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INTRODUCTION


On August 25, 2017, you submitted a memorandum to our Office asking whether the San Diego


City Council (City Council) can temporarily exclude the Parking Impact Overlay Zone area in


the College Area Community from the Companion Unit Ordinance, which was introduced at the

City Council hearing on July 24, 2017. This memorandum discusses State law and the type of

evidence required to support an exemption.

QUESTIONS PRESENTED


1. Can the City Council exempt the Parking Impact Overlay Zone area in the


College Area from the Companion Unit Ordinance until the Community Plan


Update is completed?

2. What type of evidence is required to exempt an area from the Companion Unit

Ordinance?

SHORT ANSWERS


1. Yes, the City Council can exempt the Parking Impact Overlay Zone within the


College Area. This cannot occur at the September 12, 2017, City Council hearing,


since noticing requirements would not be met. The Council could, however,

amend the Companion Unit Ordinance to create such an exemption at a later date.


2. In order to exempt an area from the Companion Unit Ordinance, there must be


substantial evidence in the record that the area does not have adequate services to
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provide for the units, that the units will have an impact on traffic flow and public


safety, or similar criteria.

ANALYSIS

I. SUBSTANTIVE CHANGES TO THE COMPANION UNIT ORDINANCE MUST

BE PROPERLY NOTICED AND WOULD REQUIRE REINTRODUCTION


On July 24, 2017, the City Council introduced the Companion Unit Ordinance to conform to

changes in State law. At the hearing, you asked whether the City Council could exempt certain

areas from the ordinance. We advised that State law does allow for such exemptions, but would

require certain evidence to be included in the record. The second reading of the Companion Unit


Ordinance is scheduled for the September 12, 2017, City Council meeting. Any substantive

changes made to the ordinance at that time must be properly noticed under the Brown Act, and


would likely require the ordinance to be reintroduced for a first reading.


Because the proposed exemption is not noticed for the September 12 hearing, it cannot be

considered that day. However, the City Council could amend the Companion Unit Ordinance at


some point in the future to exempt certain areas, provided there is substantial evidence in the


record in accordance with State law.

II. THE CITY MAY DESIGNATE AREAS WHERE ACCESSORY DWELLING

UNITS MAY BE PERMITTED


Under California Government Code Section 65852.2 (Section 65852.2), the City Council can


designate areas where companion units or accessory dwelling units,1 which are not contained

within the existing space of a single-family residence or accessory structure, can be permitted or

exempted. The accessory dwelling unit legislation adopted last year by the State of California,

Senate Bill 1069 (SB 1069) and Assembly Bill 2299 (AB 2299), amended Section 65852.2 to


reduce barriers, streamline approval, and expand capacity to accommodate the development of

accessory dwelling units. While the changes set limitations on what a local agency can require

for the development of accessory dwelling units, local agencies can designate areas where

accessory dwelling units, which are not contained within the existing space of a single-family

residence or accessory structure,  may be permitted. Cal. Gov’t Code § 65852.2(a)(1)(A); see also
Cal. Gov’t Code § 65852.2(e). “The designation of areas may be based on criteria, that may


include, but are not limited to, the adequacy of water and sewer services and the impact of


accessory dwelling units on traffic flow and public safety.”Cal. Gov’t Code § 65852.2(a)(1)(A).


While there is no case law interpreting the criteria to designate or exclude any areas, the plain


meaning of the statute is instructive.2 In determining the legislative intent of the language, courts


1 Although the San Diego Municipal Code refers to the units as “companion units,” this memorandum will use the

state law terminology of “accessory dwelling units” going forward.
2 The previous version of Section 65852.2 set up a three-option approach under which a local government could

choose to ban all residential accessory dwelling units, previously referred to as second units, on condition of making

certain findings that such units would have specific adverse impacts on public health, safety and welfare; adopt its
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generally give the words of statutes their plain meaning and avoid rendering words surplusage.


McPherson v. City of Manhattan Beach, 78 Cal. App. 4th 1252, 1260 (2000); see also In re Rudy
L., 29 Cal. App. 4th 1007, 1010 (1994). If the words of a statute are clear and unambiguous, a


court’s inquiry would end and the plain meaning of the statute would govern. McPherson, 78

Cal. App. 4th at 1260 (“…‘rules of statutory construction are applied only where there is


ambiguity or conflict in the provisions of the charter or statute, or a literal interpretation would


lead to absurd consequences’…” (citation omitted)).


