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INTRODUCTION


             The Park and Recreation Department has requested a right-of-entry permit between the


City and SUNSET PARKING SERVICES LLC, a California limited liability company [Sunset],


whereby Sunset would be allowed to store valet-parked cars in a reserved section of the Alcazar


Parking Lot in Balboa Park.


QUESTION PRESENTED


             Can public parking spaces within a dedicated park be reserved for the private storage of


valet-parked vehicles?


SHORT ANSWER


             No. The private use of dedicated public parkland for the reserved storage of valet-parked


vehicles is not a valid park and recreation use and would violate City of San Diego City Charter


[Charter] section 55.


DISCUSSION


             Balboa Park is a dedicated public park and may be used only for park and recreation


purposes under Charter section 55.  Any other use of dedicated parkland would require a two-

thirds vote of the electorate.


             The reservation of parking spaces for the parking of cars by a private valet service


company is inconsistent and incompatible with the general public’s use and enjoyment of a


dedicated public park.
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             Property that has been dedicated as a public park may be used as a site for the erection of


a museum, library, art gallery, conservatory, or similar structure, as long as the structure is


designed for the recreation and enjoyment of the community.  Spires v. City of Los Angeles, 150


Cal. 64.  The erection of a municipal auditorium for the benefit of the general public is not


inconsistent with the dedication of property for park purposes.  Los Angeles Athletic Club v.


Long Beach, 128 Cal. App. 427, 430-431.  There is a consistent thread in defining valid park


uses.  That thread is a finding that the use in question must be open to the general public, rather


than restricted to use by any number less than the whole.


It is highly unlikely that a use of dedicated public parkland that does not benefit the


general public will be found to be a valid park use.  The general rule for permissible park uses


has been stated by the City Attorney’s Office as follows:


[A ] proper park  use is one that does not in terfere w ith  the


en joym ent by  the  general pub lic  o f the  park  fo r park  and 


recreational purposes and is consistent with and complimentary to


or enhances such purposes.


1975 Op. City Att’y 139, 140.


Therefore, any use of dedicated parkland that removes a portion of the park from use by the


general public could not reasonably be considered a valid park and recreational use.


CONCLUSION


             The use of dedicated public parkland for the reserved storage of valet-parked cars


removes a portion of the public parking lot from use by the general public.  It is not a proper park


and recreational use and, therefore, violates Charter section 55.
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