
                            MEMORANDUM OF LAW


   DATE:     January 24, 1996


TO:      Charles G. Abdelnour, City Clerk


FROM:     City Attorney


SUBJECT:     May a Financial Institution Lawfully Issue a Credit Card to


              a Campaign Committee under the City's Election Campaign


              Control Ordinance?


                           QUESTION PRESENTED


        Under The City of San Diego's Municipal Election Campaign Control


   Ordinance, may a financial institution lawfully issue a credit card to a


   campaign committee of a candidate for an elective City office?


                              SHORT ANSWER


        Probably not, since by law the campaign committee may use the


   credit card only to make purchases for political purposes.


                         BACKGROUND


        By memorandum dated December 5, 1995, you have asked the City


   Attorney for advice under the Municipal Election Campaign Control


   Ordinance ("Ordinance"), which is codified at San Diego Municipal Code


   ("SDMC") sections 27.2901 through 27.2975.  The question arose because


   of a letter you received from Brian Maas, an attorney with Pillsbury


   Madison and Sutro, who represents a financial institution that would


   like to issue a credit card to a campaign committee of a candidate for


   an elective City office.  You were informed that the financial


   institution wishes to issue the card to the campaign committee, not to


   the candidate him or herself.  You were not informed, however, of the


   other terms and conditions of the card's issuance, for example, who will


   be authorized users of the card, upon whose credit history the issuance


   of the card will be based, the monetary limit to be placed on the card,


   or any other potentially relevant facts.  The question arises in part


   because state law specifically allows credit cards to be issued to


   candidates' campaign committees,F


        Under authority of Government Code sections 85201 (requirement


        to establish one campaign bank account) and 85202 (since repealed),


        the Fair Political Practices Commission ("FPPC") promulgated the


        following regulation:


                         The candidate may establish one or more


                     credit card accounts or one or more




                     charge accounts for the campaign bank


                     account.  Expenditures for payment of


                     charges incurred on each credit card or


                     charge account shall be made only from


                     the campaign bank account.  The credit


                     card and charge accounts shall be used


                     only for expenses associated with the


                     candidate's election to the specific


                     elective office designated in the


                     statement of intention or expenses


                     associated with holding that office.


        2 Cal. Code Regs. ' 18524(c)


whereas the City's Ordinance is silent


   on the question.


                                ANALYSIS


        Under the Ordinance:


             It is unlawful for a person other than an


              individual to make a contribution to any


              candidate or committee, except to a committee


              that is organized solely for the purpose of


              supporting or opposing the qualification of a


              City measure for the ballot, or the adoption


              or defeat of a City measure, and the


              committee pursues no other purpose.


   SDMC Section 27.2947(b).


        In other words, the Ordinance prohibits organizations, including


   corporations and other forms of business entities, from making


   contributions to campaign committees of candidates running for elective


   City offices.


        To be appreciated fully, this prohibition must be read in light of


   the purposes of the Ordinance, which in relevant part are "to prohibit


   contributions by organizations in order to develop a broader base of


   political efficacy within the community" and "to limit the use of loans


   and credit in the financing of municipal election campaigns . . . ."


   SDMC Section 27.2901.  We read this language to require us to construe


   the prohibition against organizational contributions to limit the use of


   loans and credit and to limit the power of companies to influence


   elections.

        Under the facts presented, the proposed card issuer is a financial


   institution.  Without doubt, a financial institution is an organization


   that is prohibited from making contributions to candidates or their


   committees within the meaning of SDMC section 27.2947(b).  The answer to


   the question presented hinges on whether issuance of a credit card


   constitutes a "contribution" within the meaning of the Ordinance.


   I.  Does issuance of a credit card constitute a contribution?


        The term "contribution" is defined in relevant part in the




   Ordinance to include any payment, "or . . . any loan . . . unless it is


   clear from the surrounding circumstances that it is not made for


   political purposes."  SDMC Section 27.2903(e)(1)(i) and (ii) (emphasis


   added).  Thus, to respond to your inquiry, we must determine whether a


   credit card is either a loan or a payment.


        A.  Is issuance of a credit card a form of payment?


        The term "payment" is defined broadly in the Ordinance to mean "any


   payment, reimbursement, distribution, transfer, loan, advance, deposit,


   gift or other rendering of money, property, services or any other thing


   of value, whether tangible or intangible."  SDMC Section 27.2903(l)


   (emphasis added).


