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DATE:     February 11, 1987


TO:       Dave Nielsen, City Manager's Office


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Otay Mesa Policy Committee


By memorandum to this office dated January 8, 1987, you asked for


a legal determination as to whether the Otay Mesa Policy


Committee falls under the purview of the Brown Act.  As


background information you provided this office with City


Manager's Report No. 84-406 which described in some detail the


creation of a task force for the coordination of planning and


development of Otay Mesa.  The City Manager's Report also


recommended the establishment of three committees, one of which


was the Otay Mesa Policy Committee.  The Otay Mesa Policy


Committee, as described in the City Manager's Report, is composed


of legislative representatives from The City of San Diego and the


City of Chula Vista and the Board of Supervisors of the County of


San Diego.  Resolution No. R-261743 adopted by the City Council


on October 15, 1984, a copy of which is attached hereto with the


City Manager's Report, authorized the implementation of the


recommendations of the City Manager's Report and established the


Otay Mesa Task Force as described in City Manager's Report No.


84-406.

Furthermore, City Council Resolution No. R-261332 designated then


Mayor Hedgecock, then Councilman Martinez, and the City Council's


Local Agency Formation Commission's (LAFCO) representative as The


City of San Diego's legislative representatives to sit on the


Otay Mesa Policy Committee.


In discussing with staff how the Otay Mesa Task Force functions,


I have been told that the Otay Mesa Policy Committee acts as the


decision-making body for the Otay Mesa Task Force.  The  Property


Owner Advisory Committee and the Staff Committee act as advisory


committees to the Otay Mesa Policy Committee.  The Otay Mesa


Policy Committee meets, deliberates and makes decisions on


matters after taking into account the recommendations of the


Property Owner Advisory Committee and/or the Staff Committee.


However, neither the Property Owner Advisory Committee nor the


Staff Committee deliberates or makes independent decisions as


does the Otay Mesa Task Force.  The Otay Mesa Policy Committee is


therefore acting as the Otay Mesa Task Force.




With the foregoing thoughts, we can make the following


observations respecting the applicability of the Brown Act to the


Otay Mesa Policy Committee.  It would appear that the Otay Mesa


Policy Committee/Task Force is a Charter Section 43.b. type


committee.  Charter Section 43.b. authorizes the creation and


establishment of committees "only for the purpose of advising on


questions with clearly defined objectives which shall be


temporary in nature and shall be dissolved on the completion of


the objective for which they were created."  Resolution No.


R-261743, adopted by the City Council set forth the Otay Mesa


Task Force goals by adopting the City Manager's Report No.


84-406.  Some of the goals enumerated in the City Manager's


Report are to:


1.  Review a public facilities financing plan;


2.  Review alternatives to zoning in the Otay Mesa area;


3.  Review alternative land use plans to transportation elements


    for the potential development of the entire Otay Mesa; and


4.  Review potential impacts on surrounding jurisdictions and


    alternative methods of financing mitigating public


    improvements.


The Brown Act which is found at Government Code Sections 54950 et


seq., requires that all meetings of legislative bodies of local


agencies be open to the public and that all persons shall be


permitted to attend any meetings thereof.  The definition of


legislative body includes advisory committees created by


resolution such as the Otay Mesa Policy Committee of the Otay


Mesa Task Force.  Therefore, the answer to your question


respecting the Otay Mesa Policy Committee is that in our opinion


the Brown Act is indeed applicable to the Otay Mesa Policy


Committee meetings and its meetings fall under the purview of the


Brown Act.

In addition, we would point out to you that Council Policy No.


000-16 mandates that all City appointed boards, commissions, or


corporations and committees thereof closely adhere to the


requirements of the Brown Act.  Therefore, the City Council, by


adopting this policy, has made a statement that notwithstanding


the fact that the Brown Act may be technically inapplicable to


particular City created board's meetings, the board's meetings


should still comply with the Brown Act.


Should you have any further questions respecting this matter


please do not hesitate to call me.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By




                                      Thomas F. Steinke


                                      Deputy City Attorney
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