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DATE: March 11, 1996

TO: Cathy Winterrowd, Senior Planning
Development Services Department

FROM:     City Attorney

SUBJECT: Authority of the Historical Site Board to Designate Historical Properties

        You informed me that, during public review of the second draft of
   the proposed Land Development Code, members of the development industry
   questioned whether the Historical Resources Board has the authority
   under the Charter of The City of San Diego (the "Charter") to designate
   properties as historical resources.  All decisions of the Historical
   Resources Board in designating properties as historical resources may be
   appealed to the City Council.

        As the procedure for designating properties in the proposed Land
   Development Code is the same as is currently in place under San Diego
   Municipal Code ("SDMC") section 26.0201 et seq., you have asked for a
   legal opinion as to whether the current process violates the Charter.

                                QUESTION

        Is it a violation of the Charter to allow the Historical Site Board
   (renamed the Historical Resources Board in the proposed Land Development
   Code) to designate properties as historic sites, with the decision being
   deemed final unless appealed to the City Council?  Your question is
   posed in the context of Charter Section 43, which section allows the
   City to establish advisory boards and committees, but does not provide
   for the establishment of decision-making boards.

                              SHORT ANSWER

        As the Charter is a document of limitation, not rights, the City
   Council may delegate the responsibility for designation of historic
   sites to the Board, provided the Board acts pursuant to policy
   established by the City Council.  Furthermore, as any decision of the
   Board in designating a property as historic may be appealed by the



   property owner to the City Council, the City Council remains as the
   final arbiter of any decision by the Board.

                               BACKGROUND

   Charter Provisions

        The general grant of powers under the Charter is laid out in
   Article I, Section 2.  It states in pertinent part:

             The City of San Diego, in addition to any of
              the powers now held by or that may hereafter
              be granted to it under the Constitution or
              Laws of this State, shall have the right and
              power to make and enforce all laws and
              regulations in respect to municipal affairs,
              subject only to restrictions and limitations
              provided in this Charter; provided, however,
              that nothing herein shall be construed to
              prevent or restrict the City from exercising,
              or consenting to, and the City is hereby
              authorized to exercise any and all rights,
              powers and privileges heretofore or hereafter
              granted or prescribed by General Laws of the
              State.

        Of relevance to this discussion is Article V, Section 43(a), of the
   Charter which discusses advisory bodies.  It reads:

             The City Council may by ordinance create and
              establish advisory boards.  Such boards shall
              be advisory to the Mayor, Council or City
              Manager as may be designated by
              ordinance. . . .  The members of such boards
              shall serve without compensation and it shall
              be their duty to consult and advise with the
              Mayor, Council or City Manager, as the case
              may be, but not direct the conduct of any
              Department or Division.

   Procedure for Designation of Historical Sites

        San Diego Municipal Code section 26.0201 et seq. provides the
   statutory framework for designation of historical sites.  Section
   26.0201 states:



                  It is the purpose and intent of the
              City Council to establish a Historical Site
              Board as an advisory board to advise the
              Mayor, City Council, City Planning
              Commission, Park and Recreation Board, and
              the City Manager relating to the
              identification, protection, retention and
              preservation of historical sites in the City
              of San Diego.

        Among its duties, the Historical Site Board (the "Board") is to
   ""c)ompile and maintain a current register of all sites, buildings and
   structures it has determined to be historical sites."  SDMC Section
   26.0204(B).  In order for a property to be designated as a historical
   site, it must meet the definition of a "historical site" as set out in
   SDMC section 26.0203.  The procedure for designation is set out in SDMC
   section 26.0204, but may be summarized as follows:  Properties are
   placed on the register following a public hearing in which the property
   owner receives not less than 15 days notice.  Following the hearing,
   ""t)he action of the Historical Site Board in designating any historical
   site . . . shall be final on the eleventh (11th) day following the
   decision of the Historical Site Board unless an appeal to the City
   Council is filed with the City Clerk within ten (10) days of the action
   by the Historical Site Board."  See SDMC Section 26.0204(G).

                                ANALYSIS

        The Charter provides that The City of San Diego has the power to
   "make and enforce all laws and regulations in respect to municipal
   affairs, subject only to the restrictions and limitations provided in
   this Charter."  (Emphasis added.)  Charter Art. I, Section 2.

        There does not appear to be any such restriction or limitation that
   would prohibit the Board from designating historical sites.  Even the
   language in Charter Sections 41, 41.1 (both dealing with commissions)
   and 43(a) does not preclude the City Council from creating and
   establishing other types of advisory boards apart from those authorized
   by Charter Section 43.  However, in this instance it seems that the role
   of the Board in designating properties is consistent with Section 43(a).
   It can only designate those properties which meet the definition found
   in San Diego Municipal Code section 26.0203.  If a property owner does
   not want the property designated, he or she may appeal that decision to
   the City Council, which has the authority to "affirm, reverse, or modify
   the determination of the Board."  SDMC Section 26.0204(G).



        Furthermore, this type of structure is consistent with general
   principles governing delegation of legislative authority:

             A municipal legislative body is
              constitutionally prohibited from delegating
              the formulation of legislative policy but may
              declare a policy, fix a primary standard, and
              authorize executive or administrative
              officers to prescribe subsidiary rules and
              regulations that implement policy and
              standard and to determine the application of
              the policy or standard to the facts of
              particular cases.  Birkenfeld v. City of
              Berkeley, 17 Cal. 3d 129, 167 (1976).

        ""T)he fact that a third party, whether private or governmental,
   performs some role in the application and implementation of an
   established legislative scheme "does not) render the legislation invalid
   as an unlawful delegation."  Kugler v. Yocum, 69 Cal. 2d 371, 379-380
   (1968).

        The concern in this area is that there be adequate safe-guards
   whenever statutes authorize some delegation of authority in order to
   prevent "unfairness or favoritism."  Birkenfeld, 17 Cal. 3d at 169.  As
   any action of the Board in designating a property as historic can only
   take place at a public hearing in which the property owner has a minimum
   of 15 days notice, and then any decision by the Board is appealable to
   the City Council, it appears that there are adequate safeguards in this
   regard.

                               CONCLUSION

        As the process you are proposing for designation of historical
   resources in the Land Development Code is the same as the one currently
   in place, there is not a violation of the Charter in this regard.  If
   you would like additional clarification, or have any further questions,
   please feel free to contact me.

                       JOHN W. WITT, City Attorney

                       By
                           Allisyn L. Thomas
                           Deputy City Attorney
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