
                            MEMORANDUM OF LAW

   DATE:     May 20, 1996

TO:      Bob Lawrence, Payroll Manager, Office of the Auditor and
              Comptroller

FROM:     City Attorney

SUBJECT:     Union Control of Length of Dues Payments

                           QUESTION PRESENTED

        Can American Federation of State, County and Municipal Employees
   Local 127 ("Local 127") force the City to deduct union dues from
   members' wages for a period beyond that for which the members have
   authorized the City to deduct dues?

                              SHORT ANSWER

        Employees control the length of time during which the City may



   deduct their wages to pay union dues, and the City may only deduct wages
   during that period.  If employees decide to discontinue their deduction
   authorization, the City must recognize the discontinuance, ceasing
   further deductions for the union dues.

                               DISCUSSION

        Article 18 of Local 127's Memorandum of Understanding ("MOU")
   covers payroll deductions for union dues.  Section (A) requires
bi-weekly deductions of membership dues from member wages, and section (B)
   allows the deductions only when the City receives an employee's formal
   authorization.  Specifically, it provides:  "Dues deduction shall be for
   a specified amount and shall be made only upon the voluntary written
   authorization of the member."

         Under section (E) of Article 18, Local 127 may elect to designate
   a specific term during which a member's authorization would remain
   effective and irrevocable.  It has, however, failed to do so.  The
   current authorization form, the Payroll Deduction Notice, gives each
   member discretion in deciding how long he or she wishes to have the City
   deduct union dues from his or her pay check.  Members select start and
   stop dates that control the City Auditor and Comptroller and Treasurer's
   authority to deduct dues from employee wages.  The express language of
   the Payroll Deduction Notice states that the "authorization applies to
   any increase or decrease in the amount due the . . . payee and is to
   continue in effect until canceled by written notice served by
   the undersigned "the employee)."  (Emphasis added.)  Thus, upon signing
   the notice, employees expressly reserve the power to cancel their
   deduction authorization and may do so at any time.  After the City
   processes any changes in an employee's authorization, its only

   obligation to Local 127 is to notify the union of the changes and to
   provide it with a copy of the employee authorization form.

        Nothing beyond the Payroll Deduction Notice and Article 18 controls
   employee payroll deductions.  Local 127's current position appears to be
   that its members impliedly consented to have the City deduct wages to
   pay union dues for the two years during which its MOU is in effect with
   the City.  Because the MOU explicitly grants Local 127 the power to
   specify a term during which member authorization would be irrevocable,



   there is not an implied default period of two years, and Local 127 may
   not unilaterally enforce its own period outside of the MOU.  If Local
   127 contemplated having a two-year default period at the time of the
   negotiations, it had the opportunity to have specific language placed in
   the MOU.  There is no mention of any such time frame in the MOU and the
   union cannot now attempt to enforce a time frame that is not authorized.

        In sum, because its members expressly reserve the power to cancel
   their dues payments at any time under the current authorization form,
   Local 127 cannot force its members to pay involuntarily beyond the time
   frame they select.  It has, thus far, failed to incorporate a specified
   term duration into the payroll notice/authorization form under section
   (E), and there is no implied period.  Consequently, Local 127 must abide
   by the terms of the Payroll Deduction Notice form until steps are taken
   to designate a specific term.

                               CONCLUSION

        The City may deduct dues only for the length of time the
   authorization form contains or the time the employee chooses.  Unions
   cannot bind their members to pay dues beyond the time the members desire
   and for which they have given the City authorization.

                            JOHN W. WITT, City Attorney

                            By
                                Sharon A. Marshall
                                Deputy City Attorney
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