
                        The City Attorney


                        City of San Diego


                           MEMORANDUM


                            236-6220


DATE:     July 16, 1987


TO:       Jack Doherty, Sergeant Medical Assistants


          Unit

FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Confidentiality of Medical Records Act


In your memorandum dated March 26, 1987 you asked a number of


questions regarding the application of the Confidentiality of


Medical Records Act (hereinafter the Act), California Civil Code


section 56 et seq., and whether the Police Department forms


regarding occupational injuries, sick leave requests as well as


procedures and Instructions appropriately reflect the


requirements of the Act.  In this reply, we will restate your


questions and answer each seriatim.


    1.   Do the authorizations contained on the attached forms


         meet the requirements of the Act?  Is an authorization


         under the act required on the forms dealing with


         occupational injuries (RM-1531-A and CS-1425B) or the


         sick leave request (CS14-25C)?


You attached a Request for Leave of Absence, Form CS-14-25C, an


Employee-Employer Report of Occupational Injury or Illness, Form


RM-1531-A (State Form 5020), and a Request for Leave of Absence


for Occupational Injury or Illness, Form CS-14-25B, which I


attach hereto as Attachments A, B, and C respectively.


First, as to the Request for Leave of Absence form, Attachment A,


the Act does apply and an authorization for release of medical


information to the employer is required.  The following is a list


of requirements of the Act that are not met by the form as it is


now:

      The signature line for the requester should serve no other


      purpose than to execute the authorization.  Civil Code


      section 56.11(b).


      The specific uses of and limitations on the types of


      medical information to be disclosed should be stated.


      Civil Code section 56.11(d).  If the only information to be


      disclosed by the treating physician is in the Doctor's


      Statement to be filled out as part of the form, it should


      be referred to within the authorization statement.  If


      records or other information is to be released, that should


      also be specified.




      The authorization should state the names or functions of


      the persons or entities authorized to receive the medical


      information.  Civil Code section 56.11(f).  The current


      authorization implies but does not directly state that it


      would be released to "my employer."  Further, "my employer"


      may not be sufficiently specific.


      The authorization should state the specific uses of and


      limitations on the use of the medical information by the


      persons or entities authorized to receive the medical


      information.  Civil Code section 56.11(g).  A statement


      that the information is to be used to corroborate the


      employee's statement of reasons for taking a leave of


      absence, worker's compensation claims, or other personnel


      functions should suffice.  Leave a space where the employee


      can state objections, conditions and limitations on the use


      of the information or advise the employee that he/she has a


      right to do so.


      The authorization should state the specific date after


      which the provider of health care is no longer authorized


      to disclose the medical information.  Civil Code section


      56.11(h).

      The authorization should advise the person signing it of


      the right to receive a copy of the authorization.  Civil


      Code section 56.11(i).  Providing forms that have a


      pressure - sensitive duplicate to be kept by the requestor


      would fulfill this requirement.


The Employee-Employer Report of Occupational Injury or Illness


form, Attachment B, and the Request for Leave of Absence for


Occupational Injury or Illness Form, Attachment C, contain


authorizations for release of medical information and records


acquired, maintained or disclosed for purposes of investigation


of on-the-job accident or illness.  As such, they are not subject


to the limitations of the Act.  Civil Code sections 56.30(f),


56.30(h) and 56.30(k).


You further included two versions of an Authorization to Obtain


Information form, attached hereto as Attachments D and E.


Attachment D fails to fulfill all the requirements of the Act by


omitting the specific uses and limitations on the use of medical


information by the persons and entities authorized to receive


medical information which is required under Civil Code section


56.11(g).  The form marked as Attachment E meets all the


requirements of the Act.


Finally, you included a form entitled Consent to Release


Confidential Records, attached hereto as Attachment F.  The


following requirements under the Act are not met by this form:




      The name or functions of the persons or entities authorized


      to receive the medical information are not included.  Civil


      Code section 56.11(f).


      The specific uses and limitations on the use of medical


      information by the persons or entities authorized to


      receive medical information need to be included.  Civil


      Code section 56.11(g).


      An advisement to a person signing the authorization of the


      right to receive a copy of that authorization needs to be


      included.  Civil Code section 56.11(i).


2.  Do the procedures established in Department Instruction 1.48


(Division and Personnel Files) and Personnel Regulation and Index


Code J-4 qualify as "appropriate procedures" under Civil Code


section 56.20(a)?


Department Instruction 1.48, Divisional and Personnel Files,


needs no revision in order to meet the requirement under the Act.


