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INTRODUCTION 

On September 12, 2007, former City Attorney Michael Aguirre issued a Memorandum of Law 

(“2007 Memorandum”) concerning short term vacation rentals in residential-single unit (“RS”) 

zones. The 2007 Memorandum concluded that there are neither regulations nor prohibitions on 

short-term vacation rentals in single-family zones. The Memorandum suggested that the City 

Council consider implementing such regulations or prohibitions and provided examples adopted 

by other cities.  

Our office has been asked to clarify portions of the 2007 Memorandum.   

QUESTIONS PRESENTED 

1.               Does it remain the City Attorney office’s opinion that there are currently neither 

regulations nor prohibitions on short-term vacation rentals in RS zones? 

2.               Does the “visitor accommodations” ordinance bar short-term vacation rentals? 

3.               What does the City Attorney’s office recommend be done to address the issue of 

short-term vacation rentals? 

SHORT ANSWERS 

1.    Yes with an explanation. This question is only directed toward regulations or 

prohibitions based upon the term of an occupancy. The only regulation in RS zones that restricts 

the term of a rental pertains to boarders and lodgers which by definition are typically not short-

term vacation rentals. That regulation should be applied where supported by facts. 
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2.  The “visitor accommodations” ordinance is not based upon a specific term of an 

occupancy, so it does not bar “short-term” rentals. It does, however, bar residential uses that 

“provide lodging… primarily to visitors and tourists.” The 2007 Memorandum concluded that 

this provision is vague and therefore unenforceable as to short term vacation rentals.  

3.  The Mayor and City Council should change the Municipal Code to clarify what is 

meant by “visitor accommodations” and “boarders”. 

DISCUSSION 

A.  Does it remain the City Attorney office’s opinion that there are currently neither 

regulations nor prohibitions on short-term vacation rentals in RS zones? 

RS zones permit single family residences. With one exception, there are no restrictions or 

regulations that are based upon the term of occupancy. The one exception is not directed at what 

has commonly been referred to as short-term vacation rentals, i.e., the rental of an entire 

dwelling without the owner or a long-term occupant present. 

The one regulation pertains to “boarders and lodgers”. Under Municipal Code section 141.0301 

(“the boarders and lodgers ordinance”), boarders and lodgers must occupy the premises for a 

minimum of 30 consecutive calendar days in an RS zone. In addition, there are a number of use 

regulations that would apply, including a restriction of no more than two boarders and lodgers 

per dwelling unit.  

Under Municipal Code section 113.0103, a boarder “means an individual resident who is 

furnished sleeping accommodations and meals in a residential structure.” A lodger “means any 

person renting a room in a residential structure for living or sleeping purposes without having 

free access to and use of the rest of the structure.”  

The definition of lodger appears clear. The occupancy must be a renter (as opposed to a non-

paying guest) who rents a room without free access to and use of the rest of the structure. This 

type of occupancy is not normally associated with a short-term vacation rental, but if the 

circumstances do fit within this definition, the rental must be for at least 30 consecutive calendar 

days in an RS zone, and there must be no more than two lodgers.  

The definition of boarder should be clarified.  As it currently reads, it applies to anyone who is a 

resident and is provided sleeping accommodations and meals.  It is not limited to renters. This 

definition could apply to all occupants of a home and thereby limit to two the number of people 

residing in a home, raising significant legal issues.  That was unlikely the intent of the City 

Council in adopting the ordinance and it should be clarified. 

Regardless, the current form of the boarder definition would not cover short-term vacation 

rentals because short-term occupants typically are not residents (i.e., more permanent occupants) 

and are typically not provided meals. 
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B.   “Visitor Accommodations” 

“Visitor accommodations” are not permitted in the RS zone. San Diego Municipal Code section 

131.0422, Table 131-04B. 

“Visitor accommodations” are defined as uses “that provide lodging, or a combination of 

lodging, food and entertainment, primarily to visitors and tourists”. San Diego Municipal Code 

section 131.0112(a)(6)(K) (“the visitor accommodations ordinance”) 

The 2007 Memorandum concluded that the “visitor accommodation” ordinance is vague and 

therefore unenforceable as to short term vacation rentals. On page 5 the 2007 Memorandum 

pointed out that “there is no definition of ‘visitor’ or ‘resident’ in the Land Development 

Code….”  To further support its conclusion of vagueness, the 2007 Memorandum also pointed 

out that there is no ban on providing lodging to visitors and tourists, only providing lodging 

“primarily” to visitors and tourists (2007 Memorandum, page 5). 

