
                                                      MEMORANDUM OF LAW

DATE:            December 3, 1997


TO:                  David Hu, Senior Structural Engineer, Metropolitan Wastewater Department


FROM:           City Attorney


SUBJECT:     Record Retention Policy for Original Designs and As-Built Drawings


             You have asked for advice concerning the retention policy for original designs and as-

built drawings for constructed facilities.  The North City Water Reclamation Plant is virtually


complete, and a question has arisen whether it is necessary or advisable to store records in


differing formats, particularly since the advent of Computer Aided Drafting and Design


(CADD).  Your question is  also a concern of the Maps and Records Section of the Development


Services Department, which is the keeper of all as-built drawings for City facilities.


                                                                                        

BACKGROUND

            

             Standard design practice involves production of original final project plans on mylar


sheets, each of which is signed by the engineer responsible for its preparation.  These “mylars”


are the final plans that are advertised to contractors for bidding.  Your question arises from the


fact that current practice also involves keeping these final plans in the CADD file format in


which they were actually prepared.


             During construction, changes to the original plans are typically made to reflect what is


actually built.  The changes are reflected by “as-built” record drawings.  Before the common use


of CADD, when mylar sheets were the sole format, changes to the original final design were


indicated on as-built drawings by “clouding” on the mylar sheets.  In this way, the signed final


design and as-built drawings were represented and kept together on the same mylar sheets and


stored by Maps and Records.  In modern practice, however, as-built drawings are not produced




as marked-up original mylars.  Instead, the as-built drawings are created by the design engineer


from the original CADD file.  These CADD as-built drawings represent the facility as


constructed by the contractor and are not signed by the engineer.  For the North City Water


Reclamation Plant and other Metropolitan Wastewater Department projects, Maps and Records


proposes to maintain only the unsigned CADD as-built drawings.  As a result of storage


limitations, Maps and Records would prefer not to have to retain any original design mylars for


MWWD projects where as-built drawings are represented on CADD files.


QUESTION

             Given that unsigned as-built drawings will be produced and retained on CADD files, is it


necessary or advisable to also retain the signed original final design plans?


ANSWER

             Yes, it is both necessary and advisable to save the signed final design plans.  The law


imposes a duty to retain signed original final design plans for a specified period of time,


generally at least two years after completion date of the contract.  Also, retention of signed


original final design plans is advisable in order to establish professional design responsibility,


should problems or questions in this area later arise.  We recommend keeping them for a least ten


years after completion of the project, because this is the statute of limitation for latent


construction defects.


DISCUSSION

             Final design drawings are public records and are subject to the record retention


requirements of Government Code section 34090.  These requirements were discussed


extensively in a Memorandum of Law dated September 24, 1991, a copy of which is attached.


Please see pages  6 through 9 of that memorandum for pertinent advice.  It is observed there


that the law imposes a duty to retain records (generally, for at least two years), and that this


requirement applies to final designs.  The hard copies must be retained unless a complete and

immutable  record is made in a different format (e.g., photo, electronic image).  In the case of the

mylars, originals must be saved unless true, correct, and unchangeable reproductions are made,


and this would include a record of the signature and seal of the approving engineer.  Cal. Gov't


Code   34090.5.


             Even absent this minimum legal requirement, retention of the final designs is advisable as


a matter of sound business practice whenever professional design services are contracted.  The


field of professional engineering in California is legislated in Business and Professions Code


sections 6700-6799.  Relevant to the present question is section 6735.  That section reads as


follows:

                   6735     Preparation of plans, specifications, and reports.


             All civil engineering plans, specifications, and reports shall be prepared by a


registered civil engineer or by a subordinate under his or her direction, and shall be signed


by him or her to indicate his or her responsibility for them.  In addition to the signature, all


final engineering plans, specifications, and reports shall bear the seal or stamp of the




registrant, and the expiration date of the certificate or authority. The registered civil


engineer shall use together with his or her signature or seal, the title “civil engineer” or, if he


or she has the authority, the title “structural engineer” or, if he or she has the authority,


the title “soil engineer.”  If the final civil engineering plans, specifications, or reports have

multiple pages or sheets, the signature, seal or stamp, and expiration date of the certificate or


authority need only appear on the originals of the plans and on the original title sheet of the


specifications and reports.


             The  intent of this provision is plain; by requiring that each sheet of the original plans be


signed and certified by a licensed professional engineer, the statute ensures to “indicate


his or her responsibility for them.”  Business and Professions Code section 6735 makes


the civil engineer responsible for the plans which he or she signs.  Wynner v. Buxton, 97

Cal. App. 3d 166, 176 (1979). “Responsibility, and specifically the phrase ‘responsible


charge of the work’ means the ‘independent control and direction, by the use of initiative,


skill, and independent judgment, of the investigation or design of professional


engineering work or the direct engineering control of such projects.'”  Professional

Engineers in California Government v. State Personnel Board, 70 Cal. App. 3d 346, 350


(1977). Very simply, from the signature of the registrant on each sheet, a record is made


of the person who is professionally responsible for them.  If the records are not kept, it


may be difficult to establish who is responsible for them should the need arise.


             As-built drawings in CADD format are not signed by the engineer, nor are they required


to be.  Business and Professions Code section 6735.1 provides that the design engineer is not


responsible for the actual construction or supervision of construction.  In relevant part, that


section states:


             The signing of civil engineering plans, specifications, reports, or documents which relate

to the design of fixed works shall not impose a legal duty or responsibility upon the person

signing the plans, specifications, reports, or documents to supervise the construction of


engineering structures or  the  construction of the fixed works which are the subject of the


plans, specifica- tions, reports, or documents.


Since the as-built drawings reflect the construction rather than the design, the engineer is not


responsible for them even though he or she may prepare them based on contractor submittals


through reference to the original design.


             Understandably, the Maps and Records Section may only have interest in keeping a


record of what has actually been constructed (i.e., the CADD as-built drawings) and may


have little need for the original design plans.  However, your department does have an


interest in keeping the original designs.  Patent or latent defects may be discovered in the


project, and contentions could develop concerning whether these are construction defects


or errors in design.  Contractors may criticize the design in defense of their own work, or


MWWD may find itself in either a critical or defensive position with regard to the design.


In these instances, it is of obvious benefit to have the original design records so that


professional responsibility can be established.  The statute of limitation for latent design


or construction defects can be up to ten years after substantial completion.  Cal. Civ.


Proc. Code   337.15.  Accordingly, we advise retention of the original signed design


records for at least ten years.




             In conclusion, we advise that the original plans be kept in addition to the CADD as-built


drawings.  There is a minimum mandatory retention period as discussed in the attached


September 24, 1991 Memorandum of Law, and it may be of evidentiary advantage to keep them


for at least ten years in the event of litigation over latent defects.


                                                                                        CASEY GWINN, City Attorney


                                                                                        By

                                                                                                  Frederick M. Ortlieb


                                                                                                  Deputy City Attorney
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