Personnel Regulation J-4, Disclosure of Personal Information,


needs revision in order to comply with the requirements of the


Act.  Medical information in an employee's records which may be


accessed and disclosed upon request "to other city departments


with a legitimate business need for the information" is too vague


and general.  Sections II, C 1 and II, D 1 need revision to


"insure the confidentiality and protection from unauthorized use


and disclosure of medical information" as required under Civil


Code section 56.20(a).  We recommend amending to add a procedure


for screening requests and a warning against further


dissemination or disclosure.


3.  Is the existing procedure for psychological evaluations


pursuant to Department Instruction 1.5, sections V, B5 and V, B6


in conformance with the Act?  What "use" limitations does the


Department face upon receipt of the psychological reports?


The procedure does not provide that the psychological reports


themselves be disclosed to the Department.  It states instead


that, where a psychiatric evaluation is requested and performed,


"the officer shall not return to full field duties until


completion of the examination and a release has been given by the


psychiatrist."  According to the procedure in section V, B5, the


services of "the psychiatrist will be furnished at City expense


and arrangements for the service will be made with the Department


Personnel Division."  Pursuant to Civil Code section 56.10(c) 8b,


when services of the psychiatrist are conducted at the specific


prior request and expense of the Department, the psychiatrist may


disclose to the Department without first obtaining an


authorization "that part of the information which describes


functional limitations of the patient that may entitle the




patient to leave from work for medical reasons or limit the


patient's fitness to perform his or her present employment,


provided no statement of medical cause is included in the


information disclosed."  Therefore, the psychiatrist may report


to the Department his or her conclusion regarding the officer's


ability and fitness to return to full field duties after being


required to be examined by a City psychiatrist without full


authorization under the Act.


4.  Can the Department "use" a statement made to a doctor


treating an employee for an occupational injury in a disciplinary


or criminal proceeding if the statement evidences an intent to


defraud the City?  For instance, does the Act apply to such a


case?

Because the information has been acquired, maintained and


disclosed for purposes of investigation of an occupational


illness or injury for Worker's Compensation proceedings, they are


not covered by the Act.  Civil Code sections 56.30(f), 56.30(h)


and 56.30(k).


5.  Can a "Doctor's Statement" as contained on the Request for


Leave of Absence Forms CS-14-25C or CS-14-25B properly be


maintained in a payroll file as opposed to a file maintained in


the Personnel Division?


The authorization on the forms, Attachments A and C, state that


the person or entity to receive the medical information is "my


employer."  "My employer" is The City of San Diego and,


therefore, it is immaterial whether the information is maintained


in a personnel or payroll file.  In either case, the City is


authorized to have and to maintain the medical information in a


payroll file for the purpose of determining eligibility for paid


and unpaid leave of absence for medical reasons.  Civil Code


section 56.20(c)(3).


If the Request for Leave of Absence form is amended so that the


authorization is more explicit as to the person or entity


entitled to receive medical information, this issue should be


considered.  Any amendment should specifically include disclosure


to supervisors, the personnel division and payroll offices of the


City for personnel and payroll purposes.


6.  Should the Department adopt a statement of "Limitation of


Authorization to Use" medical information pursuant to Civil Code


section 56.23?


The Act requires that when the Department discloses medical


information pursuant to an authorization required by section


56.20, the Department shall communicate to the person or entity


to which it discloses the medical information any limitations in


the authorization regarding the use of the medical information.




Civil Code section 56.20.  It thus follows that the Department


should adopt a statement of limitation of authorization to use


"medical information" and such statement should accompany any


disclosure of medical information that the Department makes.


7.  May the Department "use" information in medical reports


obtained in connection with compensation or sick leave claims?


    (a)  to take disciplinary action against an employee (e.g.,


         termination for physical or mental incapacity pursuant


         to Civil Service Rule XI, section 3(c).); or


    (b)  to transfer or deny a transfer of the employee.


The Department may use or disclose medical information which it


possesses without full authorization if disclosure is compelled


by judicial or administrative process, if it is requested by


subpoena, Request for Production of Documents, or other order of


a court or administrative judge.  Civil Code sections 56.20(c)(1)


and 56.20(c)(2).  Under the latter section, the Department may


use that relevant part of the medical information which it


possess in a law suit, arbitration, grievance, claim or challenge


if (1) both the employee and the Department are parties to the


proceeding, and (2) the employee has placed in issue his or her


medical history, mental or physical condition, or treatment.  The


information may be released or disclosed in a retirement hearing,


grievance procedure, disciplinary action or any other type of


hearing which is focused upon the employee's conduct or claim


involving the medical condition of the employee.  The disclosure


then may be made in connection with that proceeding only.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Nina B. Deane


                                      Deputy City Attorney
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