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SUBJECT:  The Requirement for a Caretaker at Condominium


          Complexes


By memorandum to this office dated August 25, 1986, you asked two


questions relative to the "Caretaker" provisions contained in


Title 25 of the California Administrative Code, as adopted by The


City of San Diego, San Diego Municipal Code Section 98.0103.


Your memorandum, which I have attached hereto, clearly states the


questions you have posed to this office, therefore, I will not


restate them herein.  The regulation which you have labeled


Reference (a) in your memorandum is entitled "Caretaker." in the


California Administrative Code and provides as follows:


    A manager, janitor, housekeeper, or other responsible


    person shall reside upon the premises and shall have


    charge of every apartment house in which there are 16 or


    more apartments, and of every hotel in which there are


    12 or more guest rooms, in the event that the owner of


    any such apartment house or hotel does not reside upon


    said premises.  Only one caretaker would be required for


    all structures under one ownership and on one contiguous


    parcel of land.  If the owner does not reside upon the


    premises of any apartment house in which there are more


    than four but less than 16 apartments, a notice stating


    his name and address, or the name and address of his


    agent in charge of the apartment house, shall be posted


    in a conspicuous place on the premises.


The term "APARTMENT HOUSE" is defined in A Sec. 402. of the 1982


Edition of the Uniform Building Code, as adopted by The City of


San Diego, as follows:


    APARTMENT HOUSE is any building or portion thereof which


    contains three or more dwelling units.


"DWELLING UNIT," as that term appears in the definition of


"APARTMENT HOUSE," is defined in D Sec. 405. of the 1982 Edition


of the Uniform Building Code as follows:


    DWELLING UNIT is any building or portion thereof which


    contains living facilities, including provisions for




    sleeping, eating, cooking and sanitation, as required by


    this code, for not more than one family.


As you indicated in your memorandum, Reference (b) is in the 1985


Edition of the Uniform Building Code and it contains a revised


definition of "APARTMENT HOUSE," which reads as follows:


    APARTMENT HOUSE is any building or portion thereof which


    contains three or more dwelling units and, for the


    purpose of this code, includes residential condominiums.


The definition of "DWELLING UNIT" in the 1985 Edition of the


Uniform Building Code is unchanged from the 1982 Edition of the


Uniform Building Code definition.


The terms condominium, residential condominium, or condominium


form of ownership are not defined in the 1982 or 1985 Editions of


the Uniform Building Code or Housing regulations codified in


Chapter IX, Article 8, Divisions 1 and 2, of the San Diego


Municipal Code.


With the foregoing provisions in mind, we must conclude that the


requirement of having a resident caretaker is not altered by the


definitional change in the term "APARTMENT HOUSE" as provided in


the 1985 Edition of the Uniform Building Code.  We so conclude


because a condominium form of ownership does not alter the


ultimate conclusion that the building (i.e., physical structure)


is an apartment house.  If the building is an apartment house,


then, "A manager, janitor, housekeeper, or other responsible


person shall reside upon the premises and shall have charge of


every apartment house in which there are 16 or more apartments,


. . .."

However, the Caretaker requirement also provides that a caretaker


is required to reside on the premises only, ". . . in the event


that the owner of any such apartment house or hotel does not


reside upon said premises."


If a condominium form of ownership exists for a building which is


classified as an apartment house and any one of the condominium


owners resides on the premises, a reasonable argument could be


made that a caretaker is not required to be provided per the


California Administrative Code Caretaker regulation.


In my view, the Caretaker provision in the California


Administrative Code was not adopted with a view towards


regulating an apartment house which is held in a condominium form


of ownership.  Therefore, I would suggest that careful thought be


given to this subject by the Housing Inspection Division, and an


amendment to the San Diego Municipal Code be drafted which would


clearly state the requirements for caretakers in an apartment


house which is held in a condominium form of ownership.




I will be available to assist you or your staff when you consider


any such amendment.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Thomas F. Steinke


                                      Deputy City Attorney
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