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MEMORANDUM OF LAW
 
DATE: April 21, 1998

TO: Charles G. Abdelnour, City Clerk

FROM: City Attorney

SUBJECT: Election Campaign Control Ordinance Requirements Pertaining to Contributions 
in Primary and General Elections

BACKGROUND

It has come to our attention that confusion may exist in the political and professional
communities regarding the proper manner of raising and using contributions in City campaigns
that involve both primary and general elections. In particular, this Office’s Memorandum of Law
[MOL] to then-Deputy Mayor Bob Filner, dated March 27, 1991, on “Clarification of Campaign
Control Ordinance Requirements Placing Limits of $250 on Contributions Per Election” [1991
opinion] (copy attached) may need clarification lest potential misinterpretations of its conclusions
result in campaign practices that are prohibited by the San Diego Election Campaign Control
Ordinance [ECCO], located at San Diego Municipal Code [SDMC] sections 27.2901 through
27.2975.      

The attached 1991 opinion answers five questions, all relating to the permissible raising
and spending of campaign contributions under ECCO and the sections of the California
Government Code constituting the Political Reform Act [PRA]. While this MOL will not change
the City Attorney’s previous answers to these questions, it does pose and answer two questions
that were not raised in the 1991 opinion.

QUESTIONS

1. If funds are raised during a primary campaign prospectively
for a general election campaign, how should these funds be
managed during the primary campaign?
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2. May a candidate who ran in a City primary but who will 
not stand for election in a general election — either 
because that candidate was defeated in the primary 
or because that candidate won the seat outright in 
the primary — still solicit and accept campaign 
contributions after the primary is over? 

ANSWERS

1. Under local law, funds raised for the primary should be segregated
from funds raised for the general election and carefully accounted 
for throughout that and subsequent campaigns.

2. Usually, no.  Unless there is campaign debt to be repaid, no more
fundraising is permitted under ECCO, and even in these circumstances,
no more money may be accepted from those individuals who have
already contributed the maximum allowable amount to that 
primary campaign.

ANALYSIS

Question One 

As was explained in the 1991 opinion, ECCO “nowhere requires that fundraising for
general elections begins only after a primary election is over.” 1991 opinion, page 3. Although
Proposition 208, passed by California voters in the November 1996 election, imposed strict time
limits on the commencement of fundraising, enforcement of Proposition 208 in its entirety was
enjoined by the federal district court in California Prolife Council Political Action Committee v.
Scully, No. S-96-1965, __ F. Supp. __, 1998 WL 7173 (E.D. Cal. January 6, 1998), because key
provisions of Proposition 208 were found to be constitutionally infirm. The Scully decision
removes all time-based restrictions on the acceptance of contributions in City elections and largely
resurrects the legal landscape that existed when the 1991 opinion was issued.

When SDMC section 27.2941(a) was amended in July 1994, its wording was changed
slightly to clarify its message, but it did nothing to change the result of the 1991 opinion:

It is unlawful for a candidate, committee supporting or
opposing a candidate, or person acting on behalf of a
candidate or committee to solicit or accept from any
person a contribution which will cause the total amount
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contributed by that person in support of or opposition to
a candidate to exceed two hundred and fifty dollars ($250)
for any single election.

The definition of “election” in SDMC section 27.2903(g) was also streamlined in July
1994, again with no effect upon the 1991 opinion:  

“Election” means any primary, general or special
election held in the City of San Diego, including any 
initiative, referendum or recall election. Primary,
general and special elections are separate elections
for purposes of this Division.

Taken together, these two sections permit candidates or committees that have filed the
requisite organizational statements to accept contributions of up to $250 per election, per
contributor. These contributions may be accepted either:

(1)  prospectively, before a candidate has qualified for a specific race;
(2)  during the campaign itself; or 
(3)  retroactively, to pay legitimate campaign debts from a campaign
       that has just transpired.

But as the 1991 opinion warned, the practice of soliciting and accepting contributions
prospectively, though legal under ECCO, is fraught with peril, requiring bookkeeping precautions
unnecessary when contributions are not accepted prospectively. Specifically, under ECCO and the
conclusions reached in the 1991 opinion, each committee raising funds in this manner should do
each of the following: 

(1)  collect and maintain written evidence, signed by the contributor, of
       each contributor’s intent that the contribution be divided in the manner
       reported by the committee (i.e., a specified portion of the contribution
       attributed to the primary and a specified portion to the general);
(2)  establish an accounting mechanism to ensure that money raised for a 
       specific election is spent only on that election campaign for which it 
       was contributed;
(3)  ensure that no more than $250 is solicited or accepted per election from any
       single contributor.

Here we must stress that while the burden of proving violations of both ECCO and the
PRA remain squarely on the shoulders of the prosecution, failure by a committee to adhere to
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these guidelines will invite an investigative audit aimed at accounting for the source of each dollar
spent during the course of a campaign, unless money that was specifically intended for a general
election winds up being spent on the primary instead.

