
   MEMORANDUM OF LAW

   DATE:     June 18, 1996

TO:      Ed Ryan, City Auditor and Comptroller

FROM:     City Attorney

SUBJECT:     Water and Sewer Fund Transfers for Use of City
              Rights-of-Way

                           Question Presented

        Pursuant to a memorandum dated March 8, 1996, you have asked our
   office to examine whether the Fiscal Year ("FY") 1996 Right-of-Way
   Assessment proposed by the City Manager for the Sewer and Water Revenue
   Funds (the "Funds") of the Metropolitan Wastewater Department and the
   Water Utilities Department (the "Utilities") is a justifiable charge
   given the restrictive use of water and sewer utility funds.

                              Short Answer

        The FY 1996 Right-of-Way Assessment proposed by the City Manager



   appears to be a justifiable charge for the use of the public
rights-of-way, based on the data provided by the City Manager, as more fully
   discussed below.  The method, and components, of the calculation appear
   to be comparable to those used in calculating amounts charged to other
   entities for similar rights.

                               Background

        In response to an inquiry from Deputy City Manager Coleman Conrad,
   our office opined by memoranda dated June 22, 1993, and January 24,
   1994, that the Utilities may be charged for use of the City's
rights-of-way.  See Attachments 1 and 2, respectively.  Such charge is transferred
   from the Funds to the City's General Fund.  According to the memoranda,
   a right-of-way assessment may be charged against the Funds as an
   operation and maintenance expense.  The assessment must be based upon
   the benefits conferred on the Utilities by the General Fund for use of
   the public rights-of-way, and must be necessary and reasonable as
   discussed below.  Those memoranda did not address the appropriateness of
   any given methodology for calculating the appropriate charge but,

   rather, indicated that the appropriate ("reasonable") charge is a matter
   left in large degree to managerial or policy discretion.  See Attachment
   1, p. 1.

        In FY 1994, the General Fund charged the Funds a Right-of-Way
   Assessment of $6.6 million; in FY 1995, $11.1 million.  The proposed
   assessment in FY 1996 is $15.8 million.  In a memorandum dated June 14,
   1996, from City Manager Jack McGrory to Financial Management Department
   Director Patricia Frazier (see Attachment 3), the City Manager set forth
   the basis for the increase in the FY 1996 Right-of-Way Assessment.
   According to the memo, the Assessments have been increasing each year so
   that there would not be a "shock" to the Funds from an immediate
   assessment, beginning in FY 1994, of the full amount properly charged
   for each fiscal year.  In other words, the appropriate assessment was to
   be phased in over time.

                                  Analysis

        Pursuant to San Diego City Charter section 53, all revenues of the



   Water Utilities Department must be deposited in the Water Utility Fund.
   This fund is then annually appropriated, based on estimates provided by
   the City Manager, for several purposes, the first  of which are
   operations and maintenance expenses.  As we have repeatedly opined,
   however, these expenditures must confer a direct benefit on the water
   utility.  S.D. City Att'y Opinion No. 80-8 (1980).

        The Sewer Revenue Fund does not have any similar limitations under
   the City Charter but the use and expenditures of the Fund are limited by
   the San Diego Municipal Code.  In addition, expenditures from the Sewer
   Revenue Fund are limited by covenants in both Series 1993 and 1995 Sewer
   Revenue Bonds (the "Bonds") each issued by the Public Facilities
   Financing Authority.  In accordance with Municipal Code section 64.0403,
   all revenues derived from the operation of the wastewater system shall
   be paid into the Sewer Revenue Fund.  The revenues are then appropriated
   for a variety of purposes, including maintenance and operation costs of
   the City's wastewater system.  Pursuant to Section 5.02 of the Master
   Installment Purchase Agreement concerning the Bonds, the City covenants
   to pay "directly or as otherwise required all Maintenance and Operation
   Costs of the Wastewater System."  The same document carries its own
   limiting definitional sections regarding maintenance and operation
   costs.  Section 1.01 defines in two (2) places "Maintenance and
   Operations Costs of the Municipal System" and "Maintenance and
   Operations Costs of the Wastewater System."  Both limit expenditures to
   "the reasonable and necessary costs spent or incurred by the City ...."
   Hence both the bond covenants and definitions limit the charges for
   right-of-way use to those that are demonstrably "reasonable and
   necessary."

