
   events permit which purports to be a non-profit tax exempt organization
   is in fact a non-profit tax exempt organization.  If it is indeed such
   an organization, the applicant is eligible for a waiver of costs for
   services the City provides to support a non-commercial special event.
   That particular organization held two special events in the past year
   and received roughly $5,000.00 in free services from the Unit.  That
   same organization recently applied for a permit to hold another event
   which you estimate will cost the City approximately $4,000.00 in support
   services.
        The Unit investigated this organization and found that it has not
   used any of the profits from the previous two events to "benefit the
   community."  Since the applicant organization has been unable to
   demonstrate that its prior special events provided "tangible benefits to
   the community," you query whether the Unit may deny the organization's
   request for a waiver of costs for City services for the upcoming special
   event.
                                       Short Answer



        The City Manager may deny an applicant's request for a cost waiver
   if there will be no tangible benefit to the public resulting from the
   applicant's non-commercial special event, so long as that criterion is
   applied uniformly to all applicants requesting a cost waiver.
                                Analysis
        The City of San Diego Special Events Ordinance ("the Ordinance") is
   located at SDMC section 22.0207.  Among other things not relevant to
   your question, the Ordinance makes it unlawful to conduct, promote,
   manage, aid, solicit attendance at, or participate in, any special event
   or demonstration without a written permit from the City Manager.  SDMC
   Section 22.0207(d)(1).
        SDMC section 22.0207(d)(5) states that "issuance of the permit
   pursuant to this section does not obligate or require the City Manager
   to provide City services, equipment or personnel in support of an
   event."  Section 22.0207(d)(5) also authorizes, but does not require,
   the City Manager "to provide City services, equipment or personnel in
   direct support of a non-commercial special event the costs of which do
   not exceed $3,000.00, without Council authorization, if within budget
   limitations, provided the City Manager finds that a public purpose will
   be served."
      1.  Effect of budget limitations
        Under the above-quoted portion of SDMC section 22.0207(d)(5)
   pertaining to budget limitations, neither the Manager nor his delegate
   the Police Chief, is ever required to grant a waiver of costs for
   special events.  To the contrary, the authority to grant a waiver exists
   only if "budget limitations" allow it.  If the Unit is under a directive
   to curb costs for budgetary reasons, this Ordinance provides full
   authority to (perhaps even creates an obligation in) the Manager and the
   Police Chief to deny an applicant's request for waiver of costs.  We
   caution you, however, that if budget limitations require denial of one
   applicant's request for a waiver of costs, then all applicants' requests
   for waivers during the same time period should be denied.  To deny one
   applicant's request for budgetary reasons only and to grant others'
   requests in the same time period despite the same budgeting constraints
   would possibly create a constitutionally defective treatment of
   applicants.
      2.  Meaning of phrase "non-commercial special event"
        Assuming budget limitations allow, SDMC section 22.0207(d)(5)
   authorizes the Manager to waive City costs only for non-commercial
   special events.  Although not clearly shown to apply to SDMC section
   22.0207(d)(5), the phrase "non-commercial special event" is defined in
   part in the Ordinance to mean any special event organized and conducted
   by an organization that qualifies as a tax exempt non-profit
   organization.  SDMC Section 22.0207(n)(1)(b).  For purposes of the
   Ordinance, a "tax exempt non-profit organization" means an organization



   "that is exempted from payment of income taxes by federal or state law
   and which has been in existence for a minimum of six (6) months
   preceding the date of application for an event."  SDMC Section
   22.0207(c)(5).  For purposes of establishing eligibility for
   consideration as a non-profit tax exempt organization,F
        If you obtain evidence that an organization is misrepresenting
        its tax exempt status or misrepresenting other material facts in
        order to obtain a cost waiver, you should refer the matter to the
        Consumer and Environmental Protection Unit of the City Attorney's
        Criminal Division.  You may verify an organization's federal tax
        exempt status by obtaining a copy of its tax exemption letter, or
        by telephoning the Internal Revenue Service at (213) 894-2289 or
        (213) 894-2336.  You may verify an organization's state tax exempt
        status by telephoning the California Franchise Tax Board at
1-800-852-5711.
the applicant
   for a special events permit is required to submit only a copy of its tax
   exemption letter.  SDMC Section 22.0207(f) (1)(iv).
      3.  Meaning of the phrase "a public purpose will be served"
         In addition to specifying that a waiver of City costs is available
   only for "non-commercial special events" and only if budget limitations
   allow, SDMC section 22.0207(d)(5) further requires that the Manager
   determine whether "a public purpose is "or will be) served" by the
   event.  There is no definition of the phrase "public purpose" in the
   Ordinance.  Although the Ordinance sets forth four factors (discussed
   below) the Manager must consider in determining whether a public purpose
   will be served by a particular event, thereby determining whether the
   event is eligible for a waiver of costs, it is instructive to review
   first the legal underpinnings of this phrase.
      a. The legal doctrine prohibiting gifts of public funds and the
   "public purpose" exception
        As pointed out above, there is no definition of the phrase "public
   purpose" in the Ordinance.  Although the legislative intent of this
   phrase is not expressed in the Ordinance, this language may well be an
   attempt by the drafters to avoid running afoul of the legal doctrine
   prohibiting gifts of public funds.  In brief, this doctrine prohibits
   gifts of public funds made for the benefit of private individuals,
   associations or corporations, unless there is a "public purpose" for the
   expenditure.  This doctrine and its "public purpose" exception were
   explained at length in a Memorandum of Law, dated December 2, 1994, by
   Deputy City Attorney Kelly J. Salt, a copy of which is attached.  That
   doctrine will not be reexamined here, except to stress the principle
   behind the "public purpose" exception.  As stated in that Memorandum of
   Law, ""i)f a public purpose is served through the use of public funds,
   no 'gift' has been made even though a private individual, association or



