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SUBJECT: Community Planning  Group  Voting  Procedures


INTRODUCTION


Recently,  the  Rancho  Bernardo  Community Planning  Board  took  a  vote  to  remove  one  of its
members.  Since  the  vote  was  taken,  there  have  been  questions  regarding  the  voting  requirements


to  remove  a  board  member.  This  memorandum  is  intended  to  provide  general  direction  to  your
department  on  voting  requirements  for  all  community planning  groups  based  on  the  direction


provided  in  Council  Policy  600-24,  Standard  Operating  Procedures  and  Responsibilities  of
Recognized  Community Planning  Groups  (Council  Policy).1  Some  community planning  groups

may  have  bylaws  that  include  deviations  from the  Council  Policy,  in  which  case,  the  voting

procedures  of the  City-approved  bylaws  would  prevail.


QUESTIONS  PRESENTED

1. What  are  the  voting  requirements  to  remove  a  community  planning  group

member?


2. What  are  the  voting  requirements  for  actions  that  require  a  majority or  two-thirds


vote  �of the  elected  membership  of a  community planning  group,�  �of the  elected  members  of
the  group,�  �of the  entire  elected  membership,�  �of the  planning  group,�  or other  similar  terms  as

set  forth  in  the  Council  Policy?

1  This  memorandum  addresses  votes  taken  by community planning  groups;  it  does  not  address  elections  to  the
community planning  group.
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3. What  is  the  effect  of votes  previously taken  that  do  not  comply  with  the  Council
Policy�s  voting  requirements?


SHORT  ANSWERS

1. A  two-thirds  vote  of the  entire  community planning  group  is  required  to  remove  a

community planning  group  member.


2. Actions  that  require  a  majority or  two-thirds  vote  �of the  elected  membership  of a

community planning  group,�  �of the  elected  members  of the  group,�  �of the  entire  elected
membership,�  or  �of the  planning  group,�  or  other  similar  terms  require  a  majority or  two-thirds


vote  of the  entire  community planning  group.

3. Votes  previously  taken  by  a  community planning  group  that  do  not  meet  the

requirements  of the  Council  Policy  because  of an  insufficient  number  of affirmative  votes  are
failed  votes.  To  the  extent  that  the  matter  being  voted  upon  is  still  pending,  the  community


planning  group  may take  another  vote  at  a  future  hearing.


ANALYSIS

I. A  TWO-THIRDS  VOTE  OF  THE  ENTIRE  COMMUNITY  PLANNING  GROUP

IS  REQUIRED  TO  REMOVE  A  COMMUNITY  PLANNING  GROUP  MEMBER

The  Council  Policy requires  the  removal  of a  community  planning  group  member  to  be  �by  a

two-thirds  vote  of the  planning  group.�  Council  Policy  600-24,  Article  IX,  Section  3.
Additionally,  the  Bylaws  Shell  attached  to  the  Council  Policy,  similarly provides:


If corrective  action  or  measures  are  not  feasible,  the  planning  group  may  remove  a
member  by  a two-thirds  vote  of the  planning group .  .  .  .

�

x At  the  end  of the  discussion,  the  planning  group  may,  by  a  2/3  vote,  choose  to  remove

the  member.


Recourse  for  expelled  member:


x There  is  no  appeal  available  to  an  elected  planning  group  member  removed  by a  2/3

vote  of their  recognized community  planning  group.

�

x The  removal  of a  planning  group  member  by a  2/3  vote  of their  recognized community

planning  group will  not  prohibit  the  member  from  running  for  a  planning  group  seat  in
future  scheduled  elections.

2

Council  Policy 600-24  at  45-48  (emphasis  added).


2  The  Rancho  Bernardo  Community Planning  Board  Bylaws  also  include  these  Council  Policy provisions.  Rancho

Bernardo  Community Planning  Board  Bylaws  at  22  (2008).
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It  has  been  asserted  that  where  the  Council  Policy  and  community planning  group  bylaws  refer

to  a  two-thirds  vote  �of their  recognized  community  planning  group,�  rather  than  �of the  elected

membership,�  a  two-thirds  vote  of the  members  present  and  voting  is  all  that  is  required.