        While the "reasonable and necessary" test is the principal standard
   against which the appropriateness of a right-of-way charge is to be

   measured, we must be mindful that portions of the metropolitan sewer
   system have been financed through grant funds from the State of
   California which require the grantee (City) to provide all sewer service
   on a "fair and equitable" basis.  Accordingly, the State has adopted
   "Revenue Program Guidelines for Wastewater Agencies" to ensure fairness
   in the costs assessed to certain users.F
        The Guidelines provide, in relevant part:

                         Intent.  The intent of the "fair and equitable"



requireme
                     agencies which are required to join regional systems as a
                     Board planning decisions, from undue financial burdens or
                     treatment by the regional agencies.  These guidelines are
                     areas of concern:

                                     1.  The cost assessed to incoming
agencies or are
                                     2.  The appropriateness of conditions
imposed by
        agency.

        Revenue Program Guidelines for Wastewater Agencies, Appendix B.  Assum
        of the methodology discussed in this memorandum, the Guidelines would
        charge to other users would be uniformly assessed and would not exceed
        incurred.
 While we have been assured
   that no charge for right-of-way fees has been assessed against any
   participating agency (except for the City) in the metropolitan system,
   we must be mindful of these restrictions in the event that future
   payments for right-of-way fees impact these funds.  Because of the
   assurances we have received from the City Auditor's Office, however,
   this memorandum does not directly address that issue.

        A right-of-way is the privilege of passing over another's land in
   some particular way, and is equivalent to an easement.  Highland Realty
   Co. v. City of San Rafael, 46 Cal. 2d 669, 677 n. 1 (1956); Miro v.
   Superior Court, 5 Cal. App. 3d 87, 96 (1976).  With respect to the
   Utilities, they are paying for the privilege of placing their water and
   sewer pipes and mains on property owned or controlled by the City
   (property general acquired and maintained with the General Funds of the
   City), and for the ability to access those pipes and mains as necessary
   to undertake maintenance and repairs.  Such pipes and mains are
   necessary for the operation of the water and wastewater systems.  Thus,
   the Right-of-Way Assessment, being the cost of paying for the right to
   be on, and have unlimited access to, the City's property, may be
   properly classified as a "necessary" operation and maintenance expense
   since it is a necessary component of the ability to place and access
   pipes and mains.



        In addition, the assessment must meet the reasonableness test.
   Here the reasonableness of the assessment must not be based on
   conjecture, but rather on some objective standards of comparable
   charges, or a qualified opinion to that effect.  Hence, to the extent
   that the figures and calculations in Attachment 3 are substantiated by
   confirmed comparables, the assessment would satisfy the reasonableness
   test.

        At this point we offer some thoughts on the appropriateness of the
   methodology set forth in Attachment 3.  We first note that the
   assessment may be based on a variety of methodologies or formulas,
   subject to our discussion above.  In this case, the City Manager has
   chosen to use a formula that multiplies the operating revenues of the
   Utilities by a certain percentage.  This method is identical to that
   used in calculating the fee collected from certain cable TV companies
   and SDG&E for identical privileges, i.e., the right to utilize the
   public rights-of-way, and appears to us to be an apt comparable.  We are
   of this opinion because the City Auditor and his staff inform us that
   "franchise fees" (as these charges are denominated because those
   companies have received franchises from the City) are kept on the books
   as operations and maintenance expenses, pursuant to generally accepted
   accounting principles.  See Attachment 4.  While the Utilities do not
   have "franchises" with the City, we are of the opinion that the label
   attached to the assessment is not determinative, it is the reason or
   purpose for the charge that makes it a comparable methodology.

        Our advice herein does not conflict with advice previously rendered
   by this office in two memoranda issued in 1966 and 1967.  The 1966
   memorandum (Attachment 5) analyzed the legality of an "in lieu tax"
   proposed to be assessed against the then existing Utilities Department
   of the City, calculated as a percentage of gross revenues.  The
   memorandum discussed City Charter section 53 but focused on the
   disposition of "surplus" monies of the Department, once all of the other
   authorized appropriations were met.  As discussed above, the first
   authorized expenditure is for operation and maintenance expenses, which
   in our view can properly include a right-of-way charge.  Those memoranda
   explicitly assume that this authorized appropriation has been met.  See
   Attachment 5 at p. 2.  The 1967 memorandum goes on to conclude that an
   in lieu franchise tax or fee is not properly charged against the
   surplus.F
        In its discussion of this issue, the memorandum confirms that a "franc
        functional equivalent of the right-of-way charge, as it is payment "fo
        avenues and highways occupied . . . ."  Attachment 5 at p. 2, quoting



        of Dinuba, 188 Cal. 664, 670 (1922).
 This is an appropriate conclusion because any charge for the
   privilege of being in the right-of-way can and should be properly
   accounted for in the authorized appropriations as an operation and
   maintenance expense, not as a component of the surplus.

