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INTRODUCTION

Further to our discussion on January 11, 2008, this memorandum addresses whether the


Civic Theatre constitutes a “City facility” under the Living Wage Ordinance [Ordinance],


codified at San Diego Municipal Code [SDMC] sections 22.4201 et seq. We conclude that it


does not for the reasons discussed below.


QUESTION PRESENTED

1.            Is the Civic Theatre a “City facility” as defined by the City’s Living Wage


Ordinance?

BRIEF ANSWER

1.           No. The Civic Theatre is not one of the five enumerated “City facilities,” nor is it part


of the “San Diego City Concourse” as that term is used in the Living Wage


Ordinance.

DISCUSSION

The Ordinance applies to “City facilities agreements.”  City facility agreements include


certain agreements for use of space or services at five specifically identified “City facilities,”
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which include: (a) Petco Park, (b) Qualcomm Stadium, (c) San Diego Sports Arena, (d) San


Diego Convention Center, and (e) San Diego City Concourse (emphasis added). SDMC


§ 22.4205.

The San Diego City Concourse is an approximately 114,000 square foot facility that is used


as a public event center and meeting hall; however, there has been some confusion as to what is


meant by “San Diego City Concourse” in SDMC section 22.4205(e) – and specifically whether it


includes the Civic Theatre -- due to the following:


·      In common parlance, many San Diegans refer to the City’s Civic Center Plaza area


and surrounding structures collectively as “the Concourse.”


·      There is plaque on the City Administration Building, which sits next to the Civic


Theatre and faces the Plaza, with the words “Charles C. Dail Concourse.”


·      There is a sign near the Parkade exit that says, “Welcome to the San Diego City


Concourse.”

·      The box office for the Civic Theatre is located in the City Concourse building.


Notwithstanding the above, our review and analysis of the legislative history of the Living


Wage Ordinance indicates that the City Council did not intend to include the Civic Theatre in the


definition of “City facility.”


When introduced at the April 12, 2005 City Council meeting, the Ordinance included in its


list of defined terms only four “City facilities”:  Petco Park, Qualcomm Stadium, the San Diego


Sports Arena, and the San Diego Convention Center. See City Manager’s Report 05-090 dated


April 7, 2005, Attachment C (October 2004 version of the Ordinance).


At the April 12 meeting, the City Council heard presentations by both the City Attorney


and the City Manager.  The City Manager’s presentation included a fiscal impact analysis and


a discussion of prior drafts of the Ordinance. In its presentation, the City Manager specifically


addressed the fiscal impact of the proposed Ordinance if it should be applied to the “Concourse”


as distinct from the “Civic Theatre.”  See Supplementary Materials to O-19386, “City Manager’s


Analysis of Proposed Responsible Wage and Benefits Ordinance, April 12, 2005,” pp. 23-24.1

After the presentations, Councilmember Atkins made a motion to expand the definition


of  “City facility” to include the “City Concourse.” See City Council Meeting Minutes, April 12,


2005, Item 330, p. 11.  Presumably, if the City Council intended to include the Civic Theatre as


a City facility, it would have expressly done so at that time.


 1 In the City Manager’s Report that followed this meeting, the City Manager again listed the


“Concourse” separately from the Civic Theatre in its fiscal impact analysis. City Manager’s


Report 05-090 dated April 7, 2005, p. 26.
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CONCLUSION

             Because the Civic Theatre is not expressly listed as a City facility, nor included in the


term “San Diego City Concourse,” the Civic Theatre does not constitute a City facility under the


Living Wage Ordinance.


MICHAEL J. AGUIRRE, City Attorney


By __________________________________


 Sanna R. Singer, Deputy City Attorney
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