Due process requires that statutes forbidding or requiring any act must be set forth in such terms 

that people of common intelligence do not need to guess at its meaning, or differ as to its 

application. 58 Cal. Jur. 3d, Statutes § 21 (2004). Such a standard not only provides law-abiding 

citizens with the guidelines they need to follow, it also prevents enforcement on a subjective, ad-

hoc basis. 14 Cal. Jur. 3d, Constitutional Law § 336 (2015).   

The visitor accommodations ordinance could be interpreted to ban many different types 

of rentals, ranging from year-long leases to short-term vacation rentals. The 2007 Memorandum 

did not interpret the visitor accommodations ordinance in that manner, but declined to enforce 

the ordinance in light of its vagueness. We see three areas of vagueness that should be corrected 

if the Mayor and City Council want the visitor accommodations ordinance to cover short-term 

vacation rentals: 

1.  Definition of Visitor.  As pointed out in the 2007 Memorandum, the term 

“visitor” is not defined in the ordinance. Although a common meaning could be 

applied to infer that the person must be a temporary occupant, it is not clear what 

term of occupancy is sufficiently temporary to be deemed a “visitor”. For 

example, a tenant with a one year lease on a temporary job assignment and, for 

that matter, any tenant who still considers another place as “home”, may be 

“visitors”.  Absent a clear delineation of what occupancies are covered by the 

prohibition, application of the ordinance becomes subjective on an ad hoc basis. If 

the intent is to cover short-term vacation rentals, the ordinance should be 

amended to provide some objective term of occupancy such as “… who occupy 

(or rent, see below) the premises for less than ____ days.” 

2.         Rental.  The visitor accommodations ordinance does not require the occupant to 

be a renter for its provisions to apply. Thus, a “visitor” can be anyone who is 

visiting- a guest, a renter, a friend or a relative. This could result in overbroad 

applications that extend to visiting family members and a broad range of other 
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occupancies. If the intent is to cover short-term vacation rentals, the ordinance 

should be amended to add “rental” to the definition.  

3.         “Primarily”.   As the 2007 Memorandum pointed out, the visitor 

accommodations ordinance does not ban visitors or tourists from occupying a 

dwelling. Rather, there is a ban on providing lodging “primarily” to visitors and 

tourists. This “primarily” standard needs to be clarified or removed and replaced 

with a more objective standard.   

There is no definition of “primarily”. Assuming we can apply a common usage 

definition (e.g., “for the most part” or more than half the time), what period of 

time should judges and jurors use to calculate whether visitor and tourist lodging 

is the “primary” use of the dwelling? For example, if the home provides visitor 

and tourist lodging less than 6 months in a year, can we conclude that the 

“primarily” standard has not been met? Or, is it to be measured over a shorter 

period of time than one year? Should it be measured over a weekend? A month? 

Or, over the entire time period of ownership? This is left to the imagination and 

subjective application.   

In order for a zoning law to result in criminal conviction it must be written in language that is 

clear and devoid of vagueness. The visitor accommodations ordinance should be clarified so that 

it can be enforced in an objective manner and not on a subjective, ad-hoc basis. 

Enforcement of zoning codes begins with case referrals to the City Attorney’s office from the 

Code Enforcement Division of the Development Services Department. This Department operates 

under the Mayor. Attesting to its vagueness, the City Attorney’s office has not found a single 

case that has been referred to the office under the visitor accommodations ordinance. 

The fact that the City has never interpreted the visitor accommodations ordinance to bar short-

term vacation rentals would be a significant hurdle to overcome in any enforcement action. See 

Coca-Cola Co. v. State Board of Equalization (1945) 25 Cal.2nd 918, 921 (contemporaneous 

administrative construction of the ordinance by those charged with its enforcement and 

interpretation is entitled to great weight).  

C.  What does the City Attorney’s office recommend be done to address the issue of   

short-term vacation rentals? 

The Mayor and City Council should decide what policy they want to adopt regarding short-term 

vacation rentals and then clarify the existing law regarding “visitor accommodations”, 

“boarders” and other types of transient residential uses.   

Rather than have a broad, vague and unenforceable regulation, the Mayor and City Council 

should clearly identify what is and what is not allowed in terms that people of common 

intelligence do not need to guess at its meaning, or differ as to its application. A clear policy 

would ensure that enforcement is equal under the law and not on a subjective, ad-hoc basis.  
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As always, this office is available to assist. 

JAN I. GOLDSMITH, CITY ATTORNEY 

 

 

By: /s/ Jan. I. Goldsmith                                                                                                                                

       Jan I. Goldsmith 

       City Attorney 

 

JG:cs 

MS-2015-27 

cc: Scott Chadwick, Chief Operating Officer 

 Andrea Tevlin, Independent Budget Analyst 

  

  

 


