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Use of Land Sale Proceeds for Deht Service on DefelTed Capital Bonds

You have asked if the City can use land sale proceeds for the purpose of funding debt service

payments on deferred capital bonds. The Office of the City Attorney discussed this issue in a

Memorandum to the Honorable Mayor and City Council dated December 11, 2009, a copy of

which is attached hereto for your reference. As your question is a general one, the answer given


here is also general and assumes the property sold is not otherwise restricted, such as Water Fund


or Gas Tax Fund property.

As you know, land sale proceeds must be deposited into the Capital Outlay Fund as set forth in

the San Diego Charter, and those funds may only be used for certain restricted purposes. Chatter

section 77 reads as follows:

Section 77: Capital Outlay Fund

There is hereby created a fund in the City Treasury, to be known as

the Capital Outlay Fund. Into this fund each year there shall be

placed all moneys derived from taxation required or needed for

capital outlay expenditures and all proceeds received from the sale

of city-owned real property.


The moneys in the Capital Outlay Fund shall be used exclusively

for the acquisition, construction and completion of permanent


public improvements, including public buildings atld such initial


furnishings, equipment, supplies, inventory and stock as will

establish the public improvement as a going concern. This fund

may also be used for the acquisition, construction and completion

of real property, water and sewer mains and extensions, a:t1d other

improvements of a permanent character a:t1d also the replacement


or reconstruction of the satne, but not the repair or maintenance
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thereof, and shall not be used for any other purpose or

transferred /i'om said fund, except with the consent of two-thirds


of the qualified electors of said City, voting at a general or special

election.

No moneys in said fund shall be transferred at the end of a fiscal


year, but shall remain therein as trust moneys for the purposes

above outlined, and the said fuud shall be used and maintained, if

possible, as a cash reserve to enable the City to meet public

emergencies or acquire needed permancnt public improvements

without the issuance of bonds.

Each year the Council may appropriate from said fuud in the

Annual Appropriation Ordinances, except for use of the Harbor

Depmiment, sufficient moneys to care for the needs of the various

departments of the City for capital outlay expenditures of a

permanent character.


(emphasis added)

Funds in the Capital Outlay Fund may be used to pay debt service on deferred capital bonds, but

only to the extent that the funds are applied to expenditures allowed under Charter section 77.

The payment of soft costs, such as underwriting costs, interest, and attomey fees that are part of

the debt service but are not part of the actual acquisition or construction cost is not allowed by

Charter section 77.

Altematively, the use of Capital Outlay Fund monies for the payment of the entire debt service

on deferred capital bonds may be allowed with the consent of two-thirds of the qualified electors

of the City, voting at a general or special election.
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TO: Honorable Mayor and Councilmembers

FROM: City Attorney


SUBJECT: Use of Capital Outlay Fund for Payment of Debt Service

This memo is in response to a question by the City Council regarding the ability of the City to

use funds on deposit in the Capital Outlay Fund to pay the debt service on the $1 03,000,000


Public Facilities Financing Authority of the City of San Diego Lease Revenue Bonds, Series

2009A (Various Capital Improvement Projects)[BondsJ.


The Capital Outlay Fund may be used only for the acquisition and constlUction or replacement


and reconstlUction of permanent public improvements. San Diego Charter section 77 states the

Capital Outlay Fund may be "used for the acquisition, construction and completion of real

property, water and sewer mains and extensions, and other improvements of a pennanent


character and also the replacement and reconstruction of the same." Money deposited in th.c


Capital Outlay Fund is considered to be held in trust for those purposes.


Money set aside for a particular purpose may be spent as long as the expenditnre fulfills tlle

specified purpose. in Rancho Santa Anita v. City of Arcadia, 20 Cal. 2d 319 (1942), the

California Supreme Court held that the City of Arcadia could appropriate funds in a bond fund

that was to be used for no purpose other than for payment of related bonds where the city had


already made payments on the bonds fi'om the city's water fund. Similarly, in Shaw v. Chiang,

175 Cal. App. 4th 577 (2009), an appellate court held L.'1at the State of California could use funds

deposited in the state's Public Transportation Account, which is dedicated to mass transportation


purposes, to pay debt service on unrelated mass transportation bonds because the money was


"being used for an identified mass transportation purpose." (Jd. at 610.)

The proceeds of tax-exempt governmental bonds, such as the Bonds, must be spent for

appropriate governmental purposes, such as the construction and improvement of public

infrastructnre. The Bonds were issued on a tax-exempt basis with an opinion from Bond

Counsel (Hawkins Delafield & Wood), who reviewed the intended uses of the bond proceeds.
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Moreover, t.1-te projects approved by the City Council to be funded with bond proceeds include


only capital projects such as streets, sidewalks, stann water drains and facilities.


Funds deposited in the Capital Outlay Fund may be used only for certain specific purposes,


primarily the acquisition and construction of pennanent public improvements and the


replacement or reconditioning of the same. The proceeds of the Bonds were used for the same

types of projects that could have been paid for from the Capital Outlay Fund. Therefore, the

purpose for which funds were placed in the Capital Outlay Fund would be fulfilled.

Notwithstanding, tbe money in the Capital Outlay Fund may only pay principal and not interest

on the Bonds, as the interest payment is not within the purpose of the Capital Outlay Fund.

JAN 1. GOLDSMITH, City Attorney

By
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Deputy City Attorney
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