
                            MEMORANDUM OF LAW


   DATE:     March 1, 1996


TO:      Leonard L. Wilson, Senior Civil Engineer, Water Utilities


              Section, Development Services Department


FROM:     City Attorney


SUBJECT:     Expiration of Reimbursement Agreements


         This replies to your memorandum of December 8, 1995 to Chief


   Deputy City Attorney Ted Bromfield regarding the closure of sewer and


   water facility reimbursement agreements.  Your memorandum identifies


   several factual instances where it is your understanding that


   reimbursement agreements are subject to closure.  These situations are


   as follows:

         1.     Where all funds subject to the agreement have been


              collected and reimbursed to the developer who advanced them




              to construct the facilities.


         2.     Where the expiration date of the agreement has   passed.


         3.     Where facilities constructed under the terms of the


              agreement are no longer in use.


         4.     Where the agreement has been superseded by a new agreement.


         You have asked this office to confirm your understanding in


   reference to these circumstances or to provide an explanation if


   necessary.

        Your understanding with respect to the first two situations is


   accurate.  Clearly, reimbursement agreements terminate pursuant to their


   express terms.  No explanation is necessary to confirm that the


   agreements terminate when reimbursement is full and complete, or when an


   expressly agreed-upon reimbursement cut-off date passes. However,


   situations 3 and 4, as described above, require some explanation.


   Situation 3:  May the reimbursement agreement be terminated on the sole


   basis that the facilities which are its subject are no longer in use?


   Short answer:  No.


                               Discussion


        Analysis of this situation should begin with a reference   to the


   Subdivision Map Act provisions which allow the City to require an


   initial subdivider to oversize public facilities as a condition of


   subdivision approval.  Relevant parts of pertinent Government Code


   sections provide as follows:


        Section 66485.     Improvements for property not within subdivision




        There may be imposed by local ordinance a requirement that


      improvements installed by the subdivider for the benefit of


      the subdivision shall contain supplemental size, capacity,


      number, or length for the benefit of property not within the


      subdivision, and that those improvements be dedicated to the


      public. . . .


        Section 66486.     Local agency to reimburse subdivider for portion of


                      cost of improvements


        In the event of the installation of improvements required by


      an ordinance adopted pursuant to Section 66485, the local


      agency shall enter into an agreement with the subdivider to


      reimburse the subdivider for that portion of the cost of


      those improvements, including an amount attributable to


      interest, in excess of the construction required for the


      subdivision.


        Consistent with these statutes, the San Diego City Council has


   adopted the Cost Reimbursement District Procedural Ordinance, San Diego


   Municipal Code section 62.0208.  Without quoting in full, the ordinance


   in essence provides the method by which reimbursement districts are


   formed and reimbursement agreements entered.


        With respect to reimbursement district formation, the ordinance


   requires City staff to prepare a plat map showing the area to be


   benefitted by the initial developer's facilities construction and to


   provide notice to all benefitted property owners that a proposed


   district is being formed.  A public hearing before the City Council is


   scheduled and all owners of property to be benefitted may attend to


   express their views on any matter relevant to the proposal, including


   matters such as the boundaries of the district, the type and


   configuration of the facilities, the cost of those facilities, the


   apportionment of those costs, etc.  Once the hearing is held and due


   process accorded, the City Council may in its discretion adopt a


   resolution establishing the reimbursement district, which is to include


   a listing of benefitted properties and an apportionment of excess costs.


   Each benefitted property is apportioned its share of the excess costs,


   and this apportionment constitutes a lien against the benefitted


   property which may be removed only when the reimbursement fee is paid or




   when the reimbursement district and agreement expire.  Relevant parts of


   the ordinance provide that:


             The term of any reimbursement agreement shall be


      established by the City Council and shall be based upon the


      reasonable expectations of the development of benefitted


      properties or use of the Public Improvement by the benefitted


      properties; provided, however, that the maximum term of any


      reimbursement agreement shall be for a period of twenty (20)


      years.