        The Song-Beverly Credit Card Act ("Act") regulates the issuance and


   use of credit cards, and the respective rights and liabilities of card


   issuers and cardholders in this state.  Cal. Civ. Code Sections


1747-1747.7 (Deering 1994).  The term "credit card" is defined in relevant


   part in the Act to mean any "card, plate, coupon book, or other single


   credit device existing for the purpose of being used from time to time


   upon presentation to obtain money, property, labor, or services on


   credit."F

        This is very similar to the definition of the term "credit


        card" in the federal Consumer Credit Protection Act.  15 U.S.C. '


        1602(k).  Whether the credit card is issued by a federal or


state-chartered institution, or whether it is issued pursuant to state or


        federal law, however, does not change the analysis in this


        memorandum.


 Cal. Civ. Code Section 1747.02(a).


        When used, a credit card clearly fits within the Ordinance's


   definition of "payment."  It permits the cardholder to obtain money or


   services from a third party vendor in exchange for the cardholder's


   agreement to reimburse the card issuer later.  The payment is actually


   made by the card issuer to a third party, a vendor of goods or services,


   on behalf of the cardholder.  It can also be considered an "advance"


   made by the issuer for the benefit of the holder.  We think that


   issuance of a credit card and its use by the holder thus constitute a


   form of payment within this definition.


        B.  Is issuance of a credit card a form of loan?


        Assuming for the sake of argument that issuance of a credit card is


   not a form of payment under the Ordinance, may it still be treated as a


   form of loan, and therefore a contribution?  We think so.  Under the


   Ordinance, a loan is a form of contribution, unless it is clear from the


   surrounding circumstances that the loan is not made for political


   purposes.

        Although never labelled as such in the statutes governing credit


   cards, a credit card may fairly be characterized as a loan, or a lending


   of credit.F

        This is consistent with the FPPC's characterization of the




        issuance of credit cards to campaign committees.  According to FPPC


        staff attorney Lee Ann Randolph, who spoke to me by telephone on


        December 20, 1995, the FPPC has issued oral, but not written,


        rulings that credit cards should be treated as loans under


        Government Code section 84216, which is part of the Political


        Reform Act.  According to Ms. Randolph, credit cards are reportable


        as loans, but are not reportable as contributions, if the cards are


        received from a commercial lending institution in the ordinary


        course of business or if it is clear from the surrounding


        circumstances that they were not issued for political purposes.


 As pointed out above, credit cards are a mechanism by which


   a person (consumer) may have a vendor of goods or services paid


   immediately by the card issuer in exchange for the consumer's agreement


   to reimburse the card issuer later.


        Mr. Maas in his letter essentially concedes that issuance and use


   of a credit card is essentially a form of loan.  The essential issue is


   whether issuance of a credit card to a campaign committee is a


   prohibited form of contribution under the Ordinance.  This question


   requires determining whether a credit card is issued for political


   purposes when it is issued to a candidate's committee.


   II. Is a credit card issued for political purposes when it is issued to


      a candidate's committee?


        Whether a payment or loan is made for political purposes is


   essentially a fact question, which can be resolved only after


   consideration of the context and all of the surrounding facts.


        This determination is in accord with a recent private advice letter


   issued by the FPPC pertaining to the reportability of payments made by


   an organization which sponsored a ballot measure.  In Re Hollywood Park,


   Inc., Priv. Adv. Ltr. A-95-23 (Oct. 23, 1995).  The FPPC ruled that


   Hollywood Park's payment to the City of the costs of a special election


   constituted reportable contributions to the political committee


   established to support the measure.  In its letter to the FPPC,


   Hollywood Park apparently argued that there was no political purpose for


   the payment.   However, the FPPC examined the surrounding facts and the


   context in which the payment was to be made and ruled to the contrary.


        Absent all of the facts and the particular context in the present


   case, the City Attorney cannot make a definitive ruling as to whether


   mere issuance of a credit card by a financial institution, when it is


   issued to a candidate's campaign committee, is a prohibited contribution


   within the meaning of the Ordinance.  Under the Ordinance, a loan is to


   be treated as a contribution unless it is clear that it was not made for


   political purposes.  For the reasons set forth below, however, issuance


   of a credit card to a candidate's campaign committee would likely be


   found by a court of law to be made only for political purposes and,


   therefore, would be prohibited under the City's Ordinance.


        The term "political purpose" is defined in the Ordinance to mean in




   relevant part: "the purpose of influencing or attempting to influence


   the action of the voters for or against the nomination, election, defeat


   or recall of any candidate or holder of a City office . . . ."  SDMC


   Section 27.2903(n).  In the context of the present facts, we believe


   that it is the political purposes of the card user, not the card issuer,


   that is relevant to answer the questions presented.  To find otherwise


   would fly in the face of the express purpose of the Ordinance and would


   totally defeat its effectiveness.