        The 1967 memorandum (Attachment 6), by the same author of the 1966
   memorandum, discusses the historical development of City Charter section
   53.  The memorandum responded to the Deputy Mayor by indicating that his
   "philosophical conclusion that the framers of the charter 'intended the
   waterworks to operate with the same obligations as a private waterworks'
   "was) basically correct . . . ."  The memorandum, however, stresses that
   the waterworks was designed to be "self-sustaining" but goes on to
   conclude that "in-lieu tax payments and reasonable profit transfers to
   the General Fund . . . may not be made in the guise of a payment for
   Water Department purposes for no benefit inures to that department from
   such payment which is not already subject to a charge by the General
   Fund for services rendered to the Water Department."  That conclusion is
   consistent with our analysis herein, to wit that a Right-of-Way
   Assessment is properly charged as an operation and maintenance expense
   in the first instance, and further charges may not be made for the same
   purpose from any surplus.  It is thus clear to us that, as analyzed
   herein and in our previous memoranda, City Charter section 53 was
   designed to ensure that the General Fund was not to be at a disadvantage
   because the Utilities were municipally held rather than private.  While
   the Utilities may not be subject to "all obligations" of private
   utilities, and may not be charged where no benefit exists or for which
   an account has already been made, a charge for the right to be in and
   use the public rights-of-way is authorized by the City Charter as an
   operation and maintenance expense, and serves to make the General Fund
   whole.

        With regard to the components of the methodology, we note that the
   City's franchises with the cable TV companies charge against "Total
   Gross Receipts," as defined.  The franchises with SDG&E charge against
   "gross receipts," as defined, which appear to be gross operating
   revenue, an amount somewhat less than the cable TV base.  The City
   Manager uses "operating revenues" of the Utilities, which appears to us
   to be consistent with the SDG&E franchises.  In addition, both the cable
   TV and SDG&E franchises charge three percent (3%) against the base.  We
   note that the SDG&E franchises were entered into in 1970, and the cable



   TV franchises were also entered into some time ago.  We are of the
   opinion that a decision as to what percentage to charge the base may be
   made considering not only these facts, but also a comparison of similar
   charges, for both public and private entities, that exist today.  For
   example, the City Manager has provided data which show that many current
   cable TV franchises throughout the state provide for a five percent (5%)
   assessment, the maximum allowed by state and federal law.  Assessments
   for gas and electric utilities range from two percent (2%) to five
   percent (5%).  The City Manager has also provided data which shows the
   range of assessments made by other cities in the state from funds
   comparable to the Funds discussed herein, to their respective general
   funds.  A decision on the appropriate percentage to charge the Funds is
   properly made considering all these factors.  We believe that a charge
   of five percent (5%) would not be unreasonable in light of this data.
   We are also of the opinion, however, that this percentage should be

   reassessed at such time as the cable TV and SDG&E franchises are
   renegotiated, such that an up-to-date comparison of the City's practices
   can be made.

        Finally, we offer some thoughts on the appropriateness of a charge
   for prior years.  The Utilities were on notice beginning in FY 1994 that
   they would be charged a Right-of-Way Assessment.  This fact has also
   been disclosed in the Bond indentures.  While we noted above that the
   amount of the Right-of-Way Assessment may be calculated by a variety of
   methodologies, the previous methodology utilized in both FY 1994 and FY
   1995 was calculated as a comparable linear foot charge and not as a
   percentage of operating revenues.  Assuming substantiation, the City
   Manager is free to change the method of calculation prospectively, but
   he is not free to retroactively charge a right-of-way fee imposed and
   paid on an alternative methodology.  To do so would invite reassessment
   of charges that user and investors alike correctly considered settled.

        We are quick to caution that once the determination has been made
   to compensate the General Fund on the basis of the methodology provided
   in Attachment 3, the reasonableness test would be stretched to
   transparency by any supplemental assessments.  Accordingly, the
   affirmation of the objectivity of the methodology necessarily excludes
   supplemental variations.  In effect, objectivity freezes the methodology
   for assessing the charge, unless subsequent, similarly verifiable
   circumstances justify a change in that methodology.



                               Conclusion

        A Right-of-Way Assessment charged to the Water and Sewer Funds for
   the privilege of placing utility pipes and mains in the public
rights-of-way is a valid operations and maintenance expense.  The amount of the
   assessment, however, must be measured against uniform criteria confirmed
   by comparable references.

                            JOHN W. WITT, City Attorney

                            By
                                Leslie J. Girard
                                Assistant City Attorney
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