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SUBJECT:  Powers of the Mira Mesa Landscape Maintenance


          District


In your memorandum of August 26, 1986 you asked what the Mira


Mesa Landscape Maintenance District can do under state and local


law.  California Streets and Highways Code Sec. 22500 et seq.,


sets forth the activities allowed under a lighting and landscape


district.

These include:


         (a)  The installation or planting of


         landscaping.


         (b)  The installation or construction of


         statuary, fountains, and other ornamental


         structures and facilities.


         (c)  The installation or construction of


         public lighting facilities.


         (d)  The installation or construction of any


         facilities which are appurtenant to any of the


         foregoing or which are necessary or convenient


         for the maintenance or servicing thereof,


         including, grading, clearing, removal of


         debris, the installation or construction of


         curbs, gutters, walls, sidewalks, or paving,


         or water, irrigation, drainage, or electrical


         facilities.


         (e)  The installation of park or recreational


         improvements, including, but not limited to,


         all of the following:


              (1)  Land preparation, such as grading,


              leveling, cutting and filling, sod,


              landscaping, irrigation systems,


              sidewalks, and drainage.


              (2)  Lights, playground equipment, play


              courts, and public restrooms.


         (f)  The maintenance or servicing, or both, of


         any of the foregoing.




         California Streets and Highways Code Sec.


         22525.

While this list is broad, it has limiting factors based upon the


nature of the activity and its location.  To be included in an


assessment, the activity must be something that is a special


benefit to the property to be assessed.  This means generally


that it should be something that benefits them by increasing


their property value.  It also must not be something that is a


general benefit to the community.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      John K. Riess


                                      Deputy City Attorney
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