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SUBJECT:     Fees Prescribed by the Health and Safety Code


        This correspondence has been prepared in response to your letter


        dated June 30, 1993, in which you requested an opinion regarding


        two issues.  First, whether the Neighborhood Code Compliance


        Department ("Department") could charge a fee in accordance with


        Health and Safety Code section 17951 for inspections (including


        the first inspection) performed on valid complaints.  Second,


        whether we would foresee any problems with your Department


        charging a fee for issuing a permit for altering or replacing


        earthquake resistant systems.


        Health and Safety Code section 17951(b) permits the governing


        body of a county or city to prescribe fees to defray the cost of


        enforcing the provisions of the Building Code.  However, the


        amount of the fees prescribed cannot exceed the amount reasonably


        required to defray the cost of such enforcement and the fees


        cannot be levied for general revenue purposes.  (Section


        17951(c).)


        The term "enforcement" is defined in Health and Safety Code


        section 17920(e) as the effort to secure compliance including


        reviewing plans and permit applications, "responding to


        complaints and other legal process."


        Assembly Bill 1844 proposes to amend Section 17951(b) by adding


        the following language:


                  The cost of enforcement required by this part


                      may be financed by . . . fees imposed for


                      inspections in order to investigate a


                      complaint of a violation of a building . . .


                      , fees to inspect a dwelling unit to ensure


                      the correction of a noticed violation . . .."


                      (Emphasis added.)




        This Bill is presently in the Senate Appropriation Committee and


        is scheduled to be heard on August 16th by the State Assembly.


        It has already been passed by the Senate.


        Arguably, inspecting a person's property to investigate a


        complaint and to ensure correction of a noticed violation falls


        within the definition of "enforcement" and the costs associated


        with such activity may be defrayed by charging a fee.  Moreover,


        Assembly Bill 1844 is likely to pass and will specifically


        provide that the costs of inspections may be defrayed by imposing


        fees.

        If your department is considering charging a fee to defray the


        cost associated with first inspections, we suggest you check to


        see whether the City is currently charging a fee to defray the


        cost of "enforcement" and whether this may include the cost of


        inspections.  In addition, your department should consider what


        will be done in cases where no violations were found or a


        frivolous complaint was filed.


        Finally, this fee must be adopted by the City Council in


        accordance with Government Code section 66016.  Government Code


        section 66016 provides that prior to levying a new fee or service


        charge a local agency shall hold at least one public meeting.


        Notice is required to be mailed to any interested party at least


        14 days prior to the meeting.


        At least 10 days before the meeting the local agency is required


        to make available to the public, data indicating the amount of


        cost required to provide the service for which the fee is levied


        and the revenue sources anticipated to provide the service.  The


        new fee cannot exceed the estimated amount required to provide


        the service for which the fee is levied.


        You also asked whether we would foresee any problems with your


        Department charging a fee for permits issued to replace


        earthquake resistant bracing systems for mobilehomes pursuant to


        Health and Safety Code section 18613.


        Health and Safety Code section 18613(f) provides that:


                  The department shall establish a


                      schedule of  fees for the permits


                      required by this section commensurate


                      with the cost of the enforcement of


                      this section and the regulations


                      adopted pursuant to this section.


                      Where a city, county or city and


                      county is responsible for the


                      enforcement, the city . . . may


                      establish a schedule of fees not to


                      exceed the actual costs of




                      enforcement and not exceed those fees


                      established by the department where


                      the department is the enforcement


                      agency.  Permit fees and reinspection


                      fees shall be paid to the enforcement


                      agency by the permittee.


                      "Department" is defined in Health


                      and Safety Code section 18206 as the


                      Department of Housing and Community


                      Development.


        If the City of San Diego has been designated by the Department of


        Housing and Community Development as the enforcement agency, then


        the City can charge a fee not to exceed the actual costs of


        enforcement.  In addition the fees cannot exceed those fees


        established by the Department of Housing and Community


        Development.  (Health and Safety Code section 18206.)  Therefore,


        you should find out what the Department of Housing and Community


        Development charges and what factors were used in determining


        their fees.  Also, we suggest that you follow the procedure


        outlined by Government Code section 66016 when levying the fees


        described in Health and Safety Code section 18613.


        If you have any further questions let me know.  In addition, I


        have attached copies of the sections cited in this memorandum for


        your convenience.


                            JOHN W. WITT, City Attorney


                            By


                                Ann Y. Moore


                                Deputy City Attorney


        AYM:ps:141


        Attachments


        MS-93-7



