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INTRODUCTION 

The Redevelopment Agency of the City of San Diego (Agency) has funded capital 
improvements and other allowable costs associated with increasing, improving, and preserving 
homeless shelters and transitional housing serving the homeless within the City of San Diego 
(City). Agency staffis considering expanding its financial assistance to include funding social 
service programs and operations of homeless shelters within the City. Agency staff has asked 
this Office to provide a legal opinion on the use of Agency funds for social service programs and 
operations of homeless shelters. 

QUESTION PRESENTED 

May the Agency use Agency funds for social service programs or operations of homeless 
shelters? 

SHORT ANSWER 

No. The Agency may not use Agency funds for social service programs or operations of 
homeless shelters. 
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ANALYSIS 

I. REDEVELOPMENT IS FINANCED BY TAX INCREMENT FUNDS 

The Agency is a public body, corporate and politic, that exercises governmental functions and 
has the powers prescribed to it in the California Community Redevelopment Law (Community 
Redevelopment Law). Cal. Health & Safety Code §§ 33100, 33122. 

The Community Redevelopment Law is set forth at California Health and Safety Code 
sections 33000 et seq. Since the Agency is a creature of statute, the Agency's authority to act and 
spend funds must be provided in the Community Redevelopment Law. The legal justification for 
use of the extraordinary public powers authorized by the Community Redevelopment Law is the 
elimination of blight. Berman v. Parker, 348 U.S. 26 (1954). 

The primary funding source relied on by the Agency to finance its activities under the 
Community Redevelopment Law is tax increment revenue. Tax increment revenue is the 
Agency's ability to receive and spend a portion of property tax revenues from the increase in 
assessed value of real property that has occurred after adoption of a redevelopment plan for a 
project area. Cal. Health & Safety Code §§ 33670, 33678. Tax increment revenue is used "to pay 
the principal of and interest on loans, moneys advanced to, or indebtedness (whether funded, 
refunded, assumed, or otherwise) incurred by the redevelopment agency to finance or refinance, 
in whole or in part, the redevelopment project." Cal. Health & Safety Code § 33670(b); Cal. 
Const. art. XVI, § 16. 

n. TAX INCREMENT FUNDS MUST BE SPENT ON REDEVELOPMENT 
ACTIVITY 

Tax increment revenue must be spent on redevelopment activity, which includes redevelopment 
as prescribed in California Health and Safety Code sections 33020 and 33021 that plimarily 
benefits the project area. Cal. Health & Safety Code § 33678(a) and (b). 

Redevelopment is defined, in part, as the planning, development, replanning, redesign, clearance, 
reconstruction, or rehabilitation, or any combination of these, of all or part of a survey area, and 
the provision of those residential, commercial, industrial, public, or other structures or spaces as 
may be appropriate or necessary in the interest of the general welfare, including recreational and 
other facilities incidental or appurtenant to them. Cal. Health & Safety Code § 33020. 

Additionally, redevelopment is defined to include: (a) the alteration, improvement, 
modernization, reconstruction, or rehabilitation, or any combination of these of existing 
structures in a project area; (b) the provision for open-space types of use, such as streets and 
other public grounds, space around buildings, public or private buildings, structures and 
improvements, and improvements of public or private recreation areas and other public grounds; 
and (c) the replanning or redesign or original development of undeveloped areas that are stagnant 
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or improperly utilized or that require replanning and land assembly for reclamation or 
development in the interest of the general welfare. Cal. Health & Safety Code § 33021. 

Neither section 33020 nor section 33021 of the California Health and Safety Code provide that 
redevelopment includes the provision of social service programs or operations of a homeless 
shelter or any other such facility or the provision of any similar type of services. 

III. LOW AND MODERATE INCOME HOUSING FUNDS MUST BE USED TO 
INCREASE, IMPROVE, AND PRESERVE AFFORDABLE HOUSING 

Not less than 20 percent of all taxes allocated to the Agency pursuant to California Health and 
Safety Code section 33670 shall be used by the Agency for the purposes of increasing, 
improving, and preserving the City's supply oflow- and moderate- income housing available at 
affordable housing cost. Cal. Health & Safety Code § 33334.2(a). 

Funds required to be used for affordable housing pursuant to California Health and Safety Code 
section 33334.2 "shall be held in a separate Low and Moderate Income Housing Fund until 
used." Cal. Health & Safety Code § 33334.3(a). These restricted funds are commonly referred to 
as the "Housing Funds," while the remaining tax increment funds received by the Agency are 
commonly referred to as the "Non-Housing Funds." 

