
                                                      MEMORANDUM OF LAW

DATE:            November 4, 1997

TO:                  Ed Ryan, Auditor and Comptroller

FROM:           City Attorney


SUBJECT:     Taxability of Tuition Reimbursement


QUESTIONS PRESENTED

             1.  Under 26 U.S.C.   127 what qualifies as a taxable, or nontaxable, educational


assistance reimbursement?


             2.  When education reimbursements do not qualify for tax exclusion under   127, may


such reimbursements be excluded from an employee’s gross income under any other provision of


the Internal Revenue Code?


SHORT ANSWERS

             1.  26 U.S.C.   127 exempts from taxable income an employer’s reimbursement of tuition


for undergraduate college and technical courses.  However, graduate level educational expenses


incurred by an employee and reimbursed by the employer are taxable.


             2.  Education reimbursements may be excluded from an employee’s gross income under


26 U.S.C.  132 as a working condition fringe benefit if certain requirements are met.


BACKGROUND

             Section 127 of the Internal Revenue Code has historically provided that qualified


employer educational assistance, including City of San Diego tuition reimbursements pursuant to




San Diego Administrative Regulation 70.30, may be excluded from an employee’s gross income.


This exclusion expired for taxable years beginning after December 30, 1994.  However,   127


was amended in 1996, and the income tax exclusion for qualified educational assistance was


retroactively extended to January 1, 1995.  Consequently, no actual lapse in the availability of


tax exclusion occurred.  The amended   127 also reinstated another provision: educational


assistance for graduate level work begun before June 30, 1996, can be excluded from gross


income.  In addition, the 1996 amendment provides that tuition reimbursements for all other


courses begun after June 30, 1997, could no longer be excluded from an employee’s gross


income.  However, in 1997 the Internal Revenue Service once again amended its rules and


extended   127 coverage to all courses, other than graduate level courses, begun before May 31,


2000.

             Tuition reimbursements under San Diego Administrative Regulation 70.30 must be taxed


in accordance with the Internal Revenue Code.  However, the frequency and variety of


amendments to   127 have created confusion regarding which courses are tax exempt and which


are not.  For that reason, you have requested a memorandum clarifying the current state of the


law.

ANALYSIS

Education Assistance Tax  Exclusion Under Internal Revenue Code   127


             Internal Revenue Code   127 provides that the gross income of an employee does not


include amounts paid or expenses incurred by the employee for educational assistance if the


assistance is provided pursuant to a qualified educational assistance program.1  26 U.S.C.

127(a)(1).  Education includes any form of instruction or training that improves or develops the


capabilities of an individual.  26 C.F.R.   1.127-2(c)(4).  Education paid for or provided under a


qualified program may be furnished directly by the employer, or through a third party such as an


educational institution.  26 C.F.R.   1.127-2(c)(4).   As used in   127, education is not limited to


courses that are job-related or part of a degree program.  26 C.F.R.   1.127-2(c)(4).  With certain


restrictions, educational assistance consists of payments by an employer for education expenses


incurred by or on behalf of an employee including tuition, fees, books, supplies, and equipment.


26 U.S.C.   127(c)(1)(A).  Accordingly, reimbursements for the costs of tuition, fees, books,


supplies, and equipment for graduate level courses begun prior to June 30, 1996, and all other


courses begun prior to May 31, 2000, may be provided on a tax-free basis.


Education Assistance Taxable Under   127


             Tuition reimbursements for graduate level courses beginning after June 30, 1996, are


taxable.  26 U.S.C.   127(d).  A graduate level course is any course taken by an employee who


has a bachelor's degree or is receiving credit toward a more advanced degree, if that course can


be taken for credit in a program leading to a law, business, medical, or other advanced degree.


26 C.F.R.   1.127-2.  Additionally, reimbursements for meals, lodging, and transportation are


taxable.  26 U.S.C.   (c)(1)(B).  Education assistance does not include payments for courses or


other education involving sports, games, or hobbies.  Id.  Although the statute extends tax-

exempt status to payments for books, supplies, and equipment, reimbursement for supplies does




not include payments for tools and supplies which may be retained by the employee after the


completion of the course of study.  26 U.S.C.   127(c)(1)(B).


             Exclusions Under Other Revenue Code Sections


             The provisions of   127 do not affect exclusions from gross income of education


reimbursements that are paid or received, under either    117 or 162 of the Internal Revenue


Code.  26 U.S.C.   127(c)(6).   Educational assistance in the form of qualified scholarships and


tuition reduction may be excluded under 26 U.S.C.   117.   Pursuant to 26 U.S.C.   162, ordinary


and necessary trade and business expenses may be excluded from an employee’s gross income as


a “working condition fringe.”  26 U.S.C.    132, 162.