   corporation may benefit from the loan or expenditure."
        As further pointed out in that Memorandum,""t)he determination of
   what constitutes a public purpose is primarily a matter left to
   legislative discretion; and the courts grant great deference to
   legislative bodies in reviewing the exercise of that discretion."  Id.
   at 4-5.  In the present Ordinance, the City Council has exercised its
   legislative discretion by setting forth four factors that the Manager
   must use to determine whether a public purpose will be served by the
   proposed special event, thereby justifying a waiver of up to $3,000.00
   in City costs.  These four factors are discussed below.
        b. Application of four factors to determine whether public purpose
   is served
        As pointed out above, the Ordinance contains no definition of this
   phrase, but rather it sets forth four (4) factors the Manager is
   required to consider in determining whether a public purpose is served,
   namely:
        (1)     whether the event is organized an "sic) conducted by a tax
              exempt non-profit organization which operates from or
              provides services within the City or County of San Diego;
        (2)     whether the event provides a benefit to the general public;
        (3)     whether the event does or does not exclude participation by
              the general public (notwithstanding an admission or
              participation fee); and
        (4)     whether the City services provided will result in improved
              crowd or event control and general public safety.
        If the City Manager finds all of these four (4) factors to be met
   and if budget limitations allow, the City Manager may, but is not
   required to, waive up to $3,000.00 of the City's costs for
non-commercial special events.
        The focus of your specific inquiry, however, is about whether the
   Manager may deny a particular applicant's request for a cost waiver for
   an upcoming event on the grounds that applicant had failed to show how
   two prior events the applicant held had benefitted the public in a
   tangible way even though cost waivers had been granted for both of those
   events.  In response to this specific inquiry, we think first that the
   Manager's decision about whether to grant a cost waiver cannot be based
   on the City's experience with the applicant's two prior events.  The
   Ordinance, particularly the second factor, requires the Manager to base
   his decision on the event for which the applicant is requesting a cost
   waiver.  Second, we believe that the Manager, or his delegate the Police
   Chief, may reasonably interpret the second factor to require that some
   tangible, as opposed to intangible, benefit will result from the special
   event.  If the Manager or the Police Chief were to adopt this
   administrative interpretation, then this interpretation should be
   applied uniformly to all applicants for a cost waiver in order for the



   interpretation to pass constitutional muster.  Failure to apply the
   interpretation uniformly to all applicants may result in unlawful
   discriminatory treatment of applicants.  To guard against disparate
   treatment of applicants, the Manager may wish to exercise his rulemaking
   authority under SDMC section 22.0207(m) to adopt this interpretation.
   That rulemaking authority may be delegated to others, including the
   Chief of Police.  SDMC Section 22.0207(p).
                               Conclusion
        Under the City's Special Events Ordinance the City Manager may, but
   is not required to, grant someone a waiver of up to $3,000.00 for costs
   of City services provided to support non-commercial special events, if
   several factors are met.  SDMC Section 22.0207(d)(5).  One of those
   factors is whether the event will provide a benefit to the general
   public.  The City Manager, or his delegate the Police Chief, may
   reasonably interpret the phrase "benefit to the general public" to
   require that the special event provide a "tangible" benefit to the
   public.  If such an interpretation were to be adopted, it should be
   applied uniformly to applicants for the fee waiver.

                       JOHN W. WITT, City Attorney
                       By
                           Cristie C. McGuire
                           Deputy City Attorney
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   Attachment
   cc: Joe Battaglino, Police Legal Advisor
        John Vanderslice, Police Legal Advisor
        Mary Nuesca, Police Legal Advisor
        Bill Newsome, Head Deputy, Consumer
          and Environmental Protection
        Carolyn Wormser, Special Events Administrator
        Victoria Gilner, Assistant to Chief of Police
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