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ISSUE PRESENTED


The San Diego Police Officers Association (SDPOA) has expressed an interest in


eliminating the Cost of Living Annuity (COL Annuity) and the associated COL employee


contributions (COL Contributions) on a prospective basis for the employees they represent.


Attached to this Memorandum is an analysis of the COL Annuity benefit and COL


Contributions. This analysis is incorporated as Appendix I into Legal Opinion 2010-1, which


was  issued  by  this  office  on  January  21,  2010,  entitled  “Pension  Benefits  and Other Post-

Employment  Benefits.”

CONCLUSION

This Office concludes that the COL Annuity benefit is vested and cannot be modified

unless the modifications are necessary to preserve the integrity of the pension system and are


accompanied by comparable new advantages, as required by the Kern/Allen/Betts rule. Also, any

modification would be subject to membership vote under San Diego Charter section 143.1. 

JAN I. GOLDSMITH, CITY ATTORNEY


By                            /s/

Roxanne Story Parks

Deputy City Attorney
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APPENDIX I1

COL Annuity Benefit under SDCERS

I. HISTORY OF THE COL ANNUITY, COL CONTRIBUTIONS AND COLA


The provisions for the annual Cost of Living Allowance (COLA) benefit and the


requirement that Members pay COL Contributions were first enacted on January 12, 1971, by


San Diego Ordinance O-10479, which added sections 24.0531 and 24.0532 to the San Diego


Municipal Code (SDMC).

SDMC section 24.0531 set forth the annual COLA benefit, which was to be applied


annually  to  retired  Members’  retirement  allowances.  The  COLA  was  to  be  determined  based

upon  the  previous  year’s  Consumer Price Index (CPI), but capped at 1.5 percent.


Section 24.0532 stated that employees would pay half the cost of the COLA benefit, and


required increases to employee contributions that would be annuitized at retirement and added to


the  Member’s  retirement  allowance.  At  this  point,  it  was  clear  that  the  COL  Annuity  was  not a

separate benefit from the COLA, but instead was the mechanism by which Members paid their


share for the COLA program.

Section 24.0532 provided, in pertinent part:


Commencing July 1, 1971, and until adjusted by the Board upon


the recommendation of the actuary, the contribution requirements


of members and safety members as contained in Sections 24.0202


and  24.0302,  respectively,  shall  be  increased  by  15%.  These  “cost

of living  contributions”  will  be  separately  totaled  upon  the

retirement of members and safety members after July 1, 1971, and


based upon the lifetime annuity value of that total as determined by


the Actuary, a fixed sum will be added to the normal monthly


retirement allowance of the retired member or safety member as


provided for in this chapter. The cost of living adjustment provided


for in Section 24.0531 will not be applied until the amounts


required exceed the additional fixed sum the retired member is


receiving from the annuity value of his cost of living contributions.


Section 24.0532 provided that the retired Member would not receive the annual COLA


unless the COLA exceeded the annual fixed amount the Member was receiving based upon his


COL Contributions. It is unclear whether, in the years in which the COLA exceeded the


Member’s  COL  Annuity, the entire COLA would be paid or only the amount by which the


COLA exceeded the COL Annuity.

                                                
1 Appendix  I  was  added  to  Op.  City  Att’y 2010-1 (Jan. 21, 2010) on February 13, 2012. The analysis was prompted

by a question from the Human Resources Director to the City Attorney. See City  Att’y  MS  2012-4 (February 23,

2012).
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Titles were added to the SDMC sections that comprise the Retirement Plan by San Diego


Ordinance O-11964, which the San Diego City Council (City Council) adopted on December 8,


1976.  The  title  enacted  for  section  24.0532  was  “Cost  of Living  Adjustment  Program  Shared

between  Employer  and  Employee.”

On June 24, 1985, the City Council adopted San Diego Ordinance O-16449, which


amended section 24.0531 to increase the maximum annual COLA from 1.5 percent to 2 percent,


and amended section 24.0532 to increase the COL Annuity contribution beginning June 30, 1985


by 20 percent. In addition, surviving spouse contributions became subject to the 15 percent


and 20 percent  contribution  increases  that  constituted  the  COL  Contributions.  The  Members’

COL Contributions appear to have been increased in order that employees would pay their share


of the increased cost of the COLA program.


The City Council adopted Ordinance O-17770 on May 26, 1992, which removed the


language  from  section  24.0532  that  instructed  the  Retirement  Board  to  annuitize  a  Member’s

COL  Contributions  and  pay  an  additional  fixed  sum  above  the  Member’s  regular  retirement

allowance. The Ordinance substituted the following language:


An amount equal to the Cost of Living Adjustment provided for in


section 24.0531 shall be added to the normal monthly allowance


and paid from these contributions until they are exhausted.


Thereafter, the Cost of Living Adjustment will continue to be paid


from employer contributions.

