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INTRODUCTION


This Memorandum is provided in response to an inquiry by a member of a community advisory


group to the City of San Diego pertaining to his personal, unofficial video recording of the


meetings of the group. The community advisory group is recognized by the San Diego City


Council as an advisory body,  and  the  advisory  group’s  meetings
1
 are subject to the Ralph M.

Brown  Act  (Brown  Act),  which  is  California’s  open  meeting  law.  See Cal.  Gov’t  Code  §§

54950-54963.

QUESTIONS PRESENTED


1. Does a member of the Board of a community advisory group have a right to video


record a public meeting of that Board, which is subject to the Brown Act? 

2. If yes, is that video recording a public record subject to disclosure under the


Brown Act?

SHORT ANSWERS

1. Yes. A member of the Board of a community advisory group has a right to video


record a public meeting of that advisory group that is subject to the Brown Act, with limited


exception. 

2. No. Under the facts as presented, the video recording is not a public record under


the Brown Act.

 

                                                
1
 Application of the Brown Act to the community advisory group is mandated by Council Policy 600-24.
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ANALYSIS

I. THE BROWN ACT ALLOWS VIDEO RECORDINGS OF PUBLIC MEETINGS

A. The Right to Record a Public Meeting is Provided for in the Brown Act


California Government Code section 54953.5(a) provides that:


Any person attending an open and public meeting of a legislative


body of a local agency shall have the right to record the


proceedings with an audio or video recorder or a still or motion


picture camera in the absence of a reasonable finding by the


legislative body of the local agency that the recording cannot


continue without noise, illumination, or obstruction of view that


constitutes, or would constitute, a persistent disruption of the


proceedings.

Pursuant to the provisions of 54953.5(a), any person in attendance at a meeting of the


community advisory group can record its public meeting. This all encompassing application to


any  person  necessarily  includes  persons  who  are  also  members  of the  group’s  Board.

The only exception to the right to record a public meeting of the advisory group is where a


reasonable finding is made by the Board that such recording would cause undue disruption of its


public meeting. To our knowledge no such finding has been made, nor have any facts been


presented indicating that an undue disruption would result from a video recording. Consequently,


the member of the Board may video record a public meeting of the community advisory group. 

II. VIDEO RECORDINGS ARE SUBJECT TO INSPECTION UNDER THE BROWN

ACT WHEN MADE AT THE DIRECTION OF THE LOCAL AGENCY


California Government Code section 54953.5(b) provides that:


Any audio or video recording of an open and public meeting made


for whatever purpose by or at the direction of the local agency


shall be subject to inspection pursuant to the California Public


Records Act (Chapter 3.5 (commencing with Section 6250) of


Division 7 of Title 1), but, notwithstanding Section 34090, may be


erased or destroyed 30 days after the recording. Any inspection of


an audio or video recording shall be provided without charge on


equipment made available by the local agency.


This section makes clear that only those recordings of public meetings made by or at the


direction of the body subject to the Brown Act are subject to inspection pursuant to the


California Public Records Act. The facts as presented to us do not indicate that the video


recording itself was prepared for, owned, used or even retained by the community advisory
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group. Rather, the recording was taken by a member of its Board on his own volition, with his


own equipment, and for his own personal use. The recording is not used in the course of business


of the  group.  The  recording  is  not  mandated  by  the  group’s  rules  or  bylaws.  The  recording  is  not

possessed or maintained by the group. It is not submitted to the City, nor is it required to be, by


the City policy that governs the group. Therefore, section 54953.5(b) is not applicable to these


facts.

CONCLUSION

A member of a community advisory group subject to the Brown Act may personally video


record a public meeting of the Community Planning Group with his own video equipment,


unless there is a reasonable finding by the Board that such a recording would unduly disrupt the


public meeting.

Any such video recording of a public meeting of a community advisory group is not subject to


retention and inspection unless it was taken at the direction of and for the community advisory


group

 JAN I. GOLDSMITH, CITY ATTORNEY


By___/s/_William Gersten___________________

       William Gersten

       Deputy City Attorney
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