"In carrying out the purposes of this section, the agency may exercise any or all of its powers for 
the construction, rehabilitation, or preservation of affordable housing for extremely low, very 
low, low- and moderate-income persons or families .... " Cal. Health & Safety Code 
§ 33334.2(e). California Health and Safety Code Section 33334.2(e) lists specific purposes by 
which the Agency may use Housing Funds to increase, improve, and preserve affordable housing 
in the City which include, without limitation, acquiring or improving real property, rehabilitating 
building or structures, constructing buildings or structures, acquiring buildings or structures, 
providing subsidies to, or for the benefit of, extremely low, very low, low- and moderate- income 
persons, families, or households, and preserving the availability to lower income households of 
affordable housing in housing developments. Section 33334.2(e) does not, however, identify 
social service programs or operations as an appropriate use of Housing Funds. 

Further, the Community Redevelopment Law allows for limited expenditures of Housing Funds 
toward planning and general administrative activities associated with the development, 
improvement, and preservation of affordable housing to the extent such expenses are not 
disproportionate to the amount actually spent by the Agency for the costs of production, 
improvement, or preservation of that housing. Cal. Health & Safety Code § 33334.3(d). The 
Agency is required by California Health and Safety Code section 33334.3(d) to determine 
annually that the planning and administrative expenses are necessary for the production, 
improvement, or preservation oflow- and moderate- income housing. 
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The planning and general administrative costs which may be paid using Housing Funds are those 
expenses incurred by the Agency which are directly related to the programs and activities 
authorized under subdivision (e) of California Health and Safety Code section 33334.2 and are 
limited to the following: (a) costs incurred for salaries, wages, and related costs of the Agency's 
staff or for services provided through interagency agreements, and agreements with contractors, 
including usual indirect costs related thereto; and (b) costs incurred by a nonprofit corporation 
which are not directly attributable to a specific project. Cal. Health & Safety Code § 33334.3(e). 

In accordance with California Health and Safety Code section 33334.3(e), planning and general 
administrative activities appropriately funded using Housing Funds are related to those activities 
conducted by the Agency itself or on behalf of the Agency and directly related to the Agency's 
programs and activities that increase, improve, and preserve the City's affordable housing. 
Section 33334.3(e) does not identify planning and general administrative activities related to 
third party social service programs or operations as an appropriate use of Housing Funds. 

The Community Redevelopment Law's intent to limit the Agency's authority to use tax 
increment funds for administrative expenses is further evidenced in California Health and Safety 
Code section 33678 which specifically prohibits the Agency from using tax increment revenue 
for the purpose of paying for employee or contractual services of any local governmental agency 
unless those services are directly related to redevelopment as defined in California Health and 
Safety Code sections 33020 and 33021 and the powers established in the Community 
Redevelopment Law. Cal. Health & Safety Code § 33678(b). 

The Agency has used Housing Funds for the construction of transitional housing serving the 
homeless, homeless shelters and other allowable costs for the purposes of increasing, improving, 
and preserving affordable housing. The Community Redevelopment Law as codified, however, 
has created some confusion on a redevelopment agency's authority to use Housing Funds toward 
increasing, improving, and preserving affordable housing in the form of homeless shelters. 
Specifically, the codified version of a portion of special legislation set forth of California Health 
and Safety Code section 33021.1 states: 

In a city and county, redevelopment includes improving, 
increasing, or preserving emergency shelters for homeless persons 
or households. These shelters may be located within or outside of 
established redevelopment project areas. Notwithstanding any 
other provision oflaw, only redevelopment funds other than those 
available pursuant to Section 33334.3 may be used to finance these 
activities. 

California Health and Safety Code section 33021.1 was enacted pursuant to Senate Bill No.1 026 
(SB 1026) in part at the request of the Redevelopment Agency of the City and County of San 
Francisco, which is a redevelopment agency serving jointly the City and County of San 
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Francisco. When section 33021.1 was codified into the Community Redevelopment Law, an 
important portion of SB 1026 was not codified, namely Section 3 which states: 

However, nothing in this act or Section 33201.1 ofthe Health and 
Safety Code shall be deemed to authorize or limit, or in any way 
modifY any authority of a redevelopment agency, other than a 
redevelopment agency in a city and county, to improve, increase, 
or preserve emergency shelters for homeless persons or 
households, either inside or outside a project area, from funds 
available pursuant to Section 33334.3 of the California Health and 
Safety Code or any other source. 

Therefore, Section 33021.1 does not apply to redevelopment agencies established by a city only, 
like the Agency, as opposed to a redevelopment agency established jointly by a city and a 
county. As such, the Agency is authorized to use Housing Funds for the construction, 
rehabilitation, or preservation of homeless shelters provided that the homeless shelters serve to 
increase, improve, and preserve affordable housing. 

