
                            MEMORANDUM OF LAW


   DATE:     January 8, 1996


TO:      Al Rechany, Senior Contract Specialist,


              Metropolitan Wastewater Department


FROM:     City Attorney


SUBJECT:     "Unilateral" Change Orders -- Disputed Work


        By request dated December 1, 1995 you asked for legal perspective


   on a November 27, 1995 memorandum from the Program Construction Manager,


   Sverdrup-Kaiser Engineers ("SKE"),  concerning the issue of "unilateral"


   change orders.  The SKE memo identifies San Diego Municipal Code section


   22.0209(d) as a matter of concern in instances where contractors will


   not agree with the Construction Manager over all terms for changes


   in the work. (San Diego Municipal Code section 22.0209(d) requires that


   alterations to contracts approved by the City Manager must be in writing


   between the contractor and City Manager.)  SKE suggests that there are


   two special situations where lack of complete written agreement for


   changed work may not be contrary to the requirement that amendments be


   reduced to written agreement.  These are:  1) the "Credit Change Order,"


   where a deletion of contract work results in a cost credit being due to


   the owner, but the contractor will not agree to the value of the credit;


   and 2) the "No Contract Time Extension Change Order," where the


   contractor agrees to a cost value for extra work, but disagrees with the


   Construction Manager's determination that no contract time extension is


   correspondingly due.  SKE seeks direction from the City as to whether


   these "special situation" change orders may be issued within the


   parameters of the ordinance, since these situations would not involve


   direct cost increases to the contract.


        These questions regarding application of the change order ordinance


   are more properly deferred to the disputed work provisions of the


   contract, not only with respect to the limited situations mentioned, but


   in all cases where there is disagreement over terms for changes in the


   work.

        In analyzing the cited circumstances or for that matter any


   circumstances involving partial disagreement over changed work,


   provisions in the underlying contract control in conjunction with the


   change order ordinance.  The contracts originally approved by the City


   Council contain provisions for "disputed work" which exist for the very


   purpose of being applied in the event of disagreement over changes in




   the work during contract performance.  For example, see Standard


   Specifications for Public Works Construction ("Green Book"), section


3-5, which provides:


             If the contractor and Agency are unable to


              reach agreement on disputed work, the Agency


              may direct the contractor to proceed with the


              work.  Payment shall be as later determined


              by arbitration if the Agency and contractor


              agree thereto, or as fixed by a court of law.


   The substance of the disputed work provisions thus allows the owner what


   is commensurate to "unilateral" change order authority although, of


   course, that authority cannot require the contractor to waive claims to


   what he believes his entitlement to be.


         This illustrates a definitional problem with the concept of a


   "unilateral" change order which, in a sense, is a misnomer.  A change


   order is a modification to the contract concerning the terms under which


   changes in the work will be performed, and like the contract itself, a


   modification to the contract requires the full assent of both parties.


   Modification is a change in the obligation by a modifying agreement,


   which requires mutual assent.  Harvey v. DeGarmo, 129 Cal. App. 487


   (1933).  The variation of a contract is as much a matter of contract as


   the original agreement.  Id. at 492, 493.  Thus, where mutual assent is


   lacking with respect to any term upon which changed work is to be


   performed, no amendment to the contract exists, nor can one be imposed


   unilaterally on the contractor.  What exists instead in such a case is a


   dispute with respect to only those terms over which there is


   disagreement.  As for those terms upon which there is disagreement, no


   written amendment to the contract is necessary to require the contractor


   to perform the changes in the work as directed, because this obligation


   exists by virtue of the disputed work provisions of the underlying


   contract.

         The terms under which changed work is performed need not be an


   "all or none" proposition.  Clearly, it is far preferable that all


   changes to the work be performed pursuant to a written change order with


   comprehensive agreement on all material terms.  But it is not an ideal


   world, and occasions will arise where agreement can be reached only on


   some but not all material terms.  These partial disagreements should not


   frustrate or prevent disposition of the undisputed issues by way of


   written change order.  Only those terms upon which there is disagreement


   should fall into the "disputes" category.  As for those issues, the


   contractor is fully responsible for complying with the disputed work


   provisions which, in addition to the language cited for example above,


   require the contractor to perform the work without excuse for delay on


   mere account of the disputed terms, and require the prompt notice of


   claimed impacts and the furnishing of full documentation to support


   those claims.




        In summary, when changes in the work become necessary, the


   Construction Manager has lawful agency and authority to direct their


   performance, regardless of the contractor's complete agreement to all


   terms; provided, however, that those terms upon which there is agreement


   must be reduced to a change order approved within the confines of San


   Diego Municipal Code section 22.0209.  The Construction Manager should


   endeavor to obtain agreement on as many terms as possible via change


   order approved by the City Manager or City Council, depending on


   considerations of cost and prior appropriations.  In regard to disputed


   terms for changed work, the Construction Manager should hold the


   contractor accountable under the disputed work provisions.  Disputed


   issues should be reasonably minimized, monitored, and regularly


   discussed with a goal for resolution at the earliest possible juncture.


        Hopefully this will suffice as a reply to your inquiry.


                            JOHN W. WITT, City Attorney


                            By


                                Frederick M. Ortlieb


                                Deputy City Attorney


   FMO:mb:(x043.2)


   cc  Roger Woodhull, SKE


       Bill Hanley, MWWD


   ML-96-2