Adhering to these guidelines along with the accounting procedures detailed in both SDMC
section 27.2925, which was expanded in 1994, after the 1991 opinion was issued, and the
reporting laws detailed in California Government Code sections 84100 through 84510 should
enable candidates and campaign treasurers to comply with ECCO’s fundraising requirements in
these areas. 

Question Two

The 1991 opinion, on pages four through six, includes a general discussion of the
permissible uses for contributions that were raised during a primary campaign when the candidate
who has raised them either wins the seat outright in the primary or does not receive a sufficient
number of votes to qualify for the general election.

But what about after the primary?  With no new election looming, may the primary victor
begin a new round of fundraising?  And may the primary losers do the same?  The answer here
depends on two factors: the presence or absence of campaign debt and the contribution history of
the prospective contributor. 

A few words about “campaign debt” are necessary here.  The term is nowhere defined in
either ECCO or the PRA, but it is nonetheless clear how it may arise.  That money which has been
committed by a candidate or committee for campaign-related goods and services but remains
unpaid after the first post-election filing deadline is campaign debt.  Some degree of campaign
debt may be unavoidable, but candidates and treasurers should keep in mind that it is disfavored in
ECCO, one of whose stated purposes is to “limit the use of loans and credit in the financing of
municipal campaigns.”  SDMC § 27.2901.  So while all committees should try to spend only what
they have raised, provisions in ECCO do exist for those who overspend.   

If campaign debt exists after a primary, and the debtor candidate does not face a general
election, then the candidate may continue to raise money to repay the debt and for no other
purpose. Statewide, all post-election time limits were discarded in the Scully decision. Locally,
however, certain post-election restrictions remain. Under ECCO, all vendors must be paid within
90 days from the last day of the month in which their goods were delivered or their services
rendered. SDMC § 27.2945(d). Money must be either allocated from existing funds or lawfully
raised to meet these campaign obligations. If additional funds must be raised, however, they must
be raised from individuals eligible to contribute. No additional contributions may be solicited or
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If money is lawfully raised prospectively for a general election, and the candidate wins the1

seat outright in the primary, then the officeholder may use the money for purposes “reasonably
related to a legislative or governmental purpose.”  Cal. Gov’t Code § 85912.  This is
distinguished from the situation outlined above, in which contributions are raised after it is clear
that no general election will be held; that is prohibited.   

accepted from any individual who has already contributed the maximum allowable amount —
$250 — to the primary campaign.  

      This is so because ECCO specifically limits contributions to $250 per contributor, per
election. SDMC § 27.2941(a). Each election — primary, general, or special — counts as a
separate election for ECCO purposes.  SDMC § 27.2903(g). ECCO specifically regulates conduct
only during “election campaigns”; thus, its title. Everything in ECCO relates to “campaigns,”
“campaign committees,” and “candidates.” Candidates are of only four types:

� those “listed on the ballot for elective City office”;
� those who have begun circulating nominating petitions “for nomination for or election to a

City office”;
� those who have received contributions or made expenditures “with the intent to bring

about . . . nomination for or election to a City office”; and
� those City officeholders who become subject to a recall election.

SDMC § 27.2903(b). Note that only candidates and campaign committees are addressed by
ECCO, and that all definitions of candidates relate in some way to “election for City office.” Only
those individuals running for a specific City office and represented by a campaign committee that
has timely filed an organizational statement may properly raise money for City elections. All
money raised for City races must be raised according to ECCO’s provisions and tied to a specific
City election. 

It thus follows that if a candidate in a primary is elected outright in that election, that
candidate may not raise money for a general election that will never occur.   It also follows that if1

primary campaign debt exists and more money needs to be raised to repay it, then no one who has
already contributed $250 to the campaign may be re-solicited.  Nor may a single additional penny
be lawfully accepted from that “maxed-out” contributor, even if the contribution were to arrive
unsolicited.   

It also follows that if there is no campaign debt to be paid off and no election looming,
then no campaign contributions may be solicited or accepted. Although Proposition 208 briefly
provided guidelines for incumbents to raise money for what was called “officeholder expenses,”
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those guidelines failed to survive the Scully decision, and there is no longer any provision under
ECCO or the PRA for incumbents to raise funds for any purpose other than a specific election
campaign for which they have organized and declared.  

We hope these guidelines serve to clarify any confusion that exists concerning the proper
handling under ECCO of campaign funds in these types of multiple-election situations.  We
understand that the sudden imposition and removal of many new statewide restrictions on
campaign fundraising has created much confusion and stress in the political and professional
communities. We will try to clarify the local situation each time specific questions arise that we
can properly resolve. 

CASEY GWINN, City Attorney

By
Cristie C. McGuire
Deputy City Attorney
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