In addition to California Health and Safety Code section 33334.2, California Health and Safety 
Code section 33449 provides that: 

[NJotwithstanding Section 33440, or any other provision oflaw, an 
agency may, inside or outside any project area, acquire land, 
donate land, improve sites, or construct or rehabilitate structures in 
order to provide housing for persons and families of low or 
moderate income, as defined in Section 41056, and very low 
income households, as defined in Section 41067, and may provide 
subsidies to, or for the benefit of, such persons and families or 
households to assist them in obtaining housing within the 
community .... nothing in this section shall empower an agency 
to operate a rental housing development beyond such period as is 
reasonably necessary to sell or lease the housing development. 

Thus, although California Health and Safety Code section 33449 allows the Agency to acquire 
land, improve sites, construct or rehabilitate structures, or provide subsidies in order to provide 
affordable housing, section 33449 does not include the authority for the Agency to fund social 
service programs and operations of homeless shelters. In fact, section 33449 specifically limits 
the Agency's ability to operate a rental housing that the Agency owns itselffor so long as 
necessary to sell or lease the housing development. Cal. Health & Safety Code § 33449. 

From a review of the Community Redevelopment Law and the Agency's authority in connection 
with affordable housing, it is clear that, except for directly related administrative expenses, such 
authority involves either physical construction or rehabilitation of affordable housing or direct 
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action to increase available affordable units by providing subsidies or purchasing 
covenants. None of the Agency's authority includes, or can be interpreted to include, social 
service programs or operations of a homeless shelter. 

IV. NON-HOUSING FUNDS MAY NOT BE USED TO FUND SOCIAL SERVICE 
PROGRAMS OR OPERATE HOMELESS SHELTERS 

California Health and Safety Code section 33334.2( a) requires not less than 20 percent of all 
taxes allocated to the Agency pursuant to California Health and Safety Code section 33670 be 
deposited into the Agency's Low and Moderate Income Housing Fund. Thus, the Agency is 
permitted to deposit more than 20 percent of tax increment revenue, including portions of its 
Non-Housing Funds, into the Low and Moderate Income Housing Fund. If so deposited by the 
Agency, the Agency must treat these funds as Housing Funds and comply with the provisions set 
forth in the Community Redevelopment Law pertaining to the use of Housing Funds. 

The Community Redevelopment Law provides certain authority for the Agency to assist with the 
construction or rehabilitation of residential and commercial buildings using Non-Housing Funds. 
Specifically, the Agency may fund the construction or rehabilitation of publicly owned buildings 
pursuant to California Health and Safety Code sections 33445 and 33679, provide commercial 
rehabilitation loans pursuant to California Health and Safety Code section 33444.5, provide 
residential construction and rehabilitation loans pursuant to California Health and Safety Code 
section 33750 et seq., and construct foundations, platforms, and other like structural forms 
necessary for the provision or utilization of air rights sites for buildings used for residential, 
commercial, industrial, or other uses contemplated by the redevelopment plan pursuant to 
California Health and Safety Code section 33440. 

From a review of the Community Redevelopment Law and the Agency's authority in connection 
with the construction and rehabilitation of structures using Non-Housing Funds, it is clear the 
authority relates to physical work to the structure. None of the Agency's authority includes, or 
can be interpreted to include, social service programs or operations of a homeless shelter. 

V. TAX INCREMENT FUNDS MUST BE USED TO PRIMARILY BENEFIT THE 
PROJECT AREA 

Tax increment revenue must be spent on redevelopment activity that primarily benefits the 
project area. Cal. Health & Safety Code § 33678(b). 

The requirement that the use of tax increment funds shall primarily benefit the project area 
serves to preclude a redevelopment agency from spending tax increment funds for many 
community facilities that solely provide a general community benefit and do not primarily 
benefit the project area from which the tax increment is generated. The issue of homeless ness is 
a community-wide concern. Thus, without the specific authority in the Community 
Redevelopment Law for the Agency to provide for social service programs or operations of 
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homeless shelters, the use of tax increment for these purposes may be considered contrary to the 
requirements set forth in California Health and Safety Code section 33678(b) in that such 
expenditure would provide a broad community benefit rather than a benefit primary to the 
project area. 

CONCLUSION 

Since the Agency is a creature of statute, the Agency's authority to act and spend funds must be 
provided in the Community Redevelopment Law. The Community Redevelopment Law does not 
provide the requisite authority for the Agency to use Agency funds for social service programs 
and operations of homeless shelters. 
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JAN I. GOLDSMITH, General Counsel, 
Redevelopment Agency of the City of San Diego 
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enda! D. Berkey ?'~ 

Deputy General Counsel 

cc: William Anderson, Assistant Executive Director 
Janice L. Weinrick, Deputy Executive Director 