             Qualified Scholarships and Tuition Reductions


             An employee’s gross income does not include any amount received as a qualified


scholarship or qualified tuition reduction.  26 U.S.C.   117(a), (b)(1).  Qualified scholarship


means any amount received by an individual as a scholarship or fellowship grant if such amount


is used for tuition, fees, books, and supplies required for enrollment or attendance in an


educational institution.  26 U.S.C.   117(b)(2)(A)-(B).  The educational institution must normally


maintain a regular faculty and curriculum and must have a regularly enrolled student body in


attendance.   26 U.S.C.   170(b)(1)(A)(ii).   Similarly, a qualified tuition reduction is any amount


of reduction in tuition provided to an employee of such an institution.  26 U.S.C.   117(d)(2).


Any amount paid to an employee to enable the individual to pursue education or research is not


considered a qualified scholarship if the amount paid represents compensation for past, present,


or future employment services or the course of study was undertaken primarily for the benefit of


the employer.  26 C.F.R.   1.117-4(c).


             Working Condition Fringe


             Section 132 of the Internal Revenue Code provides that gross income does not include


any fringe benefit that qualifies as a working condition fringe.  26 C.F.R.   1.132-1(a)(3).  An


employer-provided education assistance program qualifies as a working condition fringe to the


extent that if the employee paid for the benefit, the amount paid would have been deductible as


an ordinary and necessary trade or business expense.  26 C.F.R.   1.132-1(f)(1).  Educational


expenses are deductible as trade or business expenses if the education is necessary to maintain or


improve skills required by the individual in his or her employment, trade, or business, or the


education meets the express requirements of the individual's employer, or the education is


required by law or regulation.  26 C.F.R.   1.162-5(a).  Such education expenses are deductible


even though they may lead to a degree.  26 C.F.R.   1.162-5(a).  Educational expenses that may


be deductible from an employee’s gross income as a working condition fringe benefit include:


             tuition and fees.2

             books, supplies, tools, and equipment.3

             travel expenses, including meals and lodging, expenses for travel as a form of education


to the extent such expenditures are attributable to a period of travel directly related to the


individual’s employment duties.4



             refresher courses, courses dealing with current events, academic and vocational courses.5

             research expenses.6

             Education Required to Maintain and Improve Skills


             Expenses incurred by an individual to maintain and improve skills required by the


individual’s employer, trade, or business include refresher courses or courses dealing with


current developments as well as academic or vocational courses and are deductible from an


employee’s income.  26 C.F.R.   1.162-5(c).  To satisfy the requirement of improving or


maintaining skills required in an individual’s employment, the expenses must improve skills that


bear a proximate or direct relationship to the individual’s trade or business.  Love Box Co. Inc.,


v.  Comm’r, 842 F.2d 1213 (10th Cir. 1988).  Educational expenses that improve general skills


are insufficient to meet the requirements of this provision.  Id.  Thus, in Love Box Co., a

business’s presentation of seminars to its employees teaching individual freedom, responsibility,


integrity, hard work, thrift, and honesty were not sufficiently related to the company’s production


and sale of wood products and therefore the seminar expenses did not qualify for deduction as an


ordinary and necessary business expense.  Love Box Co., 842 F.2d at 1217.  Although the


seminars in Love Box Co. emphasized attributes that would be beneficial in any line of work, the


court found the relationship between the attributes emphasized in the seminar and the specific


job skills required by the company was too tenuous to qualify for deduction under   162.  Id.   It

follows that for an employee’s education expenses to be job-related, the education must improve


or maintain skills that are a specific requirement of the individual’s employment.


             Employer and/or Legally Imposed Educational Requirements


             Educational expenditures required to meet the minimum educational requirements for


qualification in an individual’s employment, trade, or business are judged by the requirements of


an individual’s employer, applicable laws and regulations, and the standards of the profession,


trade, or business involved.  26 C.F.R.   1.162-5(b)(2)(i).  Only the minimum education


necessary to retain the established employment relationship, status, or rate of compensation is


considered as undertaken to meet the express requirements of the taxpayer's employer and thus


as deductible as a working condition fringe benefit.  26 C.F.R.   1.162-5(c)(2) (emphasis added).


Education to meet the minimum requirements for qualification in a taxpayer’s employment, and


education qualifying an individual for a new trade or business, are personal expenses and


consequently are nondeductible.


             Requirements imposed for a bona fide business purpose, either to meet the express


requirements of an employer or to meet the requirements of applicable law or regulation, may


also be excluded from an employee’s gross income.  26 C.F.R.   1.162-5(c)(2).   An individual


may not deduct educational expenditures as ordinary and necessary business expenses if the


expenditures are personal or constitute an inseparable aggregate of personal expenditures.  26


C.F.R.   1.162-5(b)(1).


