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INTRODUCTION

During the June 14, 2021 City Council meeting, Councilmember Moreno asked about the
legislative origins of San Diego Municipal Code section 22.3105 (Municipal Code

section 22.3105) which allows the use of City forces on a public works project that exceeds
$100,000 only if the City Council approves. The question arose during Item 601 - Fiscal Year

2021 Capital Improvements Program (CIP) Year-End Budget Monitoring Report and CIP
Budget Revisions. As a part of that action, the Engineering & Capital Projects Department

(E&CP) sought approval to use City forces on thirty-nine public works projects, each valued
over $100,000. Councilmember Moreno requested background information about Municipal

Code section 22.3105, which is provided below.

QUESTION PRESENTED

What are the legislative origins of Municipal Code section 22.3105?

SHORT ANSWER

Since 1931, the San Diego Charter section 94 has required City contracts to be awarded to “the
lowest responsible and reliable bidder . . .” but the Charter also allowed the City Council to

approve work done by City forces when it could be done more economically and faster. This
exception was codified in Municipal Code section 22.3105 in 1978. Today, use of City forces

can be authorized by the City Manager without City Council approval up to $100,000. Anything

above this amount requires City Council approval.
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ANALYSIS

I. SAN DIEGO CHARTER SECTION 94 REQUIRES CONTRACTS TO BE
COMPETITIVELY BID.

The history of Municipal Code section 22.3105 begins with Charter section 94 and the general
rule that all contracts must be competitively bid. In 1931, the San Diego Charter provided:

Section 94. CONTRACTS. In the construction, reconstruction, or repair of
public buildings, streets, utilities and other public works, and in furnishing

any supplies, materials, equipment or contractual services for the same, or
for other use by the City, when the expenditure therefor shall exceed the

sum of one thousand dollars, the same shall be done by written contract,
except as otherwise provided in this Charter, and the Council on the

recommendation of the Manager or the head of the Department in charge,
if not under the Manager’s jurisdiction, shall let the same to the lowest

responsible and reliable bidder. (emphasis added.)

Since 1931, the use of City forces, as an exception to competitive bidding, has also always been
considered. Following the language above, Charter section 94 further provided:

[T]he Council upon the recommendation of the Manager and by a vote of
five of its members may order the performance of any such construction
and reconstruction or repair work by the appropriate City forces when the

estimates submitted as part of the Manager’s recommendations
indicate that the work can be done by the City force more economically

than if let by contract. (emphasis added.)

Charter section 94 amendments in 1945, 1947, 1953, 1964, 1975, and 1976 largely followed the

language from 1931 without relevant change. Unfortunately, there are no historical documents
discussing the original 1931 language or its purpose; although the express language of Charter

section 94 indicated cost was the consideration when determining whether to use City forces.
Additionally, later documentation indicates that certain sized projects could be done faster and

more economically by City forces, rather than requiring a competitive, public process.

II. IN 1978, THE CITY CODIFIED THE ABILITY TO USE CITY FORCES IN THE
SAN DIEGO MUNICIPAL CODE.

Prior to 1978, public works projects could use City forces only if approved by the City Council.

It was the 1977 amendment to Charter section 94, which, for the first time, discussed adding an
ordinance to the San Diego Municipal Code allowing use of City forces without City Council

approval.
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An implementing ordinance was passed in 1978 and codified as Municipal Code
section 22.0210.2. The original ordinance allowed for use of City forces, without City Council

approval, up to a cost of $5,000. Additional amendments in 1989 and 1998 renumbered the
section and raised the monetary value first to $15,000 in 1989, and then to $100,000 in 1998. A

2012 amendment made non-substantive language changes but did not alter the $100,000
monetary authorization. The current language governing use of City forces is contained in

Municipal Code section 22.3105 and states:

22.3105. Use of City Forces

(a) City forces shall not be used on a public works project if the cost

of using City forces exceeds $100,000 unless the City Council has
approved use of City forces on the project. When City Council

approval is required, the City Manager shall indicate justification
for the use of City forces and shall indicate whether the work can

be done by City forces more economically than if let by contract.

(b) The City Manager may exercise his or her discretion of the use of
City forces on a public works project when the cost of using City

forces does not exceed $100,000.

With the dearth of historical documents, it is difficult to pinpoint the exact motives of City
officials at the time, but the documents available indicate that the City wanted an exception to

the competitive bid process when that would make sense economically and to ensure important,
smaller projects were not delayed. The best reference located was contained within the

November 13, 1989 City Council Docket and stated:

CITY MANAGER SUPPORTING INFORMATION: Section 94 of the
City Charter states, “. . . The Council may, however, establish by ordinance

an amount below which the Manager may order the performance of any
construction, reconstruction or repair work by appropriate City forces without

approval by Council. When such Council approval is required, the Manager’s
recommendation shall indicate justification for the use of City forces and

shall indicate whether the work can be done by City forces more
economically then if let by contract . . .”

Section 22.0210.2 of the Municipal Code set the Manager’s limit for City

forces authorization at $5,000. This limitation has been in effect for over
eleven years. In consideration of inflation and the need for immediate

responses for smaller construction or repair projects, it is recommended that
this level be raised to $15,000. This proposal to raise the upper limit of City

force work was discussed with the construction industry. Their members
indicated no opposition to this proposal, given assurances that this process

would not be abused in that work amounting to more than $15,000 would not
be constructed in a piecemeal manner thereby circumventing this dollar

limitation. Additionally, such work would not represent construction at
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competitively bid prices. In response it should be pointed out that in many
situations it is in the City’s interest that there be no delay, such as is required

for plan preparation, specifications and bidding, and the Manager should be
permitted this additional latitude when warranted for more effective

performance.

With little historical documentation, we can look to the linguistic evolution of Charter section 94

and Municipal Code section 22.3105 to extrapolate that the City wanted to allow flexibility in
public works construction when the use of City workers would be more economical and could

turn around smaller projects faster with City workers. And, the additional monetary authority
granted over the course of the amendments indicates an increase commensurate with

construction and labor costs.

CONCLUSION

The language in Charter section 94 and Municipal Code section 22.3105 set forth the City’s
regulations for use of City forces on public works projects. These regulations offer an exception

to the competitive bid requirement when use of City forces falls under a certain dollar amount
and City staff can demonstrate use of City forces is more economical. If changes to Municipal

Code section 22.3105 are considered, our Office recommends working with the Mayor’s Office
and the IBA to evaluate potential fiscal and operational impacts.1 For example, any such changes

could impact the construction industry as well as internal staff resources. All changes must
comply with the Charter and other applicable laws.

MARA W. ELLIOTT, CITY ATTORNEY

By /s/ Christine M. Leone

Christine M. Leone

Chief Deputy City Attorney

CML:soc
MS-2021-17

Doc. No.: 2743704
cc:  Honorable Mayor and City Councilmembers

Andrea Tevlin, Independent Budget Analyst
Jeff Sturak, Deputy Chief Operating Officer

James Nagelvoort, Public Works Director

1 As the monetary allowance of Municipal Code section 22.3105 has not been amended for almost 20 years, the City
may want to review the current monetary authority to consider whether it is still in line with industry costs and
operations.


