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INTRODUCTION


At the City Council meeting of March 4, 2019, an ordinance was introduced that would adopt


parking regulations applicable to new construction of multiple dwelling residential development


in a newly-defined subset of transit priority areas (TPA Ordinance). Among the regulations is the


elimination of minimum parking requirements, which gives developers the option to build

housing without providing for any parking on-site.

QUESTION PRESENTED


Does the TPA Ordinance’s elimination of minimum parking requirements violate either federal

or state accessibility regulations?

SHORT ANSWER


No. The TPA Ordinance’s elimination of minimum parking requirements does not violate federal


or state accessibility regulations because accessible parking is not required where no parking is

provided.

ANALYSIS

I. FEDERAL LAW


The two federal laws relevant to accessibility with regard to parking at private residential


development are the Fair Housing Act, codified at 42 U.S.C. §§ 3601-3619, and


the Americans with Disabilities Act of 1990, as amended by the ADA Amendment Act of 2008,

42 U.S.C. §§ 12101-12213 (collectively, the ADA).


A. Fair Housing Act


The Fair Housing Act prohibits discrimination in housing on the basis of disability, among other


factors. The Act defines discrimination to include the “failure to design and construct [covered]


dwellings in such a manner that the public use and common use portions of such dwellings are
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readily accessible to and usable by handicapped persons.”1 42 U.S.C. § 3604(f)(3)(C)(i). Page

2.23 of the Fair Housing Act Design Manual requires that “a minimum of two percent of the

parking spaces serving covered dwelling units be made accessible and be located on an


accessible route.” The accessibility requirement is a percentage of the parking that is provided

and thus would not apply when there is no parking provided at all.


B. Americans with Disabilities Act


The ADA applies to private housing in those cases where portions of the housing qualify as

public accommodations. See 28 C.F.R. §§ 36.104, 36.207. In general, public accommodations


are privately-operated facilities that are open to business to the public. An example would be an


apartment complex’s leasing office.The ADA’s accessibility standards for the design and

construction of facilities are set forth in the 2010 ADA Standards for Accessible Design (ADA


Standards). Section 208.1 of the ADA Standards addresses the minimum number of required


accessible parking spaces: “Where parking spaces are provided, parking spaces shall be

provided in accordance with 208.” (Emphasis added.) Table 208.2 shows the minimum number


of required accessible parking spaces correlating to the total number of parking spaces that are

provided in a parking facility. The Table shows the minimum requirement of one accessible


space for parking facilities that have from 1 to 25 parking spaces.


ADA Standards section 208.2.3, which specifically addresses parking spaces at residential

facilities, requires: “Where at least one parking space is provided for each residential dwelling

unit, at least one parking space complying with 502 shall be provided for each residential


dwelling unit required to provide mobility features complying with 809.2 through 809.4.”


(Emphasis added.) Section 208.2.3.3 continues: “Where parking spaces are provided for persons

other than residents, parking shall be provided in accordance with Table 208.2.” (Emphasis


added).

The ADA regulations expressly state that where parking is provided, accessible parking must be


provided. The provisions do not require accessible parking to be provided when there is no


provision of any parking.

II. STATE LAW

 California’s accessibility regulations regarding new construction are similar, and in some cases,


identical to the federal requirements. The California Building Code, Title 24, part 2 of the

California Code of Regulations (Title 24), sets forth the accessibility requirements for new


housing construction. Chapter 11A of Title 24 applies to private housing, such as multiple


dwelling residential development. Section 1109A.1 provides: “Each parking facility provided for


covered multifamily dwellings and facilities (e.g., swimming pools, club houses, recreation areas


and laundry rooms) that serve covered multifamily dwellings shall provide accessible parking as


required by this section.” The provision of accessible parking presumes and is conditioned on the


provision of some parking.

1 The Fair Housing Act’s regulations define “covered multifamily dwellings” as “buildings consisting of 4 or more

dwelling units if such buildings have one or more elevators; and ground floor dwelling units in other buildings

consisting of 4 or more dwelling units.” 24 C.F.R. § 100.201.
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Chapter 11B of Title 24 applies to those portions of private housing that qualify as public


accommodation (such as the leasing office of an apartment complex). Chapter 11B’s


requirements are identical to those in ADA Standards section 208 (which is reflected in the use


of parallel section references). For example, Section 11B-208.1 of Title 24 and Section 208.1 of


the ADA Standards both state: “Where parking spaces are provided, parking spaces shall be


provided in accordance with Section [11B-208 or 208.]” State accessibility requirements for new


housing construction track, if not match, those under the ADA. As under federal law, accessible


parking is not required where no parking is provided.


CONCLUSION


By eliminating minimum parking requirements for new multiple dwelling residential

development in certain transit priority areas, the TPA Ordinance gives developers the ability to

build housing that does not include any parking on-site. The federal Fair Housing Act, the ADA,


and California’s Title 24 regulations do not require accessible parking to be incorporated in the


design and construction of new private housing when the entire housing development is devoid

of parking. Accordingly, the TPA Ordinance’s elimination of minimum parking requirements

does not violate federal or state accessibility regulations.2

MARA W. ELLIOTT, CITY ATTORNEY


By /s/ Jeremy A. Jung
Jeremy A. Jung

Deputy City Attorney

JAJ:als
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2 As introduced, the TPA Ordinance does not prohibit the provision of parking; developers retain the option to
provide accessible parking spaces. In the future, if the Council wishes to amend the TPA Ordinance to require

developers to provide a minimum amount of accessible parking, this Office can provide further analysis of the legal

implications.