             For example, a taxpayer in Wentworth v. Comm’r, 33 TCM (CCH) 128 (1974), applied


and was admitted to the Student Highway Technician Program developed by the Michigan


Department of State Highways.  At the time of his enrollment in the program, the taxpayer was


classified as a grade 03 Student Highway Technician, and later a grade 05 technician under the




state’s civil service program, and was enrolled in and attending courses in civil technology.  Id.

at 129.   After completing his course of study, the taxpayer was promoted to Highway


Technician grade 07.   Id.  The taxpayer in Wentworth  gained eligibility for the promotion by


completing the civil technology courses in which he had been enrolled.  He then attempted to


deduct his enrollment expenses from his taxable income pursuant to   162.  Id.  However, to be


eligible for a promotion to a grade 07 highway technician, it was only necessary to have either an


associate’s degree in social science or civil technology, or junior status in a college of


engineering and six months’ work experience in the state’s traffic division.  Id.  The tax court


found that the cost of attending college was nondeductible because a degree was only necessary


to meet the minimum requirements for the higher grade civil service job, not the job the taxpayer


currently held.  Id. at 130-131.  Moreover, the taxpayer met the minimum job requirements for


his position as a grade 03 Highway Technician when he was initially hired.  Id.  at 129.  The

additional education the taxpayer undertook was for his own personal benefit, rather than an


express job requirement necessary for job retention, and was therefore nondeductible.  Id.

at 131.

             An additional area of nondeductible educational expenses are those incurred by an


individual for education that is part of a program of study that will qualify a taxpayer for a new

trade or business.  If an educational program qualifies a taxpayer to engage in a new trade or


business, that education goes beyond maintaining or improving skills required in the taxpayer’s


existing trade or business.  26 C.F.R.   1.162-5(b)(3)(i).  For example, a taxpayer who specialized


in taxation and business planning decided to attend law school to improve skills required in his


taxation and business planning practice.  Danielson v. Quinn, 482 F. Supp. 275  (D.V.I. 1980).


After law school, the taxpayer continued his tax and business planning practice and claimed a


deduction as ordinary and necessary business expenses, for his expenses in attending law school.


The deduction was disallowed.   Id. at 277.

             In reaching its decision, the court noted that the regulations do not rely on the taxpayer’s


intent when engaging in a course of study, and found the taxpayer’s expenses were not


deductible expenses.  Danielson, 482 F. Supp. at 279.  The court found that the taxpayer’s law


school expenses expensesl were nondeductible because they qualified him to practice law, a new


trade, even though he continued his taxation and business planning practice.  Id. at 279.   Like


courses required to meet the minimum requirements of an individual’s employer, expenses that


qualify an individual for a new trade or business are personal expenses and reimbursements for


such education must therefore be taxed accordingly.


Accountable Educational Expenses


                          An employee may also deduct ordinary and necessary business expenses incurred


by an employee for the sole benefit of his employer.  26 C.F.R.   1.162-17(b)(1).  Expenses


incurred by the employee pursuing the employer’s trade or business fall into this category.  Rev.


Rul. 76- 71, 1976-1 CB 308.  Ordinary and necessary business expenses incurred solely for the


benefit of an employer may be excluded from an employee’s gross income, if the employee is


required to account to his employer for such expenses, and the employee is paid advances or


reimbursed for them.  26 C.F.R.   1.162-17(b)(1).  Such expenses include the cost of education,


transportation, and other travel-related expenses, so long as the expenses were incurred for the


sole benefit of the employer’s business.  Rev. Rul. 76-71, 1976-1 CB 308.




CONCLUSION

             Educational expenses incurred by a taxpayer and reimbursed pursuant to a qualified


employer-provided educational assistance program will continue to qualify for exclusion from an


employee’s gross income under   127 until May 31, 2000.  However, education expenses for


graduate level courses may only be excluded  from an employee’s income if the course was


begun prior to June 30, 1996.


             Additionally, an employee receiving education assistance from his employer may benefit


from income tax exclusion under    117 or 162 of the Internal Revenue Code.  The most


significant exclusion is under   162, under which education expenses may be excluded from


gross income as a working condition fringe, so long as the expenses for education are ordinary


and necessary business expenses, rather than personal.  Further, an employee who is required to


account to his employer for education expenses may also benefit from income tax exclusion if


the required accounting is made for such an exclusion.  The exclusion for ordinary and necessary


business expenses is limited in that the education must be job-related.  Unlike reimbursements


under   127, reimbursements for education under   162 are taxable if provided for general


education.

             Because   132 permits exclusion from a taxpayer’s gross income of amounts received by


a taxpayer as a working condition fringe, an employer need not include education expenses that


could be deducted by the employee under   162 in an employee’s gross income.  So long as an


employee is required to account to the City for ordinary and necessary business expenses, or


education is undertaken to maintain or improve job-related skills, or to meet the express


requirements of the City or applicable law, the City may continue to reimburse its employees


under San Diego Administrative Regulation 70.30 without withholding Federal and State taxes.


                                                                                        CASEY GWINN, City Attorney


                                                                                        By

                                                                                                  Sharon A. Marshall


                                                                                                  Deputy City Attorney
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