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Councilmember Abstention from Voting on Matters

Our Office has been asked whether a Councilmember may abstain from: 1) voting on minutes for

meetings the Councilmember did not attend; and 2) voting in open session on matters (e.g. a

litigation settlement) when the Councilmember did not attend the earlier closed session on the

same item. These are not permissible grounds for abstention. Councilmembers have a duty to


review materials from missed meetings to be prepared to vote. There are only two legal grounds

for Councilmembers to abstain from voting: 1) when they have a personal conflict; and 2) when

they cannot make an unbiased decision on a quasi-judicial matter.


The San Diego Charter (Charter) provides that Councilmembers have not only the right, but also

the duty to vote. See Charter§§ 270(b) and 15. It only permits an abstention or recusal

1 

in very


limited circumstances. Charter section 15 provides that "[n]o member shall be excused from

voting except on matters involving the consideration of how his own official conduct or in which


his own personal interests are involved." This means that, under the Charter, Councilmembers

have a duty to vote on all items unless the Councilmember is personally conflicted.


The Charter section 15 obligation for Councilmembers to vote on all matters, except those on

which they are personally conflicted, accords with the Councilmembers' public duties and the

Charter's requirement that Councilmembers attend all meetings o f the Council. Charter §12(e). It
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For purposes of this memorandum, we make no legal distinction between the te1ms "abstention" and "recusal." In

practice, the latter is more conunonly used when a Councilmember declines to vote due to a conflict.
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is also consistent with state fmancial conflict of interest laws, which require a public official to


recuse on matters in which the official has a financial interest.

2

The only other circumstance in which this Office has recommended that a Councilmember not

participate in voting is in quasi-judicial matters in which the Councihnember cannot be a fair and

unbiased decision-maker, thus raising due-process concerns. Quasi-judicial proceedings are

those involving the application of law to facts where the San Diego City Council essentially sits


as judge in a matter, such as land use hearings. 

3 

A quasi-judicial decision-maker has a duty to


review the record, and recuse if he or she cannot be fair and impartial. Noble v. City o f Palo Alto,

89 Cal. App. 47, 51 (1928) (citation omitted); Jarratt v. Scrivener, 225 F. Supp. 827, 833 (1964).

If faced with an upcoming matter for which the Councilmember was not part of the prior


meeting, the Councilmember must educate herself or himselfon the item by reviewing the

minutes and supporting agenda materials in advance of the vote. SDMC § 22.0101, Rule 3.3.

This Rule ensures Councilmembers are properly informed before voting on an item. 

4 

Rule 3 .3

must be interpreted consistent with the Charter, meaning that a Councilmember cannot avoid

triggering the duty to vote by failing to review relevant materials prior to the hearing on a matter.

In a quasi-judicial proceeding, it would be improper and violate our Charter for a

Councilmember to intentionally not familiarize himself or herselfwith the record to avoid voting

on the matter.

In sum, a Councilmember's lack of familiarity with a matter, by itself, is not legally sufficient


grounds for abstention under the Charter. We are happy to provide additional legal guidance to

Councilmembers regarding the appropriateness of abstentions on a case-by-case basis.
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See also RONR(Robert's Rules) (llthed . 2011)p. 355, XI. 8-11 (members ofa body are not required to have

attended a meeting to later vote to correct or approve the minutes of that meeting). The City Council relies on

Robert's Rules to guide its meetings. San Diego Municipal Code (SDMC) § 22.0101, Rule 2.8(a).
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See 1990 Op. City Att'y 10 (90-2; June 15, 1990), for a detailed discussion of quasi-judicial proceedings and the


constitutional due process p1inciples involved.
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For open meetings, these materials are available on the City's website. For closed session materials, the

Councihnember may make an appointment with this Office to review the materials.


