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SUMMARY

On June 27, 2017, you asked the Office of the City Attorney several questions related to the

leasing and selling of City of San Diego-owned real property identified as the Existing Stadium

Site and the Murphy Canyon Leased Property, as those tenns are defined in the San Diego River

Park and Soccer City Initiative. We address each of these questions, in tum, below.

I. WHAT IS THE AUTHORITY GRANTED TO THE CITY COUNCIL UNDER

COUNCIL POLICY 700-10, OR OTHER GOVERNING DOCUMENTS, TO

DECLARE SURPLUS PROPERTY AND INITIATE A SALE OR LEASE OF THE

PROPERTY?


Council Policy 700-10 does not grant any authority to the San Diego City Council (Council) to

make the determination that real property is surplus land, or to initiate sales or leases of real

property. The Council Policy anticipates that the Mayor will take these steps, which is._consistent


with the administrative and executive authority granted to the Mayor by S{ln Diego Charter

(Charter) sections 28, 260, and 265. See City Att'yMS 2017-17 (July21, 2017). For example,

Council Policy 700-10 states "The Mayor will review City-owned real estate not used for

municipal purposes and dete1111ine the appropriate use of the property." Further, neither the


Charter nor the San Diego Municipal Code (Municipal Code) address whether the Council has

the authority to detennine that a specific parcel of City-owned real property is surplus land, or to


initiate the sale or lease of real property.

The Council may take a more active role in the detennination of real property as surplus land if

the Municipal Code or relevant Council Policies are amended. However, the Council's actions

must be legislative and policy-based in nature, consistent with the responsibilities of the Mayor


and Council set forth in the Charter. 

1 

The Council would not, for instance, be able to detem1ine

1 

This Office has provided previous memoranda and repmis regarding the scope of the Council's legislative

authority, which generally includes developing a policy or plan and does not include any role in the administrative
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that certain real property is surplus land and initiate a lease or sale without the Mayor's

cooperation. The Mayor manages the administrative affairs of the City and must provide the


facts necessary to make a surplus land detern1ination. Additionally, the Mayor would send out

the notices required by the Surplus Land Act before any surplus property could be sold, and

would negotiate the tenns of any potential lease or sale. See Cal. Gov't Code § 54222, City Att'y

MS 2017-17 (July 21, 2017).

Nor can the Mayor's Office act independently. The Council must ultimately authorize any sale of

real property and most leases for more than three years, in accordance with the Municipal Code.

See San Diego Municipal Code§§ 22.0902, 22.0904, 22.0907, City Att'y MS 2017-17 (July 21,


2017). This Office is available to assist if the Council wishes to change the current process for

detennining a specific property to be surplus land.

II. IS THERE A REQUIREMENT OF A PUBLIC VOTE SHOULD A DISPOSITION


OF SURPLUS PROPERTY EXCEED 80 ACRES?

Yes. Charter section 221, which applies to the sale of surplus land, requires that any sale or

exchange of real property owned by the City of San Diego consisting of 80 or more contiguous

acres be authorized by an ordinance of the Council that is subsequently ratified by a public vote,


subject to limited exceptions. The relevant exception is discussed in Section 5 below.


III. DOES THE PROCESS OUTLINED IN COUNCIL POLICY 700-10 GUARANTEE

A REQUEST FOR PROPOSAL (RFP) FOR THE USE OF THE PROPERTIES


OUTLINED?

No. Council Policy 700-10 does not guarantee that an RFP process will be used to sell or lease


the Existing Stadium Site or the Murphy Canyon Leased Property. Council Policies 700-10 and

700-41 express a preference for using the RFP process, especially in the context ofleases.


However, both policies also have provisions for exclusively negotiating sales and leases of City-

owned real property. Council Policy 700-10 recognizes that there are circumstances under which


offering property on the open market for sale or lease is not necessary, or even likely to obtain

the highest value. The policies also recognize that the City may have a public purpose for selling

or leasing a property for a specific use that is not furthered by competitive bidding. In these

situations, Council Policy 700-10 authorizes an exclusively negotiated sale or lease.


IV.. DOES THE EXISTENCE OF AN ACTIVE LEASE PROHIBIT THE

DETERMINATION OF SURPLUS PROPERTY AND THE INITIATION OF A

SALE OR LEASE?

No. The existence of a lease alone does not prohibit the City from dete1mining that real property

is surplus land as defined in California Government Code section 54221(b), or from initiating the


sale or lease of City-owned real prope1iy. The City generally would consider all factors and legal

constraints relevant to the cmTent and potential future use of the property, including the existence

day-to-day operations of the City. See City Att'y MS 2017-16 (July 21, 2017); 2010 City Att'y Report 808 (2010-

30-REV (July 26, 201 O); 1986 Op. City Att'y 54 (86-7; Nov. 26, 1986).
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of a lease, before detennining that real prope1iy was surplus land, or initiating the sale or lease of

real property.


V. DOES CHARTER SECTION 221 APPLY TO A SALE OF PROPERTY IF THE

USE OF THE PROPERTY BY THE GOVERNMENTAL AGENCY DOES NOT

QUALIFY AS A "BONA FIDE GOVERNMENTAL PURPOSE"? WHAT USES

WOULD QUALIFY AS A "BONA FIDE GOVERNMENTAL PURPOSE"?


Charter section 221 has an exception to the requirement for a public vote for sales to

governmental agencies for a "bona fide governmental purpose" that are approved by an

ordinance of the Council. The phrase "bona fide governmental purpose" is not defined in the


Charter or in California law. To detennine the meaning of the phrase, the terms "bona fide" and

"governmental purpose" can be examined separately.


"Bona fide" means made in good faith, sincere, or genuine. Black's Law Dictionwy 210 (10th

ed. 2010). Historical City documents leading to adoption of Chaiier section 221 (Sale of Real

Property) also support the definition of "bona fide" as "genuine." City of San Diego Charter

Review Commission Final Report at 15 (March 1989).

In an unrelated area of California law, "govenunent purpose" has been defined to include

traditional govenunent uses, such as roads, school buildings, parks, police and fire stations,

libraries, or parking lots dedicated solely to public parking. Cal. Health & Safety Code


§ 34181(a)(l). While these examples would not control here, they are instructive.

Ultimately, a decision-maker must analyze the specific proposed use in detennining whether a


proposed sale is for a "bona fide governmental purpose." I f  the City were to propose such a sale

in the future, this Office is available to assist in analyzing whether it qualified as a "bona fide

governmental purpose" at that time.
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