             If, during the period following the formation of the


      Reimbursement District, any person records a final map


      (subdivision, parcel, consolidation or financial map) or


      applies for a building permit on a lot for which a lien for


      Public Improvements has been established in accordance with


      this Ordinance, and such person or his predecessor in


      interest has not paid the lien to the City, the established


      lien shall be paid prior to the filing of the final map or


      the issuance of the building permit.  Payment shall not be


      required, however, in connection with building permits having


      a total improvement value of twenty thousand dollars


      ($20,000) or less, unless the building permit is for


      improvements which will ultimately use the Reimbursement


      District's improvements. . . .


   San Diego Municipal Code section 62.0208(k) (Emphasis added.)


        As indicated by the emphasized language, in general a lien on


   benefitted property can be removed only when the obligation is paid or


   when the reimbursement agreement term expires without substantial


   development of benefitted property.  Significantly, the ordinance


   requires prior notice of the above provisions to the owners of


   reimbursement district property.  The ordinance requires advance notice


   to all property owners in the improvement benefit area that:


                  If, within a 20-year period from the


              date of forming this district, you either


              file a final map, are issued a building




              permit for improvements which will ultimately


              utilize the cost reimbursement improvements,


              or are issued a building permit for


              improvements valued in excess of $20,000, the


              fee would become due and payable.


        San Diego Municipal Code section 62.0208(b)(2)


        This clearly puts all owners of benefitted property on notice that


   the fee is payable in the event final maps are filed during the


   reimbursement term or in the event that permits are issued for


   improvements costing more than $20,000, regardless whether their


   subdivisions or improvements will actually benefit from the cost


   reimbursement facilities.  The only exception to this would be an


   instance where improvements of the later developers 1) do not utilize


   the cost reimbursement improvements, and 2) cost less than $20,000.


   Obviously, this is a very narrow exception for de minimis development in


   the cost reimbursement district.  Thus, for all material purposes, the


   liens remain recorded and subject to foreclosure in the event that the


   fees are not paid at the time final maps are recorded or permits


   obtained for improvements to reimbursement district property during the


   life of the reimbursement agreement.


        To summarize the analysis of this question, reimbursement


   agreements are generally not terminated merely because the subject


   facilities are not used by later developers.  The obligation of later


   developers to pay reimbursement fees arises at the time the


   reimbursement district is created, this obligation is secured by a lien


   on their property, and the only circumstance where the lien may be


   extinguished without paying the fee is where the benefitted land is not


   significantly improved or "final mapped" during the term of the


   reimbursement district.  This is consistent with the spirit and intent


   of the provision of the Subdivision Map Act (Government Code section


   66486) which states that "the local agency shall enter into an agreement


   with the subdivider to reimburse the subdivider. . . ."


   If the oversize facilities are deemed to be of public necessity and of


   ultimate benefit to other property owners within a specified area at the




   time they are required to be constructed, it is at that same time that


   the obligation of reimbursement arises for those other benefitted


   owners.  It is of no


   consequence that in developing their properties they may never actually


   use the facilities (unless their improvements do not exceed a cost of


   $20,000).

   Situation 4:  May reimbursement agreements be terminated where they are


   superseded by a new agreement?


   Short Answer:  Yes, provided that there is identity of the parties to


   the two agreements.


                               Discussion


         Any contract may be modified or terminated by the mutual assent of


   all parties.  However, this answer must be qualified to take crucial


   note of the fact that we assume you mean that  the developer who is a


   party to the original reimbursement agreement is likewise a party to the


   "new agreement."  If this assumption is mistaken, then the answer would


   be different and opposite to that stated above.  This is for the simple


   reason that an agreement with one party cannot be modified by a separate


   and collateral agreement with an unrelated third party.


        Hopefully this will amount to a satisfactory response to your


   inquiry.

                       JOHN W. WITT, City Attorney


                       By


                           Frederick M. Ortlieb


                           Deputy City Attorney
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