Here, Section 65852.2(a)(1)(A) provides non-exclusive categories upon which a local agency


may designate areas where accessory dwelling units may be permitted. The “implication of this


provision is that a local agency may forbid the creation of [accessory dwelling] units in other

areas.” Desmond v. County of Contra Costa, 21 Cal. App. 4th 330, 341 (1993). The first listed

category is an area’s capacity or ability to handle the addition of accessory dwelling units and

references water and sewer adequacy. The other listed category mentions impacts of the


accessory dwelling units on an area’s traffic flow and public safety. The criteria provided is not


an exhaustive list; however, if another criteria is used, it should be similar in nature to those

provided in Section 65852.2(a)(1)(A).

III. THE EXCLUSION OF AREAS USING THE CRITERIA LISTED OR SIMILAR

CRITERIA SHOULD BE BASED UPON SUBSTANTIAL EVIDENCE


Substantial evidence that an area does not have adequate services to provide for accessory

dwelling units or the impact of the accessory dwelling units on traffic flow and public safety in


an area must be in the record to support excluding an area from the City’s Companion Unit

Ordinance. The word “…‘substantial’ . . . clearly implies that such evidence must be of


ponderable legal significance. Obviously the word cannot be deemed synonymous with ‘any’

evidence. It must be reasonable in nature, credible, and of solid value . . . .” Phelps v. State
Water Res. Control Bd., 157 Cal. App. 4th 89, 99 (2007) (quoting DiMartino v. City of Orinda,

80 Cal. App. 4th 329, 336 (2000)). There needs to be enough relevant information and

reasonable inferences from this information to support a conclusion, even if other conclusions


can be made. San Franciscans Upholding the Downtown Plan v. City & County of
San Francisco, 102 Cal. App. 4th 656, 675 (2002) (quoting Cal. Code Regs., title 14,


§ 15384(a)).

own ordinance and establishing criteria for approving them; or do neither and follow a state-prescribed procedure

for approving or disapproving applications for creation of second units. Under the new legislation, the three-option

approach was removed and replaced with a requirement that an ordinance governing the creation of an accessory

dwelling unit “shall provide an approval process that includes only ministerial provisions for the approval of

accessory dwelling units and shall not include any discretionary processes, provisions, or requirements for those

units, except as otherwise provided in [Section 65852.2].” Cal. Gov’t Code § 65852.2(a)(4). If an existing ordinance
“fails to meet the requirements of [Section 65852.2], that ordinance shall be null and void upon the effective date of

the act adding this paragraph and that agency shall thereafter apply the standards established in [Section 65852.2]

for the approval of accessory dwelling units, unless and until the agency adopts an ordinance that complies with

[Section 65852.2].” Id.
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Substantial evidence can “include facts, reasonable assumptions predicated upon facts, and


expert opinion supported by facts, but not argument, speculation, unsubstantiated opinion, or


clearly erroneous evidence.” Id. Courts reject findings that are perfunctory, without discussion or


deliberation, and that fail to show a decision maker’s “analytical route from evidence to finding.”

Honey Springs Homeowners Ass’n v. Board of Supervisors, 157 Cal. App. 3d 1122, 1151 (1984).


Accordingly, the statements in your August 25 memo concluding that there will be negative

impacts to the College Area Community would need to be supported by facts that meet the


substantial evidence standard. Speculation is not sufficient to meet this standard. Thus, your

statements that the proposed regulations “could spur investor-owned companion unit


construction, in addition to the already overdeveloped single-family residential homes,


maximizing the number of tenants in one household” and that such an occurrence will

“negatively impact the community character through unintended and unplanned higher density


development,” requires evidence to that effect. Similarly, the assertion that “companion units


will negatively impact traffic, the available parking, police and fire safety” and that the Parking

Impact Overlay Zone substantiates the need for extra traffic control, requires supporting data.


These statements should be supported by studies, analysis, expert opinions, or other forms of


substantial evidence.

In addition, to supporting evidence, there must be a link between the finding and the impact. For

example, the memo discusses current conditions of the College Area Community and the Parking

Overlay Zone, but provides no facts about the number of additional companion units anticipated


and how they would impact the public services, traffic and public safety in the area.


CONCLUSION


While the proposed exemption to the Companion Unit Ordinance is not noticed for the hearing

on September 12, the City Council could consider such an exemption in the future. For the City


Council to exempt the Parking Impact Overlay Zone area in the College Area Community from


the Companion Unit Ordinance, substantial evidence must be in the record that the area does not


have adequate services to provide for the addition of accessory dwelling units, that accessory


dwelling units will have an impact on traffic flow and public safety in the area, or other similar


criteria. A court will uphold the City Council’s decision if it is supported by substantial evidence

in the record. Our Office is available to address any questions regarding the substantial evidence


standard going forward.

MARA W. ELLIOTT, CITY ATTORNEY


By /s/ Corrine L. Neuffer

Corrine L. Neuffer

Deputy City Attorney
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