        Mr. Maas argues that issuance of the card would not necessarily be


   a prohibited campaign "contribution" under the terms of the Ordinance if


   the card were not issued for political purposes.  He argues further


   that, if a financial institution issues the card in the ordinary course


   of business, that is, issues the card without consideration of the


   candidate's political status and based on creditworthiness, then the


   credit card would not be a "contribution" prohibited by the Ordinance.


        That argument has no merit because it ignores the fact that the


   card will be issued to a candidate's campaign committee, not to the


   candidate him or herself.  Whether the campaign committee used the


   credit card to buy a desk or a campaign ad, the fact that a campaign


   committee made the purchase is strong evidence that the card was issued


   for political purposes.  A campaign committee exists for the sole


   purpose of receiving contributions or making expenditures for political


   purposes.  SDMC Section 27.2903(d) (definition of "committee").  Whether


   the bank was motivated to issue the card for political purposes is


   irrelevant.

        In support of this finding that issuance of a credit card to a


   campaign committee would be unlawful under the City's Ordinance is the


   fact that there are only three major recognized exceptions to the


   Ordinance's prohibition against loans and extensions of credit.  The


   first major exception is that an individual candidate may personally


   borrow unlimited amounts of money and contribute those moneys to his or


   her own campaign.  The Ordinance expressly permits a candidate as an


   individual to "personally borrow any amount of money and contribute that


   money to the candidate's own campaign."  SDMC Section 27.2942(b).  A


   candidate could use a personal credit card to obtain a cash advance and


   turn around and contribute that money to his or her own campaign.  But


   that is not what is proposed here.


        The second major exception is vendor credit.  SDMC Section 27.2945.


   Under this Municipal Code section, a vendor who directly sells goods or


   services to a candidate or a candidate's campaign committee may extend


   credit to the committee for a very limited duration.F


        Specifically, SDMC section 27.2945 states in relevant part:


                         A candidate or committee that accepts


                     goods or services for political purposes


                     on credit under section 27.2945(a),


                     shall pay for those goods or services in




                     full no later than ninety (90) calendar


                     days after receipt of a bill or invoice


                     and in no event later than ninety (90)


                     calendar days after the last day of the


                     month in which the goods were delivered


                     or the services were rendered.


        SDMC ' 27.2945(d)


  Under the maxim


   expressio unius est exclusio alterius, if a law contains an express


   exception, it will be presumed that no other exception was intended.  58


   Cal. Jur. 3d Statutes Section 115, citing Re De Neef, 42 Cal. 2d 691


   (1941).  Applying this rule to the present situation, the fact that only


   direct vendors are expressly authorized to extend credit to candidates


   or their committees, and the fact that credit card issuers are not


   mentioned, the City Council presumably intended to prohibit credit card


   transactions to cover any campaign debt.  As the Ordinance is currently


   drafted, however, the legislative intent as pertains to the issuance or


   use of credit cards is not clear.  The Ordinance could be amended easily


   to clarify the Council's intent.


        The third major exception is the ability of ballot measure


   committees to accept contributions from organizations (SDMC Section


   27.2947(d)) and to borrow any amount of money (SDMC Section 27.2942(c)).


   Unlike borrowing by a candidate's committee, borrowing by a ballot


   measure committee does not create the potential for an "indebted"


   elected official who may be influenced to take official action favorable


   to a lender in exchange for forgiveness or forbearance on collection of


   the debt.

        That there are only these three specific exceptions to loans and


   extensions of credit reinforces our conclusion that a credit card issued


   to a candidate's committee would violate the Ordinance.  If the City


   Council had intended to allow the use of credit cards, we believe a


   specific exception would have been adopted accordingly.  One was not.


                               CONCLUSION


        We believe that a financial institution's issuance of a credit card


   to a campaign committee for a candidate for an elective City office


   would violate the City's Municipal Election Campaign Control Ordinance.


   The proposal that led to the question presented was for a financial


   institution to issue the card to the campaign committee, not to the


   candidate.  Since a campaign committee exists solely for political


   purposes, any credit card issued to it would necessarily be used for


   political purposes.  The motive of the credit card issuer would be


   irrelevant in making this determination.  If the City Council wishes to


   authorize issuance of credit cards to candidate committees, then the


   City Attorney recommends amending the Ordinance.


                            JOHN W. WITT, City Attorney




                            By


                                Cristie C. McGuire


                                Deputy City Attorney


   CCM:jrl:014(x043.2)


   cc     Mayor


        City Councilmembers


   ML-96-5