However,  Council  Policy,  Article  III,  Section  1  specifically provides  that  once  recognized  by  the

City  Council,  �the  members  of the  planning  groups  shall  constitute  the  official  planning

group  .  .  .  .�  This  means  that  the  elected  members  of the  planning  group are  the  planning  group,

and  thus,  we  read  the  term  �of their  recognized  community planning  group�  as  used  in  the
Council  Policy,  to  be  synonymous  with  the  term �of the  elected  membership�  or  other  similar


terms.  Therefore,  a  two-thirds  vote  of the  entire  community  planning  group  is  required  to  remove

a  community planning  group  member.


Moreover,  the  Council  Policy  provides  that  Robert�s  Rules  of Order  should  be  used  when  the

Council  Policy,  the  Administrative  Guidelines  for  Implementation  of Council  Policy 600-24
(Administrative  Guidelines),  and  planning  group  bylaws  do  not  address  an  area  of concern  or

interest.  Council  Policy  600-24  at  3.  Although  addressed  in  the  Council  Policy,  Robert�s  Rules  of
Order  further  supports  the  interpretation  that  the  two-thirds  vote  requirement  refers  to  the  entire


membership  of the  group.

Specifically,  Robert�s  Rules  of Order  provides  that  a  two-thirds  vote  �when  the  term  is

unqualified [,]  means  at  least  two-thirds  of the  votes  cast  by persons  entitled  to  vote,  excluding

blanks  or  abstentions  .  .  .  .�  Robert�s  Rules  of Order  Newly  Revised  §  44  at  401  (11th  ed.)

(emphasis  added).  Robert�s  Rules  of Order  then  provides  that  �other  bases  for  determining  a
voting  result  can  be  defined  and  are  sometimes  prescribed  by rule  .  .  .  [including]  the  set  of

members  to  which  the  proportion  applies�which  (a)  when  not  stated,  is  always  the  number  of
members present  and  voting,  but  (b)  can  be  specified  by rule  as  the  number  of members  present,


the  total  membership,  or  some  other  grouping.�3  Robert�s  Rules  of Order  §  44  at  402  (bold
emphasis  added).  In  general,  �[v]oting  requirements  based  on  the  number  of members  present

.  .  .  are  generally  undesirable.�  Robert�s  Rule  of Order  §  44  at  403.  Therefore,  because  the  two-
thirds  voting  requirement  in  the  Council  Policy  is  qualified  by  the  terms  �of the  planning  group�

and  �of their  recognized  community planning  group,�  the  two-thirds  voting  requirement  refers  to
the  entire  membership  of the  community planning  group.

4

II. A  MAJORITY  OR  TWO-THIRDS  VOTE  OF  THE  ENTIRE  COMMUNITY

PLANNING  GROUP  IS  REQUIRED  FOR  ALL  OTHER  ACTIONS  AS

SPECIFIED  IN  THE  COUNCIL  POLICY

In  various  instances,  to  take  action,  the  Council  Policy  refers  to  �a  majority  vote  of the  elected

membership  of a  community  planning  group,�  �a  majority  vote  of the  elected  members  of the

3  A  �majority of the  entire  membership  is  a  majority  of the  total  number  of those  who  are  members  of the  voting

body  at  the  time  of the  vote.�  Robert�s  Rule  of Order  §  44  at 403.
4  Legislative  intent  should  be  gathered  from  the  whole  act rather  than  from  isolated  parts  or  words;  courts  should
thus  construe  all  provisions  of a  statute  together.  58  Cal.  Jur.  3d Statutes  §  113  (2013).  Accordingly,  although  the
discussion  in  the  Council  Policy regarding  the  removal  of a  community planning  group  member refers  only to  a  �2/3
vote�  in  one  instance,  the  remaining  references  are  to  a  �two-thirds  vote  of the  planning  group�  and  a  �2/3  vote  of
their  recognized  community planning  group.�  Read  as  a  whole,  the  references  to  the  requirement  for  a  �2/3  vote  of
their  recognized  community planning  group�  and  to  �a  two-third  vote  of the  planning  group�  are  similar  to  the
requirement  for  a  vote  of two-thirds  �of the  entire  membership�  discussed  in  Robert�s  Rules  of Order  section  44.
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group,�  �a  majority  vote  of the  planning  group,�  a  vote  of �two-thirds  of the  entire  elected
membership,�  or  �two-third  vote  of the  planning  group.�  Just  as  Robert�s  Rules  of Order

distinguishes  between  an  unqualified  two-thirds  vote  and  a  qualified  two-thirds  vote,  with
respect  to  a  majority  vote,  Robert�s  Rules  of Order  section  44  similarly provides:


