
                            MEMORANDUM OF LAW

   DATE:     February 29, 1996

TO:      Honorable Mayor and Members of the City Council

FROM:     City Attorney

SUBJECT:     San Diego Convention Center Corporation Assignment of
              Contractual Obligations Regarding Civic Theater

                              INTRODUCTION
             During Council Comment at the City Council meeting of
   February 5, 1996, Councilmember Judy McCarty stated that she had heard
   that the San Diego Convention Center Corporation ("SDCCC") intended to
   assign management of the Convention and Performing Arts Center
   facilities at the Concourse (the "CPAC Facilities") to a third party
   without the consent of the City Council.  This office was asked to
   investigate and report back to Council as to whether the SDCCC has the
   power to take such unilateral action.
                           QUESTION PRESENTED
        May the SDCCC assign its contractual obligations for day-to-day
   management, operation and maintenance of the CPAC Facilities to a third
   party without the consent of the City?
                              SHORT ANSWER
        Under California law and the terms of the contracts between the
   City of San Diego ("City") and the SDCCC, the day-to-day management,
   operation and maintenance of the CPAC Facilities may not be assigned to
   a third party without the consent of the City.
                                ANALYSIS
        A.     Background
        The City Council formed the SDCCC in 1988 to manage the
newly-constructed waterfront San Diego Convention Center ("Convention
   Center").  The terms under which the SDCCC would perform these services
   are currently memorialized in a First Amended Agreement between the City
   and the SDCCC, dated May 21,  1990, a copy of which is on file with the
   City Clerk as Document No. R-275740 (the "Agreement").  By Amendment
   dated November 15, 1993, (the "Third Amendment," on file with the City
   Clerk as Document No. RR-283012-2), the Agreement was amended to add to
   the SDCCC's responsibility the operation and management of the Civic
   Theater and other facilities in the Convention and Performing Arts
   Center in downtown San Diego (the "CPAC Facilities").  This amendment



   adds an "Article VI" to the Agreement and provides, among other things,
   that the services already required of the SDCCC with respect to the
   Convention Center, under Sections 2.01 through 2.15 of the Agreement,
   are also required of the SDCCC with respect to the CPAC Facilities.
        The term of the Agreement, with respect to the CPAC Facilities, is
   a rolling ten-year period which commences annually on July 1 of each
   year the Agreement is in effect.  (Third Amendment, Section 6.14).
   Either party, however, may terminate the Agreement entirely (as to both
   the Convention Center and the CPAC Facilities) upon ninety (90) days
   written notice to the other party (Agreement, Section 1.01).
        Recently it has come to the attention of the City Council that the
   SDCCC intends to assign to a third party its day-to-day operation and
   maintenance obligations with respect to the CPAC Facilities, and
   specifically the Civic Theater, apparently without first obtaining the
   City's consent to the assignment.  In a letter dated February 7, 1996
   (attached as Exhibit "A"), counsel for the SDCCC Board of Directors has
   opined that such an assignment would be proper without the City's
   consent.
        B.     Legal Analysis
        California Civil Code section 1457 provides that:  "The burden of
   an obligation may be transferred with the consent of the party entitled
   to its benefit, but not otherwise ...."
   This is consistent with longstanding California law recognizing that a
   contract for personal services ordinarily may not be transferred or
   assigned by the obligor to another party without the consent of the
   party to whom the services are owed.  See Haldor, Inc. v. Beebe, 72 Cal.
   App. 2d 357, 366 (1942) and Rokos v. Peck, 182 Cal. App. 3d 604, 617
   (1986) (stating the general rule).  Even if there is no explicit
   agreement that the contract shall be personal, and thus not freely
   assignable, the courts will effectuate a presumed intent to this effect
   if the circumstances indicate that performance by a substituted person
   would be different from that contracted for, Masterson v. Sine, 68 Cal.
   2d 222, 230 (1968), or if there are equivalent expressions or language
   which exclude the idea of performance by another, LaRue v. Groezinger,
   84 Cal. 281, 283-284 (1890).
        The obligations imposed upon the SDCCC by the Agreement include,
   among other things, the covenants to:
        7     "provide general management and other staff services
      necessary to support the marketing, operation, and maintenance" of
      the Convention Center and the CPAC Facilities (section 2.01(a)),
        7     "provide overall executive direction" for the Convention
      Center and the CPAC Facilities, "report and recommend directly to
      City on, and carry out these matters,"  "employ necessary
      personnel," and "retain, when necessary, appropriate consultants
      and experts" (section 2.01(b)(i)-(iii)),



        7     "supervise and administer the day-to-day operational
      activities needed to conduct" Convention Center and CPAC Facilities
      activities (section 2.01(g)),
        7     "exclusively prepare, promulgate and administer
        policies that include but are not limited to the following:
      marketing, booking and rentals; operation and maintenance
      procedures and regulations; proposed exhibition space rental fees
      and catering commissions; description and selection of any
      consulting or other services to be provided" (section 2.01(i)), and
        7     "purchase a Faithful Performance Bond insuring itself and
      City against loss in the amount of at least One Hundred Thousand
      Dollars ($100,000) per employee in a form approved by City"
      (section 2.10).
        A contract must be construed as a whole, and detached words or
   clauses standing alone are not controlling on the question of its
   interpretation.  Cedars-Sinai Medical Center v. State Board of
   Equalization, 162 Cal. App. 3d 1182, 1188 (1984).  In this Agreement the
   clause allowing the SDCCC to retain consultants and experts is separate
   and distinct from--and does not modify--the clause requiring them to
   supervise and administer the day-to-day operations of the CPAC
   Facilities.  The exclusivity of performance by the SDCCC is further
   expressly required under section 2.01(i).  If all of these clauses in
   the Agreement are read together, the contract must be interpreted to
   limit those duties and functions which the SDCCC may delegate to third
   parties.  Consultants and experts might be retained, certainly, but the
   administration of day-to-day operations is plainly and exclusively left
   in the hands of the SDCCC.
        Exhibit "A," representing the SDCCC's apparent position,  cites
   only certain provisions of the Agreement.  The SDCCC then infers from
   those provisions that it can, as part of its "overall executive
   direction," hire outside personnel, classifying them as "consultants and
   experts", to perform the day-to-day functions of operation and
   management.  Exhibit "A," however, ignores that part of section 2.01(b)
   which states that the words "overall executive direction" do not limit
   the "generality" of the SDCCC's obligation to "provide general
   management and other staff services," and further would read out of the
   Agreement entirely section 2.01(g), which calls upon the SDCCC to
   perform the day-to-day operational services.
        Exhibit "A" also cites, but misinterprets, section 2.01(i), which
   requires the SDCCC "exclusively" to prepare, promulgate and administer
   policies regarding operations and maintenance.  The SDCCC construes this
   directive as a grant of "exclusive authority", but in fact it is an
   exclusive obligation.  The SDCCC, and only the SDCCC, shall administer
   policies regarding operations and maintenance, in the same fashion as it
   is obligated to administer the day-to-day operations and maintenance



   under section 2.01(g).
        The circumstances under which the Agreement was created are also
   relevant to determining that the day-to-day obligations under the
   contract cannot be freely assigned by the SDCCC.  Cedars-Sinai, 162 Cal.
   App. 3d at 1187; Masterson v. Sine, 68 Cal. 2d at 230.  The SDCCC is a
   creature of the City, formed and retained to serve the interests of the
   City and its inhabitants (Agreement, Recital B).  Prior to assigning the
   management and day-to-day operations of the CPAC Facilities to the
   SDCCC, the City itself was responsible for the CPAC Facilities'
   management and operations.  When in 1993 the City decided to turn the
   operations of the CPAC Facilities over to the SDCCC, it gave to the
   SDCCC the right to determine the policies and procedures under which the
   CPAC would be operated.  It was the City's stated intent, however, "that
   operation of the San Diego Concourse be consolidated with the San Diego
   Convention Center," and it was "anticipated that the transfer of
   responsibility for operation and management of the San Diego Concourse
   to the SDCCC will not impact service level to the citizens of San Diego
   . . . ."  (Manager's Report No. 93-307, November 10, 1993).
        Turning over the operations and management of the CPAC Facilities
   to a third party would frustrate the intent to "consolidate" these
   operations with those of the Convention Center.  Moreover, it removes a
   critical level of direct accountability by the SDCCC to provide services
   that will not adversely impact the citizens of San Diego.  Indeed, to
   ensure that accountability, the City requires, among other things,
   procurement of a Faithful Performance Bond for each of the SDCCC's
   employees (Agreement, section 2.10).  The quality of the service by
   these employees is thus paramount among the concerns of the City with
   respect to the operation and management of the CPAC Facilities.  The
   City's ability to assure itself of that quality is undermined if the
   SDCCC can, without the consent of the City, devolve those
   responsibilities to a third party (whose obligations would not be so
   insured) to perform the broad spectrum of day-to-day management and
   operational functions of the CPAC Facilities.
                               CONCLUSION
        Both the terms of the Agreement, and the underlying circumstances
   of its creation, evidence the intent of the parties that the SDCCC, and
   not a third party, would perform the day-to-day operations and
   management of the CPAC Facilities.  The City looks to the SDCCC for
   quality day-to-day management that will advance the interests of the
   City's inhabitants.  The allowance that the SDCCC may retain consultants
   and experts "when necessary" is "not a limitation on the generality" of
   either the SDCCC's personal obligation to provide "general management
   and other staff services" in section 2.01(a) or its obligation to
   "supervise and administer the day-to-day operational activities" of the
   CPAC Facilities under section 2.01(g).



        Put simply, the SDCCC is empowered to retain whatever consultants
   and experts it deems advisable to aid its own performance under the
   Agreement.  The SDCCC has further been given the exclusive authority and
   obligation to promulgate the policies and procedures by which it will
   manage and operate the CPAC Facilities.  For those decisions they need
   not seek the City Council's approval, nor may the City Council directly
   control the performance of duties by the SDCCC or the implementation of
   its policies and procedures.  The Agreement does not allow, however,
   expressly or by implication--nor does the City expect--that the ability
   to retain "consultants and experts" or promulgate policies and
   procedures translates into an unfettered ability to assign away its
   obligations for the actual day-to-day operation and maintenance of the
   CPAC Facilities.
        Under California law, therefore, without the City's consent such an
   assignment cannot be effective.  In the event such an assignment were
   attempted, and the City Council did not concur in the assignment, the
   City's remedies would include, as set forth previously in this
   memorandum, the termination of this Agreement by written notice to the
   SDCCC, effective ninety (90) days from the SDCCC's receipt of such
   notice, or other actions to enforce the terms of the contract and
   prohibit the assignment.

                            JOHN W. WITT, City Attorney
                            By
                                Theresa C. McAteer
                                Deputy City Attorney
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