Section 24.0532 was amended again on February 25, 1997 by San Diego Ordinance


O-18383, which deleted the language stating that the COL Contributions would be used to pay


the  Member’s  COLA  until  exhausted.  At this point, the COL Contributions stopped being used


to pay a portion of the COLA benefit and began to be used to provide a separate benefit under


the Retirement Plan. No substitute language was added to replace the language stating that COL


Contributions were  to  be  used  to  pay  the  Member’s  COLA.  As  a  result,  the  Retirement  Plan  no

longer  contains  any  direction  on  what  is  to  be  done  with  the  Member’s  separately  totaled  COL

Contributions at retirement.

The  definition  of “Cost  of Living  Annuity”  that  currently appears in section 24.0103 was

added to the Retirement Plan by San Diego Ordinance O-18392, adopted on March 31, 1997.


This definitional language is the only authority in the Plan for paying the COL Annuity.


Section 24.0532 was repealed and reenacted into section 24.1506 on January 11, 1999, by


San Diego Ordinance O-18608, but again no new language was added.


II. COL ANNUITY PROVISIONS.


There is currently only one reference to the COL Annuity in the Plan, and it is merely a


definition of the term in San Diego Municipal Code (SDMC) section 24.0103, which is the


section that defines terms used throughout the Plan. Section 24.0103 defines the COL Annuity as


follows:
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“Cost of Living Annuity”  means  an  amount  to  be  added  to  the

retirement allowance of a Member or Officer, calculated by


computing the actuarial equivalent of the accumulated


contributions in the cost of living annuity account of the Member


or Officer at the time of the retirement of the Member or Officer.


The  terms  “Cost  of Living  Annuity”  and  “cost  of living  annuity  account”  are  not  used  anywhere

else in the Plan.

There is one reference in the Plan to COL Contributions. SDMC section 24.1506, which


sets forth the requirement that the cost of the annual Cost of Living Allowance (COLA) program


be shared equally between the employer and employee, also requires the Retirement System to


increase regular Member contributions by 15 percent beginning July 1, 1971, and by an


additional 20 percent beginning June 30, 1985.


SDMC section 24.1506 provides:

§ 24.1506  Cost of Living Adjustment Program Shared Between

Employer and Members


(a)  The cost of any anticipated cost of living increase in


allowances which is based upon services rendered


after July 1, 1971, shall be shared equally between


the employer and the contributing Member, with the


individual  member’s  contributions  based  upon  his

or her age at his or her nearest birthday at time of


entrance into the Retirement System.

(b) Commencing July 1, 1971, and until adjusted by the


Board upon the recommendation of the Actuary, the


contribution requirements of Members as contained


in Sections 24.0202 and 24.0302, respectively, plus


surviving spouse contributions as contained in


Section 24.0521, shall be increased by 15%. In


addition, the contribution requirement for those


Members specified therein who are active members


on or after June 30, 1985, shall be increased by


20%.  These  “cost  of living  contributions”  will  be

separately totaled upon the retirement of Members


after July 1, 1971.

Subsection (b) requires the COL Con tributions  to  be  “separately  totaled”  when  the  Member

retires, but does not state what should happen with them after they are totaled.
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Subsection (a) of section 24.1506 provides that the cost of the COLA program will be


shared equally between the employer and Member. The COLA, which is set forth in SDMC


section  24.1505,  is  an  annual  adjustment  the  Retirement  Board  applies  to  retired  Members’

pensions each July 1. Adjustments are capped at 2 percent per year, and are based on increases in


the nationwide CPI in the last calendar year, as measured by the Bureau of Labor Statistics of the


U.S. Department of Labor.
2

III. ELIMINATING THE COL ANNUITY


Questions have been raised regarding whether the COL Contributions and Annuity can be


eliminated prospectively for current employees. It is our opinion that the COL Annuity benefit is


vested, and cannot be modified unless the modifications are necessary to preserve the integrity of


the pension system and are accompanied by comparable new advantages, as required by the


Kern/Allen/Betts rule. Further, the offsetting improvement must relate to the benefit that has been


diminished. Betts v. Board of Administration , 21 Cal. 3d 859, 864-65 (1978). Additionally, any


modification would be subject to membership vote under Charter section 143.1.


One option for eliminating the COL Contributions and Annuity would be to give


employees a one-time election to stop making the COL Contributions on a prospective basis.


This would avoid the vested rights issue, as each employee would sign a waiver of their right to


accrue additional COL Contributions (for annuitizing at retirement). Before the City could agree


to this approach, it should seek a legal opinion from specialized tax counsel as to whether the


SDCERS plan can be amended to provide a qualified cash or deferred option whereby an


employee could choose between continuing to make pre-tax COL Contributions and


discontinuing those contributions in favor of higher take-home pay.


RSP:ccm

                                                
2 CPI increases that exceed 2 percent in  any  given  year  are  “banked” for future years. In years when the CPI


increases by less than 2 percent, the difference between the increase and the 2 percent limit is taken from the


Member’s  “bank”  to  provide  a  full  2 percent increase. For example, if the CPI in a Member’s  second  year of

retirement increased by 3 percent, his or her retirement allowance would be increased by a 2 percent COLA and the


extra 1 percent would be set aside for use in future years. If, in the following year, the CPI only increased by 1 the

Retirement System would draw upon the extra 1 percent from the previous year in order to pay a full 2 percent


increase  on  the  Member’s  retirement  allowance.