[W]hen  the  termmajority  vote  is  used without  qualification  .  .  .  it
means  more  than  half of the  votes  cast  by persons  entitled  to  vote,

excluding  blanks  or  abstentions,  at  a  regular  or  properly called
meeting.


Robert�s  Rules  of Order  §  44  at  400  (bold  emphasis  added).  The  Council  Policy  does  not  refer  to
a  �majority  vote�  or  a  �2/3  vote�  without  qualification;  it  refers  variously to  a  vote  �of the

elected  membership  of the  community  planning  group,�  �of the  elected  members  of the  group,�
�of the  entire  elected  membership,�  or  �of the  planning  group.�  Furthermore,  with  respect  to

actions  on  agenda  items,  the  Council  Policy  states  that  �[v]otes  taken  on  agenda  items  shall
reflect  the  positions  taken  by the  elected  or  appointed  positions  on  the  planning  group  identified


in  Article  III,  Section  1  .  .  .  .�  Council  Policy  600-24,  Article  VI,  Section  2(a)(8).  As  discussed

above  in  Section  I,  Council  Policy,  Article  III,  Section  1  provides  that  �the  members  of the

planning  groups  shall  constitute  the  official  planning  group  .  .  .  .�  Because  the  Council  Policy
specifically  provides  that  votes  taken  on  agenda  items  must  reflect  the  positions  of the

community planning  group,  a  majority or  two-thirds  vote  of merely  the  members  present  and
voting  is  insufficient.  Rather,  a  majority or  two-thirds  vote  of the  entire  community planning


group  membership  is  required.5

III. VOTES  PREVIOUSLY  TAKEN  BY  A  COMMUNITY  PLANNING  GROUP

THAT  RESULTED  IN  AN  INSUFFICIENT  NUMBER OF  AFFIRMATIVE


VOTES  ARE  FAILED  VOTES

Votes  previously  taken  by  a  community planning  group  that  do  not  meet  the  requirements  of the
Council  Policy  because  of an  insufficient  number  of affirmative  votes  are  failed  votes  because


the  requisite  amount  of votes  to  pass  the  motion  did  not  exist.  In  other  words,  no  action  was
taken.  To  the  extent  that  the  matter  being  voted  upon  is  still  pending,  the  community  planning


group  may  take  another  vote  at  a  future  hearing.  If the  matter  that  was  voted  upon  has  already

been  decided  by  the  decision  maker  to  which  the  community  planning  group  provided  a

recommendation,  the  community  planning  group�s  recommendation  is  moot.

CONCLUSION

A  two-thirds  vote  of the  entire  community planning  group  is  required  to  remove  a  community

planning  group  member.  Similarly,  two-thirds  votes  of the  entire  community planning  group  and

majority  votes  of the  entire  community planning  group  are  required  by  other  actions  as  stated  in
the  Council  Policy.  Votes  previously  taken  by a  community planning  group  that  do  not  meet

5  This  position  is  also  consistent  with  the  Council�s  affirmative  voting  requirements  as  San  Diego  Charter  section  15
requires  �the  affirmative  vote  of a  majority of the  members  elected  to  the  Council  .  .  .  to  adopt  any ordinance,

resolution,  order  or  vote.�
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these  requirements  because  of an  insufficient  number  of affirmative  votes  are  failed  votes.  To  the
extent  such  matters  are  still  pending,  the  community planning  group  may  take  another  vote  at  a

future  hearing.  The  Council  may  amend  the  Council  Policy  if a  different  voting  requirement  is
desired.


JAN  I.  GOLDSMITH,  CITY  ATTORNEY


By /s/   Heidi  K.  Vonblum
Heidi  K.  Vonblum

Deputy City  Attorney
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