The City Attorney
City of San Diego

MEMORANDUM
236-6220
DATE: May 27, 1986

TO: Ed Struiksma, Deputy Mayor
FROM: City Attorney
SUBJECT: Conflict of Interest Concerning an Officer of
the Friends of the Library Serving as a Library
Commissioner
In response to your request of April 28, 1986 pertaining to the
appointment of Betty Sherman to the Board of Library
Commissioners, we do not perceive a conflict of interest to exist
with her duties as an officer of the Friends of the Library. We
have reviewed our earlier memorandum dated October 6, 1981 on an
issue related to fund raising by the Library Commission, and
conclude that that memorandum does not compel a different
conclusion.
Our memorandum of October 6, 1981 concluded that members of the
Board of Library Commissioners should be discouraged from
soliciting donations in their official capacity on City
letterhead stationery. That opinion was based on the premise
that a book vendor who does business with the City might feel
compelled to contribute to a fund raising effort if he received
such a request on City letterhead stationery. Reference in that
memorandum to the San Diego City Code of Ethics contained in
Administrative Regulation No. 95.60 alluded to the appearance of
impropriety thereby created. That memorandum did not, however,
provide that fund raising was a prohibited function of the
Library Commission.
Your question is narrower since it deals with whether or not
Ms. Sherman's dual status as both a Friend of the Library and as
a Library Commissioner creates a conflict of interest because of
some possible appearance of impropriety. Both functions are
advisory. Fund raising is not a designated function of the
Library Commission. The Library Commission does not supervise or
exercise any appreciable degree of control over the Friends of
the Library, other than through policies adopted by the City
Council. Any gifts or funds that are solicited by the Friends of

the Library are subject to City Council approval separate from
and independent of any recommendation by either the Library



Commission or the Friends of the Library. Hence, it cannot be
said that any appearance of impropriety is necessarily created by
Ms. Sherman's dual membership.
Next, we examine whether a Library Commissioner should be
prohibited or discouraged from fund raising for the Library. Our
earlier memorandum dated October 3, 1979 did not prohibit either
that role or function to the Commission or its members.
Relating these two memorandums to the spirit of Administrative
Regulation No. 95.60, we conclude that unless fund raising
activity by Ms. Sherman is carried out in such a manner to
implicate the City or City staff, then no disqualifying status or
conflict of interest is perceived. You could, of course, request
Ms. Sherman to relinquish her role as a Library Commissioner or
as a Friend of the Library, but to do so under these
circumstances does not appear necessary.

JOHN W. WITT